STT

Ystävien saaminen riippuu usein maahanmuuttajan omasta aktiivisuudesta

STT - logo STT 28.08.2022 05:06:06 STT
Erilaiset maahanmuuttajia tukevat yhdistykset ja järjestöt ovat lisääntyneet Suomessa merkittävästi 2000-luvulla. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Janita Virtanen

Suomeen saapuu maahanmuuttajia hyvin erilaisista olosuhteista ja erilaisin verkostoin. Moni muuttaa Suomeen esimerkiksi opintojen tai työn perässä ja saa tuttavia luontevasti näiden yhteisöjen kautta.

Pidempiaikaisesti Suomeen jäävät maahanmuuttajat tekevät yhdessä viranomaisten kanssa kotoutumissuunnitelman, johon voidaan kirjata muun muassa suomen tai ruotsin kielen opiskelu ja työpaikan tai opiskelupaikan hankkiminen.

Muu verkostoituminen - esimerkiksi ystävien etsiminen - on pääsääntöisesti maahanmuuttajan omalla vastuulla ja vaatii aktiivisuutta.

- Tämä taas edellyttää esimerkiksi riittäviä sosiaalisia taitoja ja myös voimavaroja. Nuoremmat usein verkostoituvat iäkkäämpiä maahanmuuttajia nopeammin, sillä heidät ohjataan yleensä suoraan opintojen pariin, Gerbert huomauttaa.

Myös valtaväestölle on tarjolla erilaisia vapaaehtoistoiminnan muotoja, joilla he voivat tukea maahanmuuttajien verkostoitumista. Esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) kautta voi ilmoittautua ystäväksi maahanmuuttajaäidille, ja moni järjestö etsii ja kouluttaa tukiperheitä alaikäisenä ilman huoltajaa maahan saapuneille lapsille ja nuorille.

Vaikka suuri osa maahanmuuttajista pyrkii rakentamaan itselleen hyvän elämän Suomessa, Gerbert muistuttaa, että osa maahanmuuttajista saapuu Suomeen pakon edessä ilman minkäänlaista toivetta verkostoitumisesta.

- Suomeen on tullut vajaan puolen vuoden sisällä noin 40 000 ukrainalaista, joista moni sinnittelee Suomessa viikon kerrallaan aikeenaan palata Ukrainaan heti, kun se on mahdollista. Aiemmin Suomessa oli yhteensä vain noin 7 000 ukrainalaista.

Gerbert nostaa esille myös verkostojen mahdollisen kääntöpuolen. Maahanmuuttaja on voinut saapua Suomeen sellaisesta maasta, jossa on todella tiukat normit ja sukupuoliroolit, jolloin omalla äidinkielellä toimivat verkostot voivat olla Suomessakin hyvin kontrolloivia tai vaatia tietynlaista käyttäytymistä.

Gerbertin mukaan maahanmuuttajanaiset ovat usein maahanmuuttajamiehiä heikommassa asemassa. Mitä enemmän heillä on lapsia, sitä heikommat mahdollisuudet heillä on työllistyä. Merkittävä osa maahanmuuttajanaisista jääkin kotiin lasten kanssa.

Monika-Naiset liiton tietojen mukaan maahanmuuttajanaiset kokevat väkivaltaa 2-3 kertaa enemmän kuin kantaväestöön kuuluvat naiset.

- Etenkin jos naisella on lapsia, kynnys lähteä väkivaltaisesta kodista voi olla hyvin korkea. Tiedämme myös, että Suomessa on maaseudulla asuvia maahanmuuttajanaisia, joilla ei ole ajokorttia tai joiden puoliso ei anna heidän käyttää autoa, jolloin heillä ei välttämättä ole edes mahdollisuutta lähteä, Gerbert sanoo.

Verkostot tukevat maahanmuuttajien kotoutumista. Mitä paremmat verkostot ihmisellä on, sitä paremmin hän pärjää arjessaan. Vahvat verkostot tukevat myös työllistymistä ja opiskelupaikan löytämistä, Gerbert sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriön maahanmuutto- ja kotouttamisyksikön neuvottelevan virkamiehen Anna Bruunin mukaan verkostojen puute voi haitata suomen kielen oppimista ja yhteiskuntaan kiinnittymistä.

Perhe on maahanmuuttajille tärkeä sosiaalisen tuen lähde, ja samassa maassa olevat sukulaiset edistävät maahanmuuttajien hyvinvointia ja kotoutumista. Perheestä erossa oleminen ja perheen yhdistämiseen liittyvät hankaluudet sen sijaan vaikeuttavat kotoutumista.

- Perheestä erossa olevilla maahanmuuttajilla on useammin esimerkiksi työllistymisvaikeuksia, ongelmia koulutukseen osallistumisessa sekä vakavia masennus- ja ahdistusoireita, Bruun sanoo.

Bruunin kertomat tiedot ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koordinoimasta FinMonik-tutkimuksesta, joka toteutettiin yhteistyössä maahanmuuttajajärjestöjen ja viranomaisten kanssa. Tutkimuksen aineisto kerättiin toukokuun 2018 ja tammikuun 2019 välisenä aikana, ja siihen osallistui 12 877 iältään 18-64-vuotiasta maahanmuuttajaa.

Tutkimuksen mukaan suurimmalla osalla maahanmuuttajista oli Suomessa vähintään yksi perheenjäsen. 80 prosenttia miehistä ja 88 prosenttia naisista piti yhteyttä ystäviinsä ja sukulaisiinsa viikoittain. Yhdeksällä kymmenestä oli vähintään yksi Suomessa asuva läheinen ystävä.

Yksinäisyyden kokemukset ovat hyvin yleisiä maahanmuuttajien keskuudessa. Tutkimuksen mukaan Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta saapuneet maahanmuuttajat kokivat itsensä muita maahanmuuttajaryhmiä yksinäisemmiksi.

dimanche 28 août 2022 08:06:06 Categories: STT

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 LI-V6.3.2.1497

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.