Syksyisen omenakakun taikinaan raastetaan tuoretta omenaa ja mantelimassaa.
Omena ja manteli ovat maukas makupari. Vaniljakastike kruunaa annoksen. Kuva: Taru Vihavainen
Omena ja manteli ovat hyvä makupari. Tämä kakku on myös helppo valmistaa, sillä pohjataikinan ainekset vain sekoitetaan keskenään.
Raasteen ansioista omenan ja mantelin maut maistuvat jokaisella suupalalla. Voit halutessasi kuoria omenat ennen raastamista ja pilkkomista, mutta se ei ole välttämätöntä.
Ennen paistoa kakku viimeistellään vielä omenasiivuilla ja mantelilastuilla. Lisäksi taikinaan ja kakun päälle lisätään mausteeksi kanelia.
Jos mantelilastut eivät saa väriä uunissa, voit pitää kakkua paiston loppuvaiheessa parin minuutin ajan grillivastuksen alla. Näin kakun pinta paahtuu vielä hieman.
Kun kakku on kypsä, anna sen jäähtyä ennen tarjoilua. Vaniljakastike kruunaa annoksen.
noin 500 g omenoita
80 g mantelimassaa
5 dl vehnäjauhoja
1 dl kidesokeria
1 dl ruokokidesokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
3 tl kanelia
1/3 tl suolaa
3 kananmunaa
1 ½ dl öljyä
2 dl kermaa
noin 2/3 dl mantelilastuja
Raasta omenoita sen verran, että saat niistä noin kaksi desilitraa omenaraastetta. Älä raasta omenoiden siemenkotia. Jätä loput omenat kakun koristeluun. Raasta myös mantelimassa raastimella hienoksi raasteeksi.
Raasta omenat ja mantelimassa hienoksi raasteeksi. Kuva: Taru Vihavainen
Sekoita muut pohjan kuivat aineet keskenään kulhossa, mantelilastuja lukuun ottamatta. Lisää joukkoon kanamunat, öljy sekä kerma.
Sekoita muut pohjan kuivat aineet keskenään kulhossa, mantelilastuja lukuun ottamatta. Kuva: Taru Vihavainen
Sekoita taikina tasaiseksi ja lisää vielä raasteet joukkoon. Nostele taikina nuolijalla sekaisin. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (halkaisija noin 24 cm) ja levitä tasaiseksi.
Lisää joukkoon kanamunat, öljy sekä kerma. Sekoita taikina tasaiseksi ja lisää vielä raasteet joukkoon. Kuva: Taru Vihavainen
Voit käyttää vuokana irtopohjaista kakkuvuokaa tai vaikka uuninkestävää korkeareunaista valurautaista paistinpannua.
Halkaise omenat ja poista siemenkodat. Pilko tai siivuta omenat haluamallasi tavalla ja levitä ne kakkutaikinan päälle.
Ripottele lopuksi vielä mantelilastuja sekä hieman kanelia omenoiden päälle. Paista kakkua 175 asteessa noin 40-50 minuutin ajan, tai kunnes kakku on kypsä.
Siivuta omenat ja levitä ne taikinan päälle. Ripottele kakun päälle vielä mantelilastuja ja kanelia. Kuva: Taru Vihavainen
Voit kokeilla kakun kypsyyttä tikkutestillä. Työnnä puinen cocktailtikku pohjan keskelle ja nosta se ylös. Jos tikkuun jää märkää taikinaa, jatka paistamista vielä viiden minuutin jaksoissa.
Tarkista pohjan kypsyys aina välissä. Kakku on kypsä, kun tikkuun ei jää märkää taikinaa.
Tarjoile omenakakku vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.
Vinkki: Jos mantelimassa tuntuu raastaessa liian pehmeältä, voit laittaa sen hetkeksi jääkaappiin. Viileän mantelimassan raastaminen on helpompaa.
Kuva: Tuomas Vihavainen
Taru Vihavainen on alkuperäiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kaikki alkoi ristiäiskakusta, joka sai hänet kiinnostumaan leivonnasta enemmän.
Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -blogin pitämisen vuonna 2006 ja jäi sille tielle. Hän on myös kirjoittanut kolme leivontakirjaa. Lisäksi hän pitää leivontakursseja ja suunnittelee yrityksille reseptejä.
Taru Vihavainen haluaa kannustaa erityisesti vanhempia ottamaan lapset mukaan keittiöön.
TetraSys Oy.