Ilta Sanoma

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden saapui kuningatar Elisabetin hautajaisiin yksityiskoneella ja luodinkestävällä limusiinilla. Hovi oli toivonut, että vieraat saapuisivat tilaisuuteen reittilennoilla ja bussikuljetuksilla.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden istui yllättäen kuningatar Elisabet II:n hautajaisissa lähes takarivissä.

Westminster Abbeyyn saapuvien vieraiden toivottiin saapuvan kirkolle busseilla ja Britanniaan reittilennoilla ja välttävän esimerkiksi yksityislentoja. Esimerkiksi Japanin keisari Naruhito ja keisarinna Masako saapuivat Britanniaan Japan Airlinesin lennolla ykkösluokassa välttäen yksityiskonetta.

Monet maailman johtajat saapuivat myös Westminster Abbeyyn bussikuljetuksella. Osa oli kuitenkin kuljettanut yksityisautonsa mukanaan kotimaastaan, mutta he vaihtoivat myöhemmin bussikuljetukseen. Esimerkiksi Espanjan kuningas Felipe VI ja Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa XVI kulkivat yksityisautoillaan Lontoon Chelseaan, jossa he vaihtoivat busseihin.

Bidenit eivät suostuneet reittilentoon tai bussikuljetukseen saapuessaan kuningattaren hautajaisiin.

Bidenit eivät suostuneet reittilentoon tai bussikuljetukseen saapuessaan kuningattaren hautajaisiin. Kuva: James Manning / AFP

Biden oli Timesin mukaan yksi harvoista, jolle sallittiin kokonaisuudessaan yksityiskuljetus hautajaisiin. Seurauksena lehden mukaan kuitenkin oli, että hänet istutettiin vasta riville 14.

Biden saapui Westminster Abbeyyn vaimonsa Jill Bidenin kanssa luodinkestävällä limusiinilla. Joe Biden ohjattiin istumaan Puolan presidentin Andrzej Dudan ja Tsekin pääministerin Petr Fialan eteen. Käytävän toisella puolella istui Etelä-Korean presidentti Yoon Suk-yeol. Jill Bidenin toisella puolella istui Sveitsin liittopresidentti Ignazio Cassisin.

Joe Biden istutettiin sangen taakse kuningatar Elisabet II:n hautajaisissa.

Joe Biden istutettiin sangen taakse kuningatar Elisabet II:n hautajaisissa. Kuva: POOL / Reuters

Vieraat saivat tietää istumapaikkansa vasta saapuessaan Westminster Abbeyyn. Biden hautautuikin 500 kuninkaan, kuningattaren, keisarin ja muiden valtiojohtajien sekä arvovieraiden joukkoon ja sangen taakse. Esimerkiksi bussikuljetuksella saapunut Kanadan pääministeri Justin Trudeau sijoitettiin istumaan hyvin lähelle eturiviä.

Suinkaan kaikki muutkaan eivät tyytyneet yhteiskuljetuksiin.

Timesin mukaan Saksan entinen liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier saapui paikalle mustalla BMW:llä, jonka rekisterinumero oli GER 1. Australian pääministeri Anthony Albanese valitsi alleen Jaguarin. Italian presidentti Sergio Mattarella sen sijaan huristeli Maseratin kyydissä, jonka rekisterikilpi oli ITA 1.

Joe ja Jill Biden poistuivat Britanniasta Air Force One -yksityiskoneella.

Joe ja Jill Biden poistuivat Britanniasta Air Force One -yksityiskoneella. Kuva: Brendan Smialowski / AFP

Yksi aikamme suurimmista maailman johtajien kokoontumisista olisi voinut olla mahdollisuus suurempaan diplomatian hieromiseen, mutta mitä ilmeisimmin niin ei käynyt, vaan herkän tapahtuman politisointia varottiin.

Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin muun muassa kerrotaan peruneen tapaamisensa Britannian pääministeri Liz Trussin kanssa Downing Streetillä yllämainitun syyn vuoksi.

Ilta Sanoma
mardi 20 septembre 2022 02:22:00 Categories: Ilta Sanoma Kuninkaalliset

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.