Ilta Sanoma

Ampumahiihtoliiton viime vuosikymmenen puheenjohtajat kiistävät liiton pimittäneen Kaisa Mäkäräisen palkintorahoja.

Harri Halme syyttää ampumahiihtoliittoa Kaisa Mäkäräisen palkintorahojen pimittämisestä. Liiton puheenjohtajat kiistävät väitteet.

Harri Halme syyttää ampumahiihtoliittoa Kaisa Mäkäräisen palkintorahojen pimittämisestä. Liiton puheenjohtajat kiistävät väitteet. Kuva: Jukka Gröndahl, Vesa Joensuu, Minna Raitavuo, Rio Gandara

Urheilumanageri Harri Halme esittää toimittaja Ari Pusan kanssa kirjoittamassaan kirjassa Manageri (Tammi) kovia syytöksiä Suomen ampumahiihtoliiton ja Kaisa Mäkäräisen välisistä ongelmista.

Mäkäräisen managerina vuodesta 2009 lähtien toiminut Halme väittää, että Ampumahiihtoliito pimitti Mäkäräisen ansaitsemia palkintorahoja tämän uran alkupuolella.

IS tavoitti Mäkäräisen uran aikana ampumahiihtoliiton puheenjohtajana toimineet Kalle Lähdesmäen ja Olli Nepposen. Molemmat kiistävät jyrkästi Halmeen väitteet.

Lähdesmäki on toiminut liiton puheenjohtajana vuosina 2006-2010 ja uudelleen vuodesta 2016 tähän päivään saakka. Vuosina 2010-2016 puheenjohtaja oli Nepponen.

Lue lisää: Uutuuskirjan raju väite: Kaisa Mäkäräiseltä pimitettiin palkintorahoja ja sabotoitiin sponsorisopimuksia

Halme kertoi oman versionsa tapahtumista kirjassa seuraavasti.

- Suomen ampumahiihtoliitto pimitti Kaisan palkintorahat milloin sitä huvitti. Minun näkemykseni oli, että Kaisan palkintorahoilla maksettiin liiton muita laskuja. Ja kun aika tuli maksaa urheilijalle, tilillä ei enää ollutkaan rahaa. IBU maksoi tuohon aikaan palkintorahat kansalliselle liitolle, ei suoraan urheilijalle.

Halmeen mukaan Mäkäräinen pyysi manageriltaan apua tilanteeseen. Avuksi tuli myös Olympiakomitea, ja Halme kertoo Mäkäräisen saaneen lopulta palkintorahansa liiton näpeistä.

Lähdesmäki ja Nepponen olivat molemmat hämmästyneitä Halmeen tarinasta.

- Minulla ei ainakaan ole tällaista tietoa. Me emme ole puuttuneet Kaisan rahoihin mitenkään. Ne ovat menneet minun tietääkseni suoraan hänelle, eikä niitä ole meidän tilillämme näkynyt. Uskallan väittää, että vuosina 2010-2016 tällaista palkintorahojen pimittämistä ei ole tapahtunut, Nepponen sanoo.

- Pidimme hänen kanssaan kerran tai kahdesti vuodessa palaverin, eikä Harri Halme ole koskaan nostanut ainakaan minun kanssani keskusteluun tämmöistä asiaa.

Olli Nepponen toimi Ampumahiihtoliiton puheenjohtajana vuosina 2010-2016.

Olli Nepponen toimi Ampumahiihtoliiton puheenjohtajana vuosina 2010-2016. Kuva: Vesa Joensuu

Lähdesmäki on samoilla linjoilla.

- Tämä väite ei pidä paikkansa siltä ajalta, jonka minä tunnen. Harri Halme kuvaa todennäköisesti omia fiiliksiään, Lähdesmäki sanoo.

- Olympiakomitean kanssa ei ole ollut kertaakaan minun aikanani tällaista keskustelua.

Ampumahiihtoliiton nykyinen puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki.

Ampumahiihtoliiton nykyinen puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki. Kuva: Minna Raitavuo

Halme kritisoi kirjassa myös liiton toimintaa sponsorimarkkinoilla, joilla liitto ei managerin mielestä osannut hyödyntää Mäkäräisen arvoa.

Mäkäräisen uran kirkkaimpien menestysvuosien aikana puheenjohtajana toiminut Nepponen sanoo liiton pitäneen vähintään kerran vuodessa huolellisen palaverin Mäkäräisen ja tämän managerin kanssa.

- Kaisan ja Harri Halmeen kanssa oltiin hyvin tarkkoja. Pidimme keväisin tulevaa kautta koskevan neuvottelun, jossa sovimme tarkasti, mitä tulevana vuonna tehdään. Sopimukset olivat tarkat, ja minä ainakin pidin tiukasti kiinni niistä, Nepponen sanoo.

- Kaisa oli hyvin tiukka ja Harri vielä tiukempi. Sanoisin, että meillä oli kohtuulliset välit, ja uskon että toteutimme Kaisan toiveet niin pitkälle kuin mahdollista, Nepponen kuvailee.

Lähdesmäki korostaa, että liiton suhteet maajoukkueen viime vuosikymmenen ehdottomaan ykköstykkiin olivat hyvät.

- Siltä osin miltä minä tunnen asiaa omilta vuosiltani puheenjohtajana, meillä oli hyvät ja toimivat suhteet Kaisaan koko hänen uransa ajan ja edelleen.

Kaisa Mäkäräinen lopetti huippu-uransa keväällä 2020. Kuva vuodelta 2018 Pyeongchangin olympimalaisista.

Kaisa Mäkäräinen lopetti huippu-uransa keväällä 2020. Kuva vuodelta 2018 Pyeongchangin olympimalaisista. Kuva: Rio Gandara / HS

Mäkäräinen lopetti uransa keväällä 2020. Vuonna 2011 takaa-ajon maailmanmestaruuden voittanut Mäkäräinen juhli urallaan yhteensä kuutta MM-mitalia.

Ilta Sanoma
mardi 20 septembre 2022 08:45:00 Categories: Hiihtolajit Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.