Ilta Sanoma

Kun suunnittelee kaupassa aineksia valitessaan vaikka kaksi eri arkiruokaa, joihin niitä voi käyttää, ruokalaskua voi pienentää, Tiina Varjus on huomannut.

Kun kaikki kallistuu, raaka-aineiden käyttämistä ja hävikin vähentämistä on suunniteltava entistä enemmän.

Kun kaikki kallistuu, raaka-aineiden käyttämistä ja hävikin vähentämistä on suunniteltava entistä enemmän. Kuva: Lehtikuva, Instagram

Ruokabloggaaja Tiina Varjuksen edulliset arkiruokaohjeet ovat saaneet viime aikoina kiitosta somessa. Hän aloitti hiljattain postausten sarjan Tinskun keittiössä -tileillään Instagramissa ja Tiktokissa tavoitteenaan löytää ohjeita, joilla saa viidellä eurolla arkiruoan viidelle.

- Idea ei ole vain minun, vaan bongasin sen ulkomaisen ruokablogaajan Tiktokista ja innostuin kokeilemaan, saisiko muutamalla eurolla aineksia viiden hengen perheen yhteen ateriaan.

Hän kuvailee Facebookissa viiden euron ruokien miettimisen olevan ennen kaikkea opettavainen haaste. Tiinan reseptit ovat tavallisia perusruokia, joissa ei kaihdeta esimerkiksi klassista herne-maissi-paprikaa.

- Ruoassa pitää olla värejä, hän kertoo Ilta-Sanomille.

Hinnat lasketaan pääraaka-aineiden kustannuksista. Oletuksena on, että mausteita on jo valmiiksi olemassa. Joskus Tiina käyttää myös arvokkaampia aineksia, kuten meetvurstia ja pekonia. Hän suosii niiden käyttämistä pieninä paloina vain maustamiseen, jolloin yhdestä paketista riittää useampaan ruokaan.

- Pienillä paloilla vaikka meetvurstia ja pekonia saa kivaa suolaisuutta ruokiin. Ajattelen usein myös niin, että jos ostan vaikka 700 grammaa jauhelihaa, mietin jo siinä vaiheessa, mihin kahteen eri ruokaan sen voi käyttää. Samaa mietin kasvisten osalta. Yhdestä purjosta voi riittää moneen. Sitä kautta yksittäisten ruokien ja samalla annoksien kulut laskevat.

Yksi ihana ja herkullinen Tiinan viiden euron ohje on pellillinen perunapizzaa. Se kerää tykkäyksiä somessa. Ruoan 3,75 euron kustannuksiin on laskettu vehnäjauhot, juustoraaste, puolikas sipuli, creme fraiche, meetvurstipalat, ketsuppi, kuivahiiva ja 2 perunaa, jotka riittivät hyvin pellilliseen.

- Tämä on oikeasti ihan tajuttoman hyvää, Tiina kirjoitti ohjeen kommentteihin.

Herkkua tuskin jää hävikkiin.

5 dl vehnäjauhoja

2 dl vettä

½ -1 pussia kuivahiivaa

½ tl suolaa

Pizzakastike:

200 g creme fraiche

½ dl ketsuppia

pizzamaustetta, valkosipulia, pippuria, chiliä, hieman suolaa

Täyte:

300 g juustoraastetta

2 isohkoa perunaa

½ sipuli

5 siivua meetvurstia pienenä hakkeena

mausteita

Siivuta perunat ohuen ohuiksi ja kuivaa talouspaperilla.

Paista uunissa 220*C noin 13-15 minuuttia.

Kerro oma herkullinen, mutta edullinen reseptisi tässä:

Ilta Sanoma
mercredi 21 septembre 2022 14:50:00 Categories: Ajankohtaista Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.