Taklaa arjen ruokapulmat Ruokalan simppeleillä ohjeilla!
Mausteinen ruoka sopii hyvin viileneviin iltoihin. Kuva: Jukka Lehtinen
Edulliset proteiinilähteet, kuten hernerouhe ja soijarouhe ovat helppokäyttöisiä aineksia. Niitä voi käyttää samaan tapaan kuin esimerkiksi jauhelihaa. Ainesten säilyvyys on pitkä.
Näissä edullisissa arkiruoissa on kaksi ohjetta, joissa niitä voi hyödyntää. Hernerouheesta saa maukkaat pihvit ja soijarouhe sopii erinomaisesti riisin kanssa tarjottavaan mausteiseen kastikkeeseen.
Kuva: Jukka Lehtinen
400 ml purkki kookosmaitoa
suolaa
2 dl kuoretonta hernerouhetta
½ dl kookoshiutaleita
1 tl chilitahnaa
1 rkl raastettua inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
nippu yrttejä, esimerkiksi korianteria
1 kananmuna
Tarjolle
2 dl maustamatonta jogurttia
1 limetin raastettu kuori ja puristettu mehu
erilaisia yrttejä
Kuumenna kookosmaito kiehuvaksi ja lisää suola ja hernerouhe. Älä keitä enää. Anna rouheen muhia nesteessä noin tunti. Lisää muut aineet ja paista pihvejä öljyssä muutamia minuutteja molemmilta puolilta.
Valmistusaika: 1 tunti 30 minuuttia
Annoksia: 4
400 g säilyke kidneypapuja
2 sipulia
4-6 valkosipulinkynttä
1 porkkana
2-3 punaista chiliä
2 dl soijarouhetta
2 tl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
1 tl korianterin siemeniä
1 tl maustepippuria
1 tl kanelia
4 rkl öljyä
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl tummaa siirappia
2 dl kasvislientä
400 g tomaattimurskaa
loraus viinietikkaa
1 tl hienoa merisuolaa
Huuhtele pavut. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuutioi porkkana. Hienonna chilit.
Hienonna huhmareessa kuivat mausteet.
Kuumenna öljyä kasarissa. Lisää sipulit, valkosipulinkynnet, porkkana, chilit ja tomaattipyree. Kuullota 3-4 minuuttia.
Lisää mausteet ja siirappi ja jatka kuullotusta matalalla lämmöllä. Lisää vesi, kasvisliemi ja huuhdotut pavut.
Mausta. Hauduta hiljalleen poristen tunti.
Valmistusaika: 1 tunti 20 minuuttia
400 g parsakaalia
400 g kukkakaalia
1 valkosipulinkynsi
3 rkl rypsiöljyä
10 dl kasvislientä
2 dl kuivaa valkoviiniä
Paloittele vihannekset ja kuullota öljyssä. Lisää kasvisliemi ja anna kiehua 20 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää viini ja suola. Kuumenna.
Valmistusaika: 45 minuuttia
400 g jauhelihaa
hyppysellinen chilijauhetta
suolaa, mustapippurirouhetta
noin 200 g kypsiä papuja
400 g chili-tomaattimurskaa
8 dl lihalientä
200 g pussi herne-maissi-paprikaseosta
Ruskista jauheliha ja lisää hienonnettu sipuli, valkosipuli ja mausteet. Kuullota hetki ja lisää ainekset kattilaan. Kaada sekaan huuhdellut pavut, tomaattimurska ja lihaliemi. Anna kiehua 5 minuuttia. Lisää herne-maissi-paprikaseos. Kuumenna.
Valmistusaika: 20 minuuttia
TetraSys Oy.