Ilta Sanoma

Myös Suomessa varaudutaan paikallisiin sähkökatkoihin.

Kuva: MISKA PUUMALA, Markku Ulander / Lehtikuva, PATRICIA GABRIEL-ROBEZ / Lehtikuva

Euroopassa hahmotellaan kovaa vauhtia toimenpiteitä energian säästämiseksi.

Tulevasta talvesta on ennustettu energiakriisistä kärsiville Euroopan maille hyistä ja haastavaa, kun kaasutoimitukset Venäjältä ovat supistuneet ankarasti ja sähköstä pelätään tulevan pulaa.

Toimitukset Venäjältä Nord Stream 1 -kaasuputken kautta ovat pysähtyneet kokonaan. Jonkin verran venäläistä kaasua kulkee Eurooppaan yhä Ukrainan kautta, jossa Venäjä toteuttaa helmikuussa aloittamaansa hyökkäyssotaa.

EU-komissio ehdotti viime viikolla jäsenmaille energiatoimia energiakriisin helpottamiseksi ja sähkölaskujen huojentamiseksi.

Lue lisää: Kommentti: Komission "kiireelliset" energiatoimet tuskin ehtivät avuksi EU-maita uhkaavaan sähkö­pulaan

Monen maan sisällä ollaan jo valmistauduttu tavalla tai toisella talven energiapulaa varten ja se on hyvä asia, huomauttaa Aalto-yliopiston professori Peter Lund.

- Sähkön hinta on hyvä mittari tilanteen vakavuudelle. Vielä sähköä on, mutta talvella energiankäyttö kasvaa ja tilanne vakavoituu, Lund sanoo.

- On syytä varautua pahimpaan eli siihen, että joudutaan säännöstelemään sähköä.

Useat maat ovat aloittaneet kansalliset energiansäästötoimet, joihin kuuluu esimerkiksi katulamppujen sammuttamista, lämpimän veden rajoittamista ja julkisten sisätilojen lämpötilojen madaltamista. Säästötoimiin on ryhdytty muun muassa Saksassa, Ranskassa, Itävallassa, Tanskassa ja Espanjassa.

Professori Peter Lund.

Professori Peter Lund. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Uutena toimena Espanjan hallitus saattaa harkita pakottavansa energiaintensiiviset yritykset sulkemaan toimintansa kulutushuippujen aikana, kertoi maan teollisuusministeri Reyes Maroto maanantaina.

Maroto sanoi Europa Press -uutistoimiston haastattelussa, että yritykset saisivat sulkemisesta rahallista korvausta, mutta lisäsi, ettei tällaisia sulkemisia ole ainakaan vielä tarvetta määrätä.

Ranskassa tämän talven poikkeuksellisiin toimenpiteisiin puolestaan voi kuulua paikallisia sähkökatkoja, mikäli valtio-omisteinen energiayhtiö EDF ei saa korjattua ajoissa korroosiosta kärsiviä ydinreaktoreitaan, kertoi Ranskan sähkö- ja kaasumarkkinoita säätelevän elimen CRE:n päällikkö Emmanuelle Wargon.

EDF omistaa kaikki Ranskan 58 ydinreaktoria, joista iso osa on tällä hetkellä pois käytöstä huoltojen ja korjaustöiden takia.

- Kotitalouksien kaasua ei kuitenkaan leikata. Ei koskaan, Wargon sanoi paikalliselle Franceinfo-televisiokanavalle.

Ainakin Saksassa ja Suomessa paikallisiin sähkökatkoihin myös kotitalouksissa ollaan varauduttu.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid on kehottanut suomalaisia varautumaan tulevana talvena mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin.

Lue lisää: Fingridiltä uusi arvio sähkön riittävyydestä - Etelä-Ruotsin tilanne vaikuttaa

Käytännössä kyse olisi parin tunnin sähkökatkoksista, jotka kiertävät kaupungista toiseen, kertoo Peter Lund.

- Voi olla pidempiäkin katkoksia, hän arvelee.

Sähköjen katketessa voi loppua myös lämmitys ja juokseva vesi. Lund muistuttaa viranomaisten suosittelemasta 72 tunnin selviytymispakkauksesta, joka jokaiselta tulisi löytyä kotoa.

- Sitä, miten katkoksista ilmoitetaan, emme tiedä. Tulevatko ne yhtäkkiä?

- Taskulamppu, vesipulloja, vähän ruokaa ja lämmintä vaatetta olisi hyvä olla valmiiksi varattuna.

Lue lisää: Ruotsi ohjeistaa talven sähkö­katkosten varalle: pystytä teltta sisälle

Myös Suomalaisia on kannustettu säästämään energiaa Astetta alemmas -nimisellä kampanjalla, jonka takana ovat Motiva, Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö, valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö ja Sitra. Kampanja käynnistyy täydellä teholla 10. lokakuuta.

Lundin mielestä on hienoa, että hallitus on lähtenyt kampanjoimaan ja nostanut tietoisuutta energiansäästämisen tärkeydestä. Hän kuitenkin kaipaisi viranomaisilta nyt esimerkiksi Saksan tapaan enemmän konkreettisia toimia ja ohjeita, joilla valmistautua talvea varten.

Tällainen toimi olisi esimerkiksi viranomaisohjeistus sähkökatkojen varalle.

Kylmä ja luminen talvi voi johtaa sähkönhinnan räjähdysmäiseen nousuun.

Kylmä ja luminen talvi voi johtaa sähkönhinnan räjähdysmäiseen nousuun. Kuva: Miska Puumala

Lund kuuluttaa myös kulutusjoustojen perään, jolloin esimerkiksi pyykinpesua siirrettäisiin kotitalouksissa myöhempään illemmalle tai yölle, jolloin sähkönkulutus on pienempää.

- Tällaiset kulutusjoustot säästäisivät sähkötehoa merkittävästi, mutta tarvitsevat organisoimista. Tässä asiassa esimerkiksi Fingrid ja Energiavirasto ovat tärkeässä roolissa.

Suomi on EU:ssa eniten sähköntuojista riippuvainen maa, huomauttaa Lund.

- Jos tuonnissa on häiriöitä, aiheuttaa se meille erittäin vakavan tilanteen.

Tällä hetkellä katseet kohdistuvat Ruotsiin, josta saatavasta sähköstä Suomi on riippuvainen, kun Venäjältä energiatoimituksia ei enää tule. Aikaisemmin noin puolet Suomen sähköstä on tullut Ruotsista ja puolet Venäjältä.

Ruotsin sähkön riittävyys näyttää kuitenkin epävarmalta.

- Sieltä on tullut signaaleja siitä, ettei sähköä välttämättä riitä meille.

Viime viikolla energiayhtiö Vattenfall ilmoitti pidentävänsä Ruotsin Ringhals 4-voimalan käyttötaukoa kahdella kuukaudella, jolloin käyttökatko jatkuu tammikuun loppuun asti. Vaikutukset tuntuvat eniten Etelä-Ruotsissa, mutta heijastuvat myös Suomeen.

Ruotsin lisäksi merkittävään rooliin talvella nousee myös Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktori, jonka on määrä päästä kaupalliseen käyttöön joulukuussa. Mikäli Olkiluoto 3:n käyttö etenee suunnitellusti, voi siitä saatu energia korvata Venäjältä aiemmin tulleen sähkön.

Viranomaisilta halutaan ohjeistuksia sähkökatkojen varalle.

Viranomaisilta halutaan ohjeistuksia sähkökatkojen varalle. Kuva: Patricia Gabriel-Robez / Lehtikuva

MuUallakin Euroopassa haetaan uusia lähteitä energian saannin turvaamiseksi.

Saksan odotetaan allekirjoittavan nesteytettyä maakaasua koskevia sopimuksia Arabiemiirikuntien kanssa tällä viikolla. Saksan liittokansleri Olaf Scholzin on määrä matkustaa viikonloppuna Arabiemiirikuntiin ja Qatariin, kertoi maan hallitus maanantaina.

Neuvottelut Saksan ja Qatarin välillä ovat olleet hankalia. Saksalainen energiayhtiö Uniper kertoi maanantaina, ettei sopimukseen olla vieläkään päästy. Saksa pyrkii hankkimaan nesteytetyn maakaasun terminaaleja päästäkseen eroon riippuvuudestaan venäläiseen maakaasuun. Fortumin tytäryhtiö Uniper on ollut suurimpia venäläisen kaasun tuojia ja se on ajautunut pahoihin vaikeuksiin tuonnin katkettua.

Ranskan mukaan Saksa voi myös luottaa Ranskasta tulevaan kaasuun 10. lokakuuta alkaen. Maat ovat luvanneet auttaa toisiaan energiatoimituksissa tulevana talvena.

Myös Portugali on ilmoittanut pyrkivänsä monipuolistamaan toimituksiaan energiavarmuuden lisäämiseksi.

Ilta Sanoma
mercredi 21 septembre 2022 10:15:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.