Ilta Sanoma

Syksyn ja talven aikana uudet tartunta-aallot ovat mahdollisia, mutta ne eivät uhkaa laajasti ihmisten henkeä.

Husin infektioylilääkäri Asko Järvinen sanoo, että koronavirus on muuttunut tavalliseksi hengitystieinfektioksi.

Husin infektioylilääkäri Asko Järvinen sanoo, että koronavirus on muuttunut tavalliseksi hengitystieinfektioksi. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva, Emilia Anundi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) ei ollut maanantaiaamuna yhtään potilasta tehohoidossa koronaviruksen vuoksi. Infektioylilääkäri Asko Järvinen kertoo, että maanantaiaamuna Husin sairaaloissa oli 48 potilasta, jolla oli todettu koronatartunta.

- Sairaalatilanne on ihan toisenlainen kuin aikaisemmin.

Husin alueella koronan vuoksi sairaalassa olevista noin kahden kolmasosan ensisijainen hoidon syy oli muu kuin korona. Järvinen sanoo, että nykyään hyvin harvalla koronapotilaalla on tarvetta lisähapelle. Ennen omikronmuunnosta ja rokotuksia se oli tyypillisin koronavirusinfektion taudinkuva.

- Sellaisia potilaita ei juurikaan enää ole. Sairaalapotilaat ovat pääosin hyvin iäkkäitä ihmisiä, jotka eivät pärjää kotona tai perussairaita ihmisiä, jotka mikä tahansa hengitystieinfektio voisi ajaa sairaalahoitoon.

Hänen mielestään rokotteilla on saatu aikaan se hyöty, joka niistä on saatavissa.

Järvinen sanoo, että teho- ja valvontapotilaiden määrä on ollut Husin alueella jo useamman kuukauden ajan 0-2. Maanantaiaamuna tehohoitopotilaita ei ollut yhtään. Tehovalvonnassa oli kaksi potilasta. Heistä vain toisella koronavirus oli suora syy tehovalvontaan. Toisella korona oli laukaissut toisen sairauden.

Sairaanhoidon hyvä tilanne kertoo Järvisen mukaan siitä, että pandemia on ohi siinä muodossa kuin sen opimme tuntemaan, eikä se enää uhkaa väestön henkeä tai terveyttä samalla tavalla kuin aiemmin.

- Se on muuttunut enemmän tavanomaiseksi hengitystieinfektioksi, joka osalla ihmisistä voi olla rajuoireisempi.

Järvisen mukaan korona on muuttunut helposti kiertäväksi ja tarttuvaksi hengitystieinfektioksi. Koronatartuntoja on edelleen suhteellisen runsaasti ja niistä valtaosa jää piiloon, koska kaikki tartunnan saaneet eivät enää käy virallisessa testissä.

Järvinen sanoo, että suurin osa todetuista tartunnoista on työikäisten tartuntoja, jotka todetaan pääosin tartuntatauti­päivärahan saamisen takia.

- Sillä ei ole mitään merkitystä epidemiatilanteen kannalta.

Myös valtakunnallisesti tartuntojen määrä on ollut laskussa. Tartuntoja todettiin 29.8.-11.9. yhteensä 11?013, kun edeltävän kahden viikon aikana tartuntojen määrä oli 17?863. Niin ikään jätevesissä koronavirusta havaitaan vähemmän kuin aiemmin. THL:n viimeisimmän, 9. syyskuuta julkaistun, mittauksen mukaan koronaviruksen määrä jätevesissä on laskenut elokuun alusta lähtien.

THL keräsi viimeisimmät tiedot jätevesien virusmääristä 4.-5. syyskuuta. Edellisen kerran viruksen määrä jätevesissä on ollut yhtä alhainen tammikuussa 2022.

Loppuvuoden aikana uusia tartunta-aaltoja voi ilmaantua, kun sairastetun taudin ja rokotusten antama suoja heikentyy. Järvinen sanoo, että mahdolliset tartunta-aallot eivät kuitenkaan johtaisi merkittävään terveydenhuollon kuormituksen kasvuun - ainakaan teholla.

Kuitenkin esimerkiksi työpaikoilla koronan vuoksi sairauspoissaoloja tullaan näkemään jatkossakin.

Viime aikoina maailmalta on kuulunut positiivisia koronaviestejä. Maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi viikko sitten keskiviikkona, että maailma ei ole koskaan ollut paremmassa asemassa lopettaa koronaviruspandemiaa.

-?Me emme ole siellä vielä. Mutta loppu on näköpiirissä.

Sunnuntaina Yhdysvaltain presidentti Joe Biden arvioi CBS:n 60 Minutes -ohjelmassa, että koronapandemia on maassa ohi.

Ilta Sanoma
mardi 20 septembre 2022 09:15:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.