Ilta Sanoma

Fortumin on toisaalta myönnettävä, että sen Uniper-omistus ei ole seitsemän miljardin euron arvoinen.

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Aalto-yliopiston rahoituksen professorin Vesa Puttosen mielestä Fortum voi selvitä Uniper-seikkailustaan voittajana. Hän kertoi illan A-studiossa näkemyksistään julkisuuteen nousseeseen sopimukseen, jolla Saksan valtio ostaa Fortumin omistukset Uniper-energiayhtiöstä.

Sopimuksen yksityiskohtia ei ole kerrottu toistaiseksi julkisuuteen, mutta tiistain edetessä alkoi vaikuttaa yhä todennäköisemmältä, että Saksan, Uniperin ja Fortumin neuvottelut alkavat olla loppusuoralla. Kaupankäynti Fortumin osakkeella lopetettiin hieman kello 16:n jälkeen Helsingin pörssissä.

Tiistain viimeisimpien tietojen mukaan Saksan valtio ostaisi Fortumilta sen omistuksen Uniperista, joka maksaisi Fortumille takaisin kahdeksan miljardin rahoituksen, jonka Fortum antoi Uniperille tammikuussa.

Lue lisää: Professori arvioi Uniper-sopua pelättyä paremmaksi: "Tässä tilanteessa on parasta ottaa mitä saa ja juosta karkuun"

Lue lisää: Fortumin Uniperin kohtalo selviämässä: tämä kansallistamisaikeista nyt tiedetään

Yhteensä Fortum on sijoittanut Uniperiin noin 15 miljardia euroa. Fortum maksoi yhtiön osake-enemmistöstä yhteensä noin seitsemän miljardia euroa. Nyt Fortum joutuu myöntämään, että sen Uniper-omistus ei ole enää seitsemän miljardin arvoinen.

- Mutta se maito on jo maassa. Sen arvo voi olla vaikka 800 miljoonaa.

Suurena uutisena Puttonen pitää sitä, että Uniper maksaa Fortumille takaisin kahdeksan miljardin rahoituksen, jonka se myönsi tammikuussa.

- Pahimmillaan olisi voinut käydä niin, että nekin olisi jäänyt saamatta.

Kahdeksan miljardin takaisin saaminen on Puttosen mielestä torjuntavoitto. Hän muistuttaa, että Fortum omistaa arvokasta vesivoimaa sekä ydinvoimaa ja että energian hinta on ennätyskorkealla.

- Fortum on tavallaan voittaja tässä koko markkinassa - tulevaisuudessa. Lyhyellä aikavälillä sen tase menee todennäköisesti hyvin heikoksi, mutta siitäkin selviää rahalla.

Lue lisää: Tuppurainen Uniper-sopimuk­sesta: "Saksa on se, joka tätä laskua saa nyt maksaa"

Lue lisää: Oppositio laskee jo Fortumin tappioita Uniperin kansallistamisesta: "Loppu­tulos on kerta­kaikkisen karmea"

Tiistaina Aalto-yliopiston energiakysymyksiin erikoistunut professori Peter Lund sanoi Taloussanomille, että Uniperista eroon pääseminen tarkoittaa Fortumille uudenlaista tulevaisuutta. Hänen mielestään Uniperista kannattaa irrottautua vaikka tekisikin tappiota.

- Joskus menee rahaa, että saa exitin aikaan ja että päästään tekemään järkevää ja tervettä liiketoimintaa, hän sanoi.

Myös hänen mielestään on merkittävää, että Fortum saa takaisin edes osan rahoistaan.

- Kahdeksan miljardia, joka vaikuttaisi olevan pelastumassa, antaisi Fortumille mahdollisuuden uudistua siihen suuntaan, johon se oli menossa ennen Uniperia, sanoo Lund.

- Se mahdollistaa sen, että Fortumista voi tulla tulevaisuuden energiayhtiö.

Ilta Sanoma
mercredi 21 septembre 2022 01:35:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.