Ilta Sanoma

Valviran kirjaamoon on saapunut neljän päivän aikana noin 400 ammattioikeuksien poistopyyntöä.

Valvira vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden rekisteristä.

Valvira vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden rekisteristä. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS

Lukuisat hoitajat ovat jättäneet viime päivinä pyynnön poistaa heidän ammattinimikkeensä käyttöoikeus Valviran rekisteristä, kertoo sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran lakimies Pia Wistrand-Alvesalo.

Valviralla on tällä hetkellä tiistaina ratkaisematta käsittelyssä ja jonossa noin 700 poistohakemusta, kun viime perjantaina tilanne oli 300. Viikonlopun ja alkuviikon aikana niitä on saapunut kirjaamoon noin 400.

- Viime viikolla ja nyt tällä viikolla on tullut tämä runsain suma. Päiväkohtaisesti on tullut suuria määriä, Wistrand-Alvesalo kertoo.

- Tilanne ja luvut selvästi nyt elävät. Katsotaan, mihin suuntaan tämä menee.

Valtaosa poistohakemuksista liittynee eduskunnan maanantaina hyväksymään potilasturvallisuuslakiin, jolla irtisanoutuneitakin rekisterissä olevia hoitajia voidaan velvoittaa töihin äärimmäisissä tilanteissa.

Ammattioikeuksien poistopäätöksiä on ratkaistu tänä vuonna tähän mennessä 469. Viime vuonna vastaavia päätöksiä tehtiin 46.

- Näitä on yleensä tullut parisenkymmentä tai vähemmänkin vuosittain. Toki siihen nähden hyvin poikkeuksellinen määrä tänä vuonna, Wistrand-Alvesalo kertoo.

Suurin yksittäinen ryhmä poistoa pyytäneistä ovat lähihoitajat ja sen jälkeen sairaanhoitajat. Wistrand-Alvesalon mukaan poistoa viime aikoina pyytäneiden joukkoon voi mahtua muitakin terveyden ja sosiaalihuollon nimikkeitä.

Hakemukset ratkaistaan yleensä noin kahdessa kuukaudessa.

- Nyt tällä hetkellä on vaikea sanoa, missä ajassa pystytään, kun on tullut näin suuri määrä kerralla ja meidän täytyy priorisoida potilas- ja asiakasturvallisuuden kannalta kiireellisiä asioita. Vielä ei pysty sanomaan, kuinka paljon käsittelyaika pitenee, mutta todennäköisesti pitenee tuosta kahdesta kuukaudesta, Wistrand-Alvesalo kertoo.

Hoitajat osoittivat perjantaina mieltään Eduskuntatalon edessä.

Hoitajat osoittivat perjantaina mieltään Eduskuntatalon edessä. Kuva: Ivan Bessedin

Helsingin käräjäoikeus kielsi viime viikolla hoitajajärjestöjä Tehyä ja Superia aloittamasta lakkoa kolmen sairaanhoitopiirin teho-osastoilla ja maanantaina Helsingin kotihoidossa. Tehy ja Super kertoivat maanantaina yhteisessä tiedotteessa jatkavansa hoitajien joukkoirtisanoutumisten valmistelua.

Hoitajien pyynnöt ammattioikeuksien poistosta liittyvät todennäköisesti työtaisteluun ja eduskunnan hyväksymään potilasturvallisuuslakiin. Laissa on kohta, jonka mukaan työnantaja voi viimesijaisena keinona määrätä jo irtisanoutuneen hoitajan takaisin töihin.

Moni hoitaja on esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ilmoittanut poistuvansa Valviran rekisteristä, jotta heitä ei voida määrätä töihin. Lisäksi moni on vaihtanut kokonaan alaa.

Ammatinharjoittamis­oikeuden tai ammattinimikkeen käyttöoikeuden poistamisen jälkeen henkilöllä ei ole oikeutta harjoittaa ammattiaan tai käyttää ammattinimikettään. Oikeudet voi saada myöhemmin palautettua uudella hakemuksella.

Valviran ammattihenkilörekisterissä on lähes 330?000 sairaanhoitajaa ja lähihoitajaa.

Ilta Sanoma
mardi 20 septembre 2022 17:09:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.