Ilta Sanoma

Energia-asiantuntijat kertovat, mitkä tavat säästää sähkölaskussa ovat oikeasti tehokkaita - ja millä puolestaan saa aikaan enemmän haittaa kuin hyötyä.

Liian alhainen kodin lämpötila on huono tapa säästää energiaa.

Liian alhainen kodin lämpötila on huono tapa säästää energiaa. Kuva: Kalle Parkkinen

Valot pois, takka päälle ja lämpötila alas. Vai miten se nyt meni?

Energiakriisi on saanut erityisesti sähkölämmitteisissä kodeissa asuvat huolestumaan tulevista sähkölaskuista. Viime aikoina mediat ovat myös pursunneet erilaisia säästövinkkejä. Kun tietoa on tarjolla paljon, oleellisin unohtuu.

Tehokkain tapa säästää energiaa on kodin lämpötilan laskeminen ja lämpimästä käyttövedestä nipistäminen, painottavat energia-asiantuntijat.

Sen sijaan jotkut hyvinä pidetyistä säästökeinoista voivat lopulta tulla kalliimmaksi kuin kuvittelisi.

Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroosin mukaan maksettavaa voi tulla reippaasti sähkölaskua enemmän, jos kodin sisälämpötilan laskee liian alas, ja syntyy jäätymisvaurioita.

-?Näin voi käydä vahingossakin, jos esimerkiksi sähköpatterit sammutetaan kokonaan ja jätetään lämmitys pelkästään ilmalämpöpumpun hoidettavaksi, Lindroos kertoo Ilta-Sanomille.

Toinen huono säästökeino on ilmanvaihdon minimitason alentaminen ilmanvaihtokanavia tukkimalla. Kosteusvauriot voivat nimittäin aiheuttaa moninkertaiset kustannukset sähköön verrattuna.

Kuuman käyttöveden lämpötilan laskeminen ei sekään kannata.

-?Energiaa ei juuri säästy, mutta asukkaat voivat saada legionellan, Lindroos varoittaa.

Pienintä mahdollista energiansäästökeinoa etsiessä energianeuvojat ovat kovin vaitonaisia. Tähän on syy: energiakriisin takia kodeissa on nyt otettava kaikki energiansäästökeinot käyttöön.

Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueella energianeuvontaa antava Tuuli Pohjola Feasib oy:sta muistuttaa, että monista pienistä puroista voi syntyä isompi meri.

-?Haluamme antaa nyt kaikkiin energiansäästötoimiin kannustavan kannan, Pohjola sanoo.

Tällainen voi olla vaikkapa valojen sammuttaminen päivän mittaan. Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski kertoi aiemmin Taloussanomien haastattelussa, että ohjeen mukaan valot sammutetaan aina, kun niitä ei tarvita.

-?Ledilampun sammuttaminen on pieni teko. On kuitenkin paljon isompi kulu, jos jättää television turhaan päälle kuin valon, Suur-Uski kertoi aiemmin.

Lue lisää: Kannattaako valot ja tv sammuttaa? Katso arkiset niksit sähkön säästämiseen

Säästöhuumassa ei kannata tehdä sitä virhettä, että vaihtaa kodin toimivat mutta vanhat elektroniikkalaitteet uusiin, energiatehokkaampiin. Se ei tule edes edullisemmaksi.

Kun laite on käyttöikänsä päässä, kaupasta kannattaa toki hankkia energiaystävällinen vaihtoehto.

- Viime vuosina kaikki eivät varmaankaan ole tehneet energiatehokkaita ratkaisuja, mutta nyt ne alkavat olla tärkeitä valintoja, Suur-Uski kertoo.

Tehokkain energiansäästökeino on siis huonelämpötilan laskeminen ja lämpimästä käyttövedestä nipistäminen.

Pohjola avaa aihetta esimerkein.

- Siitä kertyy isoja säästöjä, jos vaihtaa vartin lämpimän suihkun viiteen minuuttiin. Huonelämpötilan alentaminen yhdellä asteella säästää puolestaan lämmityskustannuksista viisi prosenttia, Pohjola kertoo.

Energianeuvoja suosittelee kotona oleskelutiloissa 20-21 asteen lämpötilaa. Makuuhuoneessa sopiva lämpötila on 18-20 astetta.

-?Viileämmässä saa hyvät unet, ja hengitysilma on raikkaampaa, Pohjola sanoo.

Tätä alempia lämpötiloja voi olla huoneissa, joissa ei oleskella. Kerrostalojen porrashuoneissa sopiva huonelämpötila on 17-18 astetta, varastoissa 12 ja autotalleissa 5 astetta.

Energiakriisi koettelee nyt monen suomalaisen kukkaroa.

Pohjolan mukaan on ymmärrettävää, että rahojen riittäminen huolestuttaa. Kriisissä voi kuitenkin olla mahdollisuus johonkin hyvään.

Jos lyhyemmät lämpimät suihkut ja alempi kodin lämpötila tulevat pysyviksi elämäntavoiksi, on se maapallolle eduksi.

-?On hyvä, jos saamme edistettyä ilmastoystävällistä elämäntapaa, Pohjola sanoo.

Ilta Sanoma
keskiviikko 14. syyskuuta 2022 8.00.00 Categories: Asuminen Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.