Ilta Sanoma

Liz Truss johtaa brittikonservatiivien kisaa pääministerinpaikasta vaivatta. Ongelmat alkavat sen ratkettua.

Kuningatar Liz. Truss tuntuu päihittäneen Rishi Sunakin pääministerikilvassa jo ennen sen loppua.

Kuningatar Liz. Truss tuntuu päihittäneen Rishi Sunakin pääministerikilvassa jo ennen sen loppua. Kuva: Justin Tallis / AFP / Lehtikuva

Outo. Kameleontti. Peluri.

Liz.

Pyrkyri. Takinkääntäjä. Voittaja.

Truss.

Liz Truss on viikkojen ajan vaikuttanut konservatiivien johtaja- ja pääministerikisan varmalta voittajalta. Siitä, kuka Liz Truss oikein on, vallitsee laaja erimielisyys. Hänen elämänsä käännökset ovat hämmentäviä.

Truss syntyi vuonna 1975 vasemmistolaiseen professoriperheeseen. Äiti otti hänet pienenä mukaan rauhanmarsseille. Nykyään Truss pitää poseeraamisesta panssarivaunun tornissa. Yliopistossa Truss oli liberaalidemokraatti nuorisopoliitikko.

Kun Britanniassa käytiin 2010-luvun suurinta poliittista kiistaa, Truss vastusti Britannian eroa Euroopan unionista. Silti hän on nyt brexitin uskollisimpien kannattajien suosikki.

Epäilijät konservatiivien joukossa pitävät Trussia hiukan selittämättömällä tavalla "outona". Hän hakee sympatiaa yrittämällä pukeutua ja käyttäytyä kuin vanhojen konservatiivien nuoruuden sankari Margaret Thatcher.

Millaisen pääministerin Britannia on saamassa?

"Kuin kuuron ja mykän keskustelu." Liz Truss poltti Sergei Lavrovin päreet. Kuva: POOL / Reuters

Truss on hoitanut useita ministerisalkkuja, mutta ulkomailla hän herätti huomiota vasta noustuaan viime vuonna ulkoministeriksi. Truss on Ukrainan asian vielä vankkumattomampi ajaja kuin pääministerin viran jättävä Boris Johnson.

Ennen Venäjän hyökkäystä Truss kuului länsipoliitikkoihin, jotka jonottivat Kremliin kääntääkseen sen päättäjien julmat päät. Kohtaaminen Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa ei mennyt hyvin.

- Se oli mykän ja kuuron keskustelu, Lavrov puhahti palaverin jälkeen.

Truss puolustaa kantaansa, kunnes muuttaa sitä. Kantaansa Ukrainasta hän tuskin muuttaa.

Erityisesti Ranskassa ollaan huolissaan siitä, onko Truss tinkimättämän jääräpäinen myös monissa EU-eroon liittyvissä kiistoissa.

Rishi Sunakin yritys nousta Britannian johtoon on saamassa nolon lopun.

Rishi Sunakin yritys nousta Britannian johtoon on saamassa nolon lopun. Kuva: Joe Giddens / AFP

Kun Boris Johnsonin lähtö varmistui alkukesästä, entistä valtiovarainministeriä Rishi Sunakia pidettiin vahvimpana seuraajaehdokkaana.

Sitä hän olikin niin kauan kuin asia oli konservatiiviparlamentaarikkojen käsissä. Useiden äänestyskierrosten jälkeen Truss valikoitui Sunakin haastajaksi lopulliseen puolueen jäsenäänestykseen. Kyselyjen mukaan voittaja on selvillä, vaikka tulos julkistetaan vasta ensi viikolla. Hän on Truss.

Epäilyksiä herättää, että konservatiiviparlamentaarikot tuntevat Trussin ja Sunakin henkilökohtaisesti, useimmat puolueen jäsenet eivät. Parlamentaarikoilla on myös paremmat tiedot Britannian haasteista.

Selityksiä Sunakin romahdukseen on useita. Konservatiivien jäsenistössä vanhemmat valkoiset miehet ovat yliedustettuina, Sunak on nuorekas, intialaistaustainen mies, jonka suuri vauraus syö köyhempiä konservatiiveja. Sunak käynnisti tapahtumat, jotka johtivat Johnsonin eroon.

Joidenkin arvioiden mukaan Johnson on konservatiivien riveissä yhä suositumpi kuin Truss tai Sunak. Häntä ei voida vain heti valita uudestaan virkoihinsa. Joskus myöhemmin se saattaisi olla mahdollista. Tätä Johnsonin epäillään jo valmistelevan.

Valmisteleeko Boris Johnson jo toista tulemistaan?

Valmisteleeko Boris Johnson jo toista tulemistaan? Kuva: Peter Nicholls / AFP

Truss saa hoitaakseen Johnsonin konkurssipesän.

Energiakriisi iskee Britannian talouteen, joka on valmiiksi polvillaan brexitin ja pandemian jälkeen. Edes omat öljy- ja kaasukentät Pohjanmerellä eivät riitä avuksi.

Energiakriisi ja inflaatio iskevät koteihin. Elinkustannukset kohoavat. Synkimmät puhuvat jo talvella kodeissaan kylmään kuolevista eläkeläisistä, mikä saattaa olla liioittelua.

Britanniaa koettelevat lakot. Uudet tullimuodollisuudet vaikeuttavat vientiä Eurooppaan. Häviäjäksi jo tuomittu Sunak väittää, että Trussilla ei ole hajuakaan, miten ahdingosta selvittäisiin.

Ongelmat ovat tätä hetkeä syvemmällä. Infrastruktuuri on vanhentunutta. Työn tuottavuus on heikkoa, minkä syynä pidetään alhaista koulutustasoa. Näitä ei hetkessä ratkaista.

Pääministeri Trussilla ei tule olemaan helppoa. Vaalejakin pitäisi jouduttaa oikean kansan valtakirjan saamiseksi.

Kansa voi kohta olla hyvin vihainen.

Ilta Sanoma
mardi 30 août 2022 21:12:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.