Ilta Sanoma

Lääkäri kertoo, minkälaisia vaikutuksia päivittäisellä alkoholinkäytöllä on keholle ja mielelle.

Alkoholin päivittäinen käyttö ei ole hyvä vaihtoehto, vaikka kyseessä olisi vain yksi annos, sanoo lääkäri.

Alkoholin päivittäinen käyttö ei ole hyvä vaihtoehto, vaikka kyseessä olisi vain yksi annos, sanoo lääkäri. Kuva: Colourbox

Lasillinen viiniä ei ole terveydelle eduksi - vaikka tällainen uskomus monen mielessä sitkeästi elää.

-?Alkoholin päivittäinen käyttö ei ole koskaan hyvä vaihtoehto, vaikka kyse olisi vain yhdestä annoksesta, sanoo päihdelääketieteen työelämäprofessori ja A-klinikka Oy:n ylilääkäri Kaarlo Simojoki.

Hän kertoo, että jos alkoholia käyttää joka päivä, jo yksi annos nostaa kuolemanriskiä.

-?Juuri julkaistu tutkimus osoitti jälleen, että yhdenkin annoksen haitat ovat niin suuret, että ne ylittävät vanhemmissa tutkimuksissa havaitut verenkiertoelimistöön liittyvät hyödyt.

Alkoholinkäytön vähäisen riskin tasoksi on määritelty terveille työikäisille naisille enintään yksi ja miehille enintään kaksi annosta päivää kohden.

Alkoholiannoksella tarkoitetaan määrää, joka sisältää alkoholia 12 grammaa. Yksi annos on esimerkiksi lasillinen (12 cl) viiniä, pieni (0,33 l) keskiolut tai siideri tai yksi annos (4 cl) väkevää alkoholia.

Simojoki kuitenkin huomauttaa, että riskirajojen sijaan lopulta jokaisen yksilölliset ominaisuudet määräävät sen, aiheuttaako alkoholi terveyshaittoja.

-?Jokainen alkoholiannos kasvattaa jokaisella terveysriskejä, mutta riskin kasvun suuruus riippuu aina yksilöstä, hän sanoo.

-?Jollekin jo pienempi määrä riittää aiheuttamaan haittoja, ja niitä ilmaantuu kohtuullisen nopeasti - ja sitten on myös niitä ihmisiä, joille jatkuvastakaan juomisesta ei koidu merkittävää haittaa.

Jokaisen yksilölliset ominaisuudet vaikuttavat siihen, aiheuttaako alkoholi terveyshaittoja.

Jokaisen yksilölliset ominaisuudet vaikuttavat siihen, aiheuttaako alkoholi terveyshaittoja. Kuva: Colourbox

Alkoholinkäyttö rasvoittaa vähitellen maksaa. Joillakin maksan rasvoittumiseen liittyy tulehdus, joka edelleen voi johtaa vuosien kuluessa maksakirroosiin.

-?Humalahakuisessa juomisessa maksaongelmat tulevat vastaan nopeammin, mutta myös päivittäisellä pienellä käytöllä on selkeä riski, että saat maksasairauden 55-65 vuoden iässä, Simojoki sanoo.

-?Etenkin silloin, jos olet lievästikin ylipainoinen, päivittäinen juominen on maksan kannalta tuhoisaa.

Alkoholin sisältämien myrkyllisten aineiden lisäksi myös alkoholin kalorimäärä on jo itsessään haitta.

Jos painonhallinta on muutenkin haastavaa, alkoholi vaikeuttaa tilannetta entisestään.

Jatkuva juominen - vaikka se olisi vähäistäkin - on rasite hermostolle.

-?Myös pieniannoksinen säännöllinen juominen vaikuttaa ääreishermostoon, Simojoki kertoo.

Esimerkki ääreishermoston vaurioista ovat oudot tuntemukset jaloissa.

-?Ilmiö on vähän samanlainen kuin diabetespotilailla, jotka eivät enää tunne jalkapohjiaan.

Rajumpi jatkuva juominen vaikuttaa keskushermostoon.

-?Täytyy muistaa, että alkoholi on liuotin, eli ajan kanssa se liuottaa aivoja pienemmiksi.

Verenpaineen kannalta erityisen haitallista on alkoholin päivittäiskäyttö. Pysyvästi kohonneen verenpaineen vaara kasvaa, jos alkoholia kulutetaan säännöllisesti.

Jokapäiväinen käyttö on vahingollista siksi, etteivät verenpainearvot ehdi laskea normaalille tasolle.

Lue lisää: Tämä määrä alkoholia voi salakavalasti nostaa verenpainetta - yksi tapa erityisen haitallinen

Vähäisempikin päivittäinen käyttö voi aiheuttaa uniongelmia ja ärtyneisyyttä, sekä pahentaa olemassa olevia mielialaongelmia, kuten ahdistusta.

Runsaammin alkoholia käyttämällä voi myös aiheuttaa itselleen masennuksen tai muita psyykkisiä ongelmia.

-?Silloin puhutaan toissijaisesta masennuksesta, joka paranee vain juomisen lopettamisella.

Rajumpaan alkoholinkäyttöön liittyvät myös voimakkaat mielialavaihtelut.

-?Mieliala itsessään laskee, ja samoin hupenee myös kyky hallita korkeammilla aivotoiminnoilla omaa toimintaa ja impulsseja.

Miehillä säännöllinen alkoholinkäyttö heikentää testosteronitasoja. Tämä näkyy esimerkiksi lihasten heikentymisenä ja seksuaalisen halun vähenemisenä.

-?Naisilla vaikutuksia ei synny ihan yhtä herkästi, mutta runsaampi säännöllinen juominen alentaa muun muassa estrogeenitasoja ja saattaa vaikuttaa hedelmällisyyteen.

Jos kyseessä on stressaantunut ihminen, vaikutukset ovat voimakkaammat, sillä myös stressi vähentää sukupuolihormonien tuotantoa.

Maksan rasvoittuminen voi hiukan vähetä jo kuukauden juomattomuuden aikana. Unen laatu saattaa kohentua vielä tätäkin nopeammin.

Kuusi viikkoa on kuitenkin vähimmäisaika, jota Simojoki suosittelee, mikäli haluat todella tarkastella alkoholin vaikutusta omaan vointiisi ja mielialaasi.

-?Jos kuusi viikkoa on tuskaa, eikä juomisen pyöriminen mielessä lievity, se kertoo alkoholin olevan hyvin tiivis osa arkeasi ja ajatusmaailmaasi.

-?Jos taas aika menee kuin vettä vain - eikä tee tiukkaa vaikka altistut tilanteille joissa muut käyttävät alkoholia - silloin alkoholinkäytöstä ei todennäköisesti tarvitse olla huolissaan.

Ilta Sanoma
dimanche 18 septembre 2022 20:00:00 Categories: Ilta Sanoma Terveys

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.