Ilta Sanoma

Eilen äänestyksestä poissa kaikkiaan 51 kansanedustajaa.

Matkoilla, sairauslomalla, paikalla, ei tietoa missä - IS selvitti, miksi 51 kansanedustajaa oli pois eilisestä äänestyksestä potilasturvallisuuslaista.

Matkoilla, sairauslomalla, paikalla, ei tietoa missä - IS selvitti, miksi 51 kansanedustajaa oli pois eilisestä äänestyksestä potilasturvallisuuslaista. Kuva: Lehtikuva

Eduskunta äänesti eilen suhteellisen vähäväkisesti potilasturvallisuuslaista.

Kun kiistellystä potilasturvallisuuslaista äänestettiin kello 17.05, salista puuttui peräti 51 kansanedustajaa, neljännes edustajista oli poissa.

IS selvitti nimenhuutoraportista, missä äänestyksestä poissa olleet edustajat olivat.

Äänestys oli vaikein hallituspuolue vasemmistoliitolle, jonka kansanedustajista viisi äänesti potilasturvallisuuslakia vastaan. Lakia vastustivat myös kaikki paikalla olleet kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset yhtä tyhjää äänestänyttä lukuun ottamatta.

Äänestys ei ollut helppo myöskään pääministeripuolue Sdp:lle, mutta kaikki sen paikalle tulleet kansanedustajat pysyivät ruodussa.

Kahdeksan kansanedustajaa oli eilen eduskunnassa, mutta he eivät jostain syystä osallistuneet äänestykseen.

Vasemmistoliiton kansanedustajat Pia Lohikoski (vas) ja Johannes Yrttiaho (vas) olivat paikalla Eduskunnassa mutta jättivät äänestämättä. Myös varapuhemies Antti Rinne (sd) oli päivän aikana paikalla talolla, mutta poissa äänestyksestä, kuten myös kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps).

Neljä muuta äänestyksen väliin jättänyttä kansanedustajaa olivat Timo Heinonen (kok), Sheikki Laakso (ps), Antero Laukkanen (kd) ja Tom Packalén (ps).

Missä muut 43 äänestyksen väliin jättänyttä kansanedustajaa olivat?

Tässä tapauksessa IS pitäytyy viralliseen tietoon, istunnon nimenhuutoraporttiin, joka on kaikkien nähtävillä pöytäkirjan liitteenä eduskunnan nettisivuilla.

Kansanedustajista 13 oli pois henkilökohtaisen syyn takia, esimerkiksi vanhempainvapaalla tai sairauslomalla. Henkilökohtaisen syyn takia poissa olivat kansanedustajat Seppo Eskelinen (sd), Satu Hassi (vihr), Hannakaisa Heikkinen (kesk), Juho Kautto (vas), Krista Kiuru (sd), Noora Koponen (vihr) Jouni Kotiaho (ps), Suna Kymäläinen (sd), Niina Malm (sd), Aino-Kaisa Pekonen (vas), Ari Torniainen (kesk), Ano Turtiainen (vkk) ja Jussi Wihonen (ps).

Poissa olleista kansanedustajista pitäisi vielä paikallistaa 30 edustajaa.

Kymmenen edustajaa oli pois äänestyksestä eduskuntatyöhön liittyvän tehtävän vuoksi, esimerkiksi ulkomaan matkalla tai jossain tilaisuudessa kotimaassa.

Nimenhuutoraportin mukaan eduskuntatyöhön liittyvän tehtävän vuoksi pois äänestyksestä olivat kansanedustajat Pekka Haavisto (vihr), Hanna Huttunen (kesk), Ville Kaunisto (kok), Marko Kilpi (kok), Mika Lintilä (kesk), Veijo Niemi (ps), Annika Saarikko (kesk), Janne Sankelo (kok), Ville Skinnari (sd) ja Anne-Mari Virolainen (kok).

Jäljelle jää 20 kansanedustajaa, joiden poissaolon syy ei selviä nimenhuutoraportista.

Eduskunnan istunnon pöytäkirjoissa ei tiedetä, miksi istunnosta ja äänestyksestä poissa olivat kansanedustajat Pekka Aittakumpu (kesk), Eeva-Johanna Eloranta (sd), Sari Essayah (kd), Bella Forsgrén (vihr), Kalle Jokinen (kok), Jari Kinnunen (kok), Joonas Könttä (kesk), Mats Löfström (r), Hanna-Leena Mattila (kesk), Riitta Mäkinen (sd), Raimo Piirainen (sd), Juha Pylväs (kesk), Mikko Savola (kesk), Jenna Simula (ps), Juha Sipilä (kesk), Saara-Sofia Sirén (kok), Joakim Strand (r), Kari Tolvanen (kok), Sinuhe Wallinheimo (kok) ja Paula Werning (sd).

Sivupolkuna on kerrottava, että kolme kansanedustajaa oli nimenhuutoraportissa merkitty poissaoleviksi eduskuntatyöhön liittyvän tehtävän vuoksi, mutta he saapuivat äänestykseen kello 17 jälkeen. Kolme varta vasten paikalle äänestämään tullutta kansanedustajaa olivat Sandra Bergqvist (r), Antti Kaikkonen (kesk) ja Sofia Virta (vihr).

Ilta Sanoma
mardi 20 septembre 2022 16:55:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.