Ilta Sanoma

Kuukausi sitten maat palauttivat diplomaattisuhteet.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan YK:n yleiskokouksessa tiistaina.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan YK:n yleiskokouksessa tiistaina. Kuva: Li Rui / Zuma

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja Israelin pääministeri Yair Lapid ovat tavanneet New Yorkissa YK:n yleiskokouksen yhteydessä. Tapaaminen on Turkin ja Israelin johtajien ensimmäinen yli vuosikymmenen tauon jälkeen.

Tapaaminen järjestyi kuukausi sen jälkeen, kun maat olivat ilmoittaneet diplomaattisuhteidensa palauttamisesta vuosien jännitteiden jälkeen.

Maiden välit kiristyivät voimakkaasti vuonna 2010, kun kymmenen siviiliä sai surmansa Israelin iskettyä turkkilaiselle avustusalukselle, joka yritti rikkoa Israelin määräämää Gazan alueen saartoa.

Israelin pääministerin kanslia kertoi, että Lapid oli keskustelussa "tuonut esiin huolensa kadonneista ja vangituista Israelin kansalaisista sekä heidän kotiin tuomisen tärkeyden". Erdogan on pitänyt yllä suhteita Gazan kaistaa hallitsevan palestiinalaisen äärijärjestö Hamasin kanssa. Hamasin uskotaan pitävän kahta Israelin kansalaista hallussaan.

Lapid oli keskustelussa

Lapid oli keskustelussa "tuonut esiin huolensa kadonneista ja vangituista Israelin kansalaisista sekä heidän kotiin tuomisen tärkeyden". Kuva: POOL / Reuters

Pääministeri Lapid kertoi myös huolistaan Israelin arkkiviholliseen Iraniin liittyen ja "kiitti Erdogania tiedusteluyhteistyöstä".

Turkista tuli vuonna 1949 ensimmäinen muslimienemmistöinen valtio, joka tunnusti Israelin. YK:n yleiskokouksessa pitämässään puheessa Erdogan toisti vaatimuksensa Palestiinan valtiosta, jonka pääkaupunkina olisi Itä-Jerusalem. Erdogan sanoi myös, että Turkki on päättänyt jatkaa suhteiden kehittämistä Israelin kanssa.

Erdogan on viime kuukausina pyrkinyt sovintoon myös muiden Turkin lähialueiden toimijoiden, kuten Saudi-Arabian kanssa.

Ilta Sanoma
mercredi 21 septembre 2022 08:59:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.