Ilta Sanoma

Yhdysvaltojen ja Britannian tiedustelupalvelut arvioivat elokuussa, että noin 15?000 venäläistä oli kuollut Ukrainassa. Venäjän nyt antama luku jää kauas tästä.

Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun mukaan alle 6?000 venäläistä on kuollut Ukrainassa.

Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun mukaan alle 6?000 venäläistä on kuollut Ukrainassa. Kuva: Sputnik / Reuters

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on kommentoinut ensimmäistä kertaa sitten maaliskuun Ukrainassa kuolleiden venäläissotilaiden määrää. Uutistoimisto Reutersin mukaan edellinen kerta, kun Venäjä antoi virallisen luvun Ukrainassa kuolleista, oli 25. maaliskuuta.

Shoigu väitti televisioidussa puheessa keskiviikkona, että venäläisiä olisi kuollut vain 5?937.

BBC:n mukaan Shoigun kommentin taustalla saattoi olla pyrkimys rauhoittaa niitä, joita osittainen liikekannallepano koskee. Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti tänään osittaisen liikekannallepanon, jonka myötä sotaan kutsutaan 300?000 reserviläistä.

Lue lisää: Venäjän puolustus­ministeri: "Osittainen" liike­kannalle­pano koskee 300?000:ta reserviläistä

Lue lisää: Näin Vladimir Putin puhui - IS käänsi liike­kannalle­pano­puheen kokonaan suomeksi

Ukrainassa kaatuneiden venäläisten määrää on vaikea vahvistaa. Shoigun antama luku poikkeaa kuitenkin suuresti länsimaalaisista arvioista.

Ukraina on väittänyt, että sodassa olisi "eliminoitu" reilu 54 000 venäläissotilasta, Ukrinform uutisoi. Luku pitää sisällään kuolleiden lisäksi myös haavoittuneet.

Heinäkuussa Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelun johtaja William J. Burns sanoi Washington Postin mukaan, että noin 15?000 venäläissotilasta oli kuollut Ukrainassa. Jopa noin 45?000 oli lisäksi loukkaantunut. Burns perusti tietonsa tuoreeseen tiedustelutietoon. Myös Britannian ulkomaan tiedustelupalvelu MI6 arvioi samansuuntaista.

Elokuun alkupuolella Yhdysvaltojen puolustusministeriön edustaja Colin Kahl arvioi Foreign Policyn haastattelussa, että Venäjä olisi menettänyt jopa 70?000-80?000 sotilasta Ukrainan sodassa. Luvussa oli kuolleiden lisäksi myös haavoittuneet.

New York Timesin elokuun loppupuolella julkaistun jutun mukaan jopa 25?000 venäläistä olisi kuollut sodassa.

Lue lisää: Pekka Toverilta tyly tuomio Vladimir Putinin päätökselle osittaisesta liikekannalle­panosta: "Ei muuhun pysty"

Ilta Sanoma
mercredi 21 septembre 2022 15:23:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.