Ilta Sanoma

Fortumin, Uniperin ja Saksan valtion neuvottelut Uniperistä ovat loppusuoralla. Alustavien tietojen mukaan Fortum olisi kansallistamisen yhteydessä saamassa takaisin alkuvuodesta Uniperille myöntämänsä 8 miljardin lainat.

Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva, WOLFGANG RATTAY / Reuters

Fortum on uutistoimisto Bloombergin tietojen mukaan saamassa takaisin kahdeksan miljardia euroa, jotka yhtiö on lainannut Uniperille.

Uutistoimiston mukaan Saksa, Uniper ja Uniperin pääomistaja ovat päässeet sopuun, jolla Uniper kansallistetaan. Saksa sijoittaa Uniperiin kahdeksan miljardia euroa, ostaa Fortumin osuuden. Fortumin Uniperille aiemmin antama laina maksetaan Saksan yhtiöön sijoittamilla varoilla.

Myös Fortum vahvisti illansuussa julkaistussa tiedotteessaan, Bloombergin julkaisemiin tietoihin viitaten, että neuvottelut Uniperin vakauttamisesta ovat loppusuoralla.

Fortum myös vahvisti, että sopimusneuvotteluissa on esillä Fortumin omistamien Uniper-osakkeiden myynti Saksan valtiolle ja Fortumin Uniperille myöntämän rahoituksen palauttaminen Fortumille sekä Saksan valtion suunnittelema Uniperin pääomankorotus.

Lopullista sopimusta ei kuitenkaan vielä ole. Tietoa ei ole myöskään siitä, millaisen korvauksen Saksan valtio Fortumille maksaisi Uniperin osakkeista.

Lue lisää: Fortum vahvistaa: Neuvottelut Uniperin osakkeiden myynnistä Saksan valtiolle loppusuoralla

Kaikkiaan Uniperin pelastaminen voi maksaa Saksalle 30 miljardia euroa, kertoi uutistoimisto Reuters lainaten Business Insider -lehteä. Lehti kertoi saaneensa tiedot Saksan hallitusta lähellä olevilta lähteiltä.

Neuvotteluista on tihkunut iltapäivän kuluessa runsaasti tietoja. Ne ovat kuitenkin perustuneet nimettöminä esiintyviin uutistoimistolähteisiin. Alkuillasta sopimuksen julkitulo alkoi näyttää todennäköisemmältä, kun kaupankäynti Fortumin osakkeella keskeytettiin.

Reutersin mukaan Saksan odotetaan julkistavan yksityiskohdat Uniperin kansallistamissuunnitelmista keskiviikkona. Pörssi keskeytti kaupankäynnin Fortumin osakkeilla tiistaina klo 16.02. Ennen kaupankäynnin keskeyttämistä Fortumin osake ehti käydä 11,6 prosentin nousussa.

Myös Uniperin kurssi on ollut tiistaina nousussa. Sekä Fortum että Uniper ovat vahvistaneet neuvottelujen olevan loppusuoralla.

Lue lisää: Parasta olisi pääsy pois Keski-Euroopan ja Venäjän markkinoilta, sanoo Fortumin toiseksi suurin omistaja

Fortum käytti Uniperin ostamiseen yhteensä yli seitsemän miljardia euroa, mutta saksalaisyhtiön markkina-arvo on kutistunut kaasukriisin myötä noin 1,3 miljardiin euroon. Fortumin Uniperille lainaamien rahojen saamista takaisin onkin pidetty tärkeänä ehtona sopimukselle.

Saksan odotetaan myös asettavan lokakuun alussa uuden kaasuveron. Veron tuottoa voidaan käyttää Uniperin tukemiseen kansallistamisen jälkeen. Maksu on kuitenkin ollut viime viikolla vastatuulessa, kun ilmeni, että siitä voivat hyötyä myös taloudellisesti hyvin menestyvät yhtiöt.

Lue lisää: Reuters: Saksa kertoo Uniperin kansallistamisesta keski­viikkona

Fortum omisti vuoden 2021 lopulla lähes 80 prosenttia saksalaisesta Uniperista. Yhtiön vaikeudet alkoivat Ukrainan sodan myötä, kun Venäjä vähitellen vähensi ja lopetti maakaasutoimituksiaan, ja Uniper joutui ostamaan asiakkailleen myymänsä kaasun kalliimpaan hintaan muualta. Yhtiö on kertonut tekevänsä tappiota 100 miljoonaa euroa päivässä.

Uniperin päästäminen konkurssiin on mahdotonta, sillä Saksa on monin tavoin riippuvainen tuontikaasusta.

Heinäkuussa Saksan kanssa sovitussa pelastuspaketissa Fortumin osuus Uniperista kutistui 56 prosenttiin. Fortumin pääomistaja on puolestaan Suomen valtio. Pian selvisi, ettei heinäkuun pelastuspaketti ja lisälainat riittäisi Uniperin pelastamiseen, ja neuvottelut osapuolten kesken jatkuivat.

Ilta Sanoma
mardi 20 septembre 2022 21:02:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.