Ilta Sanoma

Muistisairausdiagnoosin saa noin 14?500 suomalaista vuodessa, ja potilaiden määrä on kasvussa.

Nähdyn hahmottaminen voi muuttua vaikeaksi muistisairauden alkaessa.

Nähdyn hahmottaminen voi muuttua vaikeaksi muistisairauden alkaessa. Kuva: Colourbox

Tavallisin oire muistisairaudesta on mieleen painamisen vaikeus eli muistin heikkeneminen.

- Mutta jopa puolella henkilöistä ensimmäisenä oireena on jokin muu asia, kertoi aiemmassa jutussamme yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall Mehiläinen Ympyrätalosta.

1. Nimeämisen vaikeus

Alzheimerin taudin melko tavallinen varhainen oire on nimeämisen vaikeus eli se, että tietylle asialle oikean sanan löytäminen tuottaa vaikeuksia. Sanan löytämisen vaikeutta kierretään niin, että esimerkiksi kynän sijasta sanotaan "se, jolla kirjoitetaan".

2. Nähdyn hahmottamisen vaikeus

Tyypillinen oire hahmotusvaikeudesta arjessa on esimerkiksi se, ettei lukeminen onnistu yhtä sujuvasti kuin ennen, tai kellosta onkin vaikea hahmottaa, mitä viisarin asento tarkoittaa.

3. Eksyminen kodin ulkopuolella

Nähdyn hahmottamisen vaikeus voi tulla esiin myös niin, että suunnistaminen muuttuu vaativaksi, ja vähänkin vieraammassa paikassa ihminen eksyy helposti eikä oikein tiedä, minne pitäisi mennä.

4. Väärintulkinnat ja harhanäyt

Hahmottamisen vaikeudet voivat pidemmälle edetessään johtaa myös väärintulkintoihin ja jopa harhanäkyihin. Voi esimerkiksi tuntua siltä, että peilistä näyttää katsovan joku muu kuin oma peilikuva.

Jos toiminnanohjaus häiriintyy, ihmisen on vaikea aloittaa asioita ja saada niitä tehtyä loppuun. Tekeminen jää usein kesken.

Jos toiminnanohjaus häiriintyy, ihmisen on vaikea aloittaa asioita ja saada niitä tehtyä loppuun. Tekeminen jää usein kesken. Kuva: Colourbox

5. Toiminnanohjauksen ongelmat

Toiminnanohjaus tarkoittaa sitä, että jotakin päätetään tehdä, toiminta aloitetaan ja tehdään siihen kuuluvat vaiheet oikeassa järjestyksessä sekä tarvittaessa korjataan tekemistä. Kun ollaan valmiita, toiminta lopetetaan. Jos toiminnanohjaus häiriintyy, ihmisen on vaikea aloittaa asioita ja saada niitä tehtyä loppuun. Esimerkiksi kahvin keittämisessä jääkin jotakin puuttumaan, tai ei tule valmista.

6. Käytöksen ja luonteen muutos

Muutokset luonteessa ja käyttäytymisessä kannattaa panna merkille. Tällaiset oireet läheiset usein huomaavatkin, mutta tulkitsevat helposti väärin. Saatetaan ajatella, että ihmisestä on tullut vanhemmiten ilkeä - eikä sairauden mahdollisuus tule mieleen.

Lue lisää: 6 oiretta siitä, että muistisairaus on ehkä jo alkanut - erikoislääkäri kertoo hälytysmerkin, jota ei saa ohittaa

Tällä hetkellä jokin muistisairaus diagnosoidaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan noin 14?500 suomalaisella vuodessa, ja sairastuvien määrä on kasvussa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin psykiatrian ylilääkärin ja muistisairauksien Käypä hoito -työryhmän jäsenen Risto Vatajan mukaan kyseessä on yksi nopeimmin lisääntyvistä kansantaudeistamme. Siksi myös muistisairauksien oireiden tietäminen on tärkeää.

-?Väestön vanhetessa näitä potilaita tulee jatkuvasti enemmän, ja usea meistä kohtaa oireita läheisissään tai lopulta itsessään, Vataja sanoi.

Lue lisää: Nämä ovat 4 yleisintä muistisairautta - tunnista varhaiset oireet

Mitä aikaisemmassa vaiheessa muistisairaus todetaan, sitä nopeammin ja tehokkaammin sitä päästään hoitamaan.

-?Meillä on keinoja pitää tauti lievemmässä vaiheessa pidempään, neurologian erikoislääkäri ja tutkimusjohtaja Merja Hallikainen Itä-Suomen yliopistosta kertoi aiemmin.

-?Ja kun diagnoosi tulee, ihminen saa asianmukaisen tuen ja neuvonnan. Sillä tavalla pystytään parantamaan elämänlaatua ja toimintakykyä.

Varhainen toteaminen antaa myös sairastuneelle aikaa sopeutua uuteen elämäntilanteeseen.

-?On mahdollisuus laatia hoitotahto, tehdä edunvalvontavaltuutus, valtakirja puolisolle ja mahdollinen testamentti.

Fakta

? Koska moneen muistisairauteen liittyy sairaudentunnottomuus, omaisen havainnot ovat tärkeitä oikean diagnoosin ja hoidon saamiseksi.

? Muistisairaudet ovat parantumattomia ja niiden kanssa eletään vuosia, jopa vuosikymmeniä.

? Asuminen yhdessä muistisairaan kanssa on omaiselle kova stressi. Se nostaa selvästi muun muassa masennukseen sairastumisen riskiä ja lisää somaattista oireilua.

? Jos omat voimat tuntuvat hupenevan, apua kannattaa hakea oman kunnan lisäksi esimerkiksi Muistiliiton tai Mielenterveysomaisten keskusliiton FinFamin kautta.

Lue lisää: Kolme asiaa voi paljastaa muistisairauden jo työikäisellä

Juttu on julkaistu ensi kertaa 16.12.2021.

Tällä viikolla vietetään Muistiviikkoa ja 21.9. Maailman Alzheimer-päivää.

Ilta Sanoma
mercredi 21 septembre 2022 08:00:00 Categories: Ilta Sanoma Terveys

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.