Ilta Sanoma

Kuningatar Elisabetin hautajaisissa nähtiin useita symboleita ja eleitä, jotka kunnioittivat monarkin muistoa.

KUNINGATAR Elisabet II laskettiin maanantaina haudan lepoon. Hän kuoli 96-vuotiaana 8. syyskuuta.

IS seurasi hautajaismenoja aamusta asti. Siunaustilaisuus alkoi, kun Elisabetin arkku saapui Westminster Abbeyn kirkkoon Suomen aikaa kello 13. Sieltä arkku kuljetettiin ensin Hyde Parkin kulmalle Wellington Archin maamerkille, ja sieltä se liikkui ruumisauton kyydissä Windsorin linnan Pyhän Yrjön kappeliin.

Lopullinen hautausseremonia oli yksityinen tilaisuus, johon osallistui vain kuningattaren lähipiiri.

Tähän artikkeliin on koottu hautajaisten hetket, jotka linkittyivät kuningattaren henkilökohtaiseen elämään vahvasti.

Eläinrakkaan kuningattaren rakkaimmat lemmikit oli tuotu Windsorin linnalle emäntäänsä hyvästelemään. Paikalla oli ainakin kaksi kuningattaren neljästä corgi-rotuisesta koirasta sekä monarkin lempiponi Carltonlima Emma. Kuvat koirista keräsivät sympatiaa kansalaisilta.

Toinen sydäntä särkevä hekti nähtiin Windsorin linnan pihalla, kun kuningattaren lempiponi höristi korviaan kohti ruumisautoa. Uskollinen lemmikki seisoi rauhallisena nurmikentän laidalla, vaikka tykinlaukaukset kajahtelivat Windsorin linnan pihalla.

Emma-poni oli talutettu odottamaan arkun saapumista, kun surusaattue matkasi Pyhän Yrjön kappelille halki vihreiden nurmikenttien.

Emma-poni oli talutettu odottamaan arkun saapumista, kun surusaattue matkasi Pyhän Yrjön kappelille halki vihreiden nurmikenttien. Kuva: POOL / Reuters

Kuningattaren säkkipillinsoittaja Paul Burns soitti perinteisen suruvirren Sleep, dearie, sleep samalla, kun kuningattaren arkku laskettiin kappeliin. Hetki oli täynnä symboliikkaa, sillä sama kappale soitettiin myös prinssi Philipin hautajaisissa viime vuonna.

Säkkipillinsoittajalla oli erityinen rooli, sillä säkkipillinsoittaja toimi kuningattaren henkilökohtaisena herätyskellona vuosikymmenien ajan. Perinteisesti säkkipillinsoittaja on soittanut kuningattaren ikkunan alla joka aamu 15 minuutin ajan, kaikissa kuningattaren asuinpaikoissa ympäri Britanniaa.

Musiikki, joka aiemmin herätti kuningatar Elisabetin uuteen aamuun, merkitsi nyt hänen hautajaistensa päättymistä.

Paul Burnsilla oli tärkeä rooli hautajaisissa. Hän soitti yksin säkkipilliään.

Paul Burnsilla oli tärkeä rooli hautajaisissa. Hän soitti yksin säkkipilliään. Kuva: LEHTIKUVA / AFP

Walesin prinsessa Catherine oli sonnustautunut helmikorvakoruihin sekä neliriviseen helmikaulakoruun, jonka keskeltä riippui näyttävä timantti.

Koruilla oli erityinen merkitys, sillä ne olivat peräisin kuningatar Elisabetin omasta korukokoelmasta. Kaulakorua on käyttänyt aiemmin myös edesmennyt prinsessa Diana.

Catherine kunnioitti kuningatarta koruvalinnoillaan.

Catherine kunnioitti kuningatarta koruvalinnoillaan. Kuva: PETER CZIBORRA / Reuters

Myös herttuatar Meghan kunnioitti kuningattaren muistoa kauniilla yksityiskohdalla. Hän oli viimeistellyt asunsa helmi- ja timanttikorvakoruilla, jotka hän sai aikoinaan lahjaksi kuningatar Elisabetilta.

Meghan käytti samoja korvakoruja aikaisemmekin osallistuessaan Westminsterin palatsilla surusaattueeseen.

Daily Mailin mukaan Meghan sai kyseiset korvakorut kuningattarelta ennen kuin hän avioitui prinssi Harryn kanssa vuonna 2018. Meghan on aikaisemmin kuvaillut hänellä olleen aina hyvät välit kuningatar Elisabetin kanssa.

Daily Mailin mukaan Meghan sai kyseiset korvakorut kuningattarelta ennen kuin hän avioitui prinssi Harryn kanssa vuonna 2018. Meghan on aikaisemmin kuvaillut hänellä olleen aina hyvät välit kuningatar Elisabetin kanssa. Kuva: Stephen Lock / ZUMA

Kuningatar Elisabetin hautajaisseppele oli kuningas Charlesin valitsema. Hän oli kirjaillut myös arkun päällä näkyvän kortin, jossa oli koskettava viesti äidille.

Brittimedian tietojen kukkaseppele oli koottu Buckinghamin palatsin sekä Charlesin aiempien asumusten Clarence Housen sekä Highgroven puutarhoissa kasvavista kasveista.

Seppeleen kukilla oli vahva symbolinen merkitys: mukana on muun muassa muistamista kuvastavaa rosmariinia, pelargonioita, ruusuja, daalioita sekä hortensioita.

Hovi ei ole vahvistanut Charlesin kirjoittaman kortin sisältöä, mutta lähikuvissa siitä erottui teksti "In loving and devoted memory", joka kääntyy vapaasti suomennettuna "rakkaudella ja uskollisuudella muistaen".

Charles valitsi symboleja tulvivat kukat äidilleen.

Charles valitsi symboleja tulvivat kukat äidilleen. Kuva: POOL / Reuters

Mukaan oli brittimedian mukaan laitettu myös rakkauden voimaa symboloivaa englantilaista tammea sekä myrttiä. Myrtti on ikivanha onnellisen avioliiton symboli ja seppeleen myrtin kerrotaan olevan leikattu pensaasta, joka puolestaan sai alkunsa kuningattaren ja Philipin hääkimpussa olleesta myrtinoksasta.

Luontoarvoja kunnioittavan Charlesin toiveen mukaan seppele oli valmistettu kestävien periaatteiden mukaan ja se haudattiin kuningattaren mukana Windsoriin.

Westminster Abbeyssa kuultiin kuningattaren lempivirsi The Lord's My Shepherd, joka kuultiin myös kuningattaren ja hänen puolisonsa prinssi Philipin häissä vuonna 1947.

Hautajaisvieraat yhtyivät lauluun kirkossa.

Hautajaisiin osallistui 2?000 vierasta.

Hautajaisiin osallistui 2?000 vierasta. Kuva: POOL / Reuters

Ilta Sanoma
mardi 20 septembre 2022 15:27:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.