STT

Latif Fayaz käveli tuntikausia Kabulin lentokentälle vuosi sitten - Talebania Suomeen paennut mies kertoo, missä kansainvälinen yhteisö hänestä Afganistanissa epäonnistui

STT - logo STT 19.08.2022 17:44:54 STT
Latif Fayazin mukaan tapa, jolla kansainväliset joukot vetäytyivät yllättäen Afganistanista, oli virhe. LEHTIKUVA / KIMMO PENTTINEN

Sanna Raita-aho

Vuosi sitten afganistanilainen Latif Fayaz totesi, että hänen on lähdettävä.

Kansainvälisille järjestöille työskennellyt mies tiesi olevansa vaarassa, kun Talebanin saapuminen Afganistanin pääkaupunkiin Kabuliin alkoi näyttää väistämättömältä.

- Se oli erittäin vaikea tilanne. Tilanne oli kaoottinen, koska myös maan presidentti Ashraf Ghani oli lähtenyt maasta ja Taleban oli saapumassa, hän kertaa nyt, vuosi myöhemmin helsinkiläisessä kahvilassa.

Fayaz päätti paeta vaimonsa ja lapsiensa kanssa. Hän käveli useita tunteja Kabulin lentokentälle, josta muut maat evakuoivat etenkin kansainvälisille yhteisöille töitä tehneitä afganistanilaisia pois.

- Kävelin Kabulin katuja pitkin perheeni kanssa, koska pelkäsin, että autolla ajaessa minut pysäytettäisiin helpommin. Neljän tunnin päästä pääsin lopulta kentälle.

Fayaz päätyi ensin Italiaan, josta hän saapui lopulta Suomeen.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Fayaz joutui jättämään kotimaansa.

Talebanin ensimmäisen valtakauden aikana hän muutti asumaan naapurimaa Pakistaniin. Hän palasi kuitenkin maahan myöhemmin, kun kansainväliset joukot olivat saapuneet Afganistaniin vuonna 2001 ja syösseet Talebanin vallasta. Liike kuitenkin pysyi aktiivisena maassa.

Fayazin mukaan tapa, jolla kansainväliset joukot vetäytyivät yllättäen Afganistanista, oli virhe kansainväliseltä yhteisöltä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti huhtikuussa 2021 päätöksestä vetää kansainväliset joukot pois Afganistanista.

- Ensin annettiin ymmärtää, että vetäytyminen tapahtuisi vain tiettyjen ehtojen täyttyessä. Valitettavasti Bidenin päätös oli toinen. Minusta tilanteen romahdus alkoi lopullisesti siitä, se oli strateginen virhe, Fayaz sanoo.

Yhdysvallat yritti järjestää ennen vetäytymistä neuvotteluita Afganistanin hallinnon ja Talebanin välillä rauhan aikaan saamiseksi. Neuvottelut eivät Fayazin mukaan olleet sinällään virhe, mutta niiden ajoitus oli väärä. Hänen mukaansa Talebanin kanssa olisi ollut helpompi neuvotella, kun liike oli heikommissa kantimissa.

- (Länsijoukkojen saapumisen) alkuaikoina Taleban oli heikompi ja he eivät olleet levittäytyneet niin laajoille alueille. Mutta tuolloin Yhdysvallat oli haluton neuvotteluihin, hän sanoo.

Lisäksi Afganistanin hallinnon korruptio ja avustusrahojen väärinkäyttö vaikeuttivat yhteiskunnan kehitystä. Afganistaniin pumpatut rahat eivät läheskään aina päätyneet esimerkiksi maan unohdetuille syrjäseuduille, jossa niitä olisi kipeästi kaivattu.

Lisäksi kaikki etniset ryhmät eivät saaneet riittävää edustusta yhteiskunnassa, ja erilaiset valtataistelut ja jakolinjat leimasivat maan hallintoa.

Fayaz pitääkin virheenä, että kansainvälinen yhteisö antoi tukea sellaisille poliittisille tahoille ja yksilöille, joilla ei ollut vahvoja sidoksia afganistanilaiseen yhteiskuntaan.

- Meillä oli länsimaista saapuneita ihmisiä, jotka eivät ymmärtäneet täysin Afganistanin monimutkaisuutta ja poliittista tilannetta, hän sanoo.

Hänen mukaansa Afganistanissa toimivat ulkomaalaiset kuitenkin kuuntelivat näitä ihmisiä herkästi, sillä nämä hallitsivat kansainvälisen yhteisön kanssa työskentelyn ja osasivat viestiä asiansa näille.

Afganistanin hallinnon kyvyttömyys legitimoida valtaansa ja luoda kaikki ryhmät huomioon ottava hallinto johtikin osaltaan siihen, että kaikkialla Afganistanissa Talebania ei vastustettu, etenkään Kabulin ulkopuolella.

Liike tarjosi monille syrjäseudun asiakkaille palveluita. Samalla osa ihmisistä koki, että Talebanin hallinnoimilla alueilla elämä oli turvallisempaa kuin niissä osissa Afganistania, jossa Taleban-taistelijat ja Afganistanin turvallisuusjoukot kävivät sotaa.

- Monissa paikoissa, kuten kouluissa ja lääkäriklinikoilla, palveluja on tarjottu Talebanin valvonnan alla, totesi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Olli Ruohomäki viime vuonna julkaistussa raportissaan.

Kabulissa taas monet kokivat olosuhteidensa parantuneen, etenkin naiset. Heille Talebanin paluu valtaan oli kauhistus.

Maan hallinto oli puutteista huolimatta demokraattisesti valittu, ja myös perustuslaki oli demokraattinen, Fayaz kuvaa.

Turvallisuustilanteessa oli haasteita, mutta etenkin keskiluokan oloja Fayaz kuvailee kohtuulliseksi. Naisten asema parani, sillä naisia palveli monissa julkisissa tehtävissä, mukaan lukien turvallisuusjoukoissa.

- Etenkin nämä turvallisuusjoukoissa työskennelleet naiset ovat nyt suuressa vaarassa. Heille tulisi tarjota turvapaikkaa lännestä, hän sanoo.

Taleban ei suoranaisesti kannata globaalia jihadismia, mutta Fayaz pitää liikettä silti globaalina turvallisuusuhkana. Hänen mukaansa liikkeen valtaannousu voi inspiroida myös muita radikaaleja ryhmiä globaalisti.

Länsimainen yhteisö onkin nyt kinkkisen tilanteen edessä. Se ei halua tukea Taleban-hallintoa, mutta samalla Afganistanissa on suuri humanitaarinen hätä.

Ulkopoliittisen instituutin tuoreen raportin mukaan maa on tilanteessa, jossa viime talvena pelättiin talouden romahtamista ja laajamittaista nälänhätää. Pahin pystyttiin estämään humanitaarisella avulla, mutta tarve ei ole hävinnyt.

- Kansainvälisellä yhteisöllä onkin vaikeita valintoja edessään. Yhtäältä on selvää, että Taleban on pystyttänyt ihmisoikeuksia polkevan teokratian, joka ei vastaa minkäänlaisen ehdollisen avun vaatimuksia, Upin tutkijat Katariina Mustasilta, Timo Stewart ja Olli Ruohomäki kirjoittivat.

Tutkijoiden mukaan olennaista on kyetä käyttämään hyödyksi sotatilan loppumisen luomia mahdollisuuksia. Tämä ei tarkoita ihmisoikeuksista joustamista, he toteavat.

- Vetäytyminen ei ole poistanut vastuuta Afganistanin kohtalosta. Maan hallituksesta riippumatta kansainvälinen yhteisö voi edelleen vaikuttaa afganistanilaisten etuun: keskeistä on realistinen ja kontekstisidonnainen tavoitteenasettelu -- sekä tuen perustuminen afganistanilaisten tarpeisiin ja prioriteetteihin.

Fayaz ja monet muut taas joutuvat aloittamaan nyt uuden elämänsä lännessä.

- Se ei ole ollut helppoa. Afganistaniin jäivät kaikki, sosiaaliset ympyrämme ja kaikki minkä tunsimme, Fayaz sanoo.

Alku olikin vaikea. Suomen pimeys ja kylmyys tuntuivat hankalilta, mutta nyt perheellä sujuu jo paremmin.

- Olen kiitollinen siitä, miten ihmiset ovat auttaneet ja toivottaneet meidät tervetulleeksi, hän sanoo.

vendredi 19 août 2022 20:44:54 Categories: STT

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 LI-V6.3.2.1497

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.