Ilta Sanoma

Viivyttely, opiskelubileet keskellä viikkoa, kofeiiniriippuvuus ja opiskelijaihastukset ovat tuttuja entisille ja nykyisille opiskelijoille.

Tehtävän deadline tuntui aina olevan pitkällä tulevaisuudessa, kunnes se ei yhtäkkiä enää ollutkaan.

Tehtävän deadline tuntui aina olevan pitkällä tulevaisuudessa, kunnes se ei yhtäkkiä enää ollutkaan. Kuva: Shutterstock

Moni muistaa opiskeluajat juhlista ja päiväunien nukkumisesta. Mutta kyllähän silloin painettiin niska limassa hommiakin. Ainakin deadlinea edeltäneenä yönä, kun koulutehtävä oli aloittamatta, vaikka opettaja nimenomaan neuvoi, ettei hommaa kannata jättää viime tinkaan...

Tässä 15 asiaa, jotka ovat tuttuja opiskeluvuosilta. Kuinka moneen samaistut?

1. Koulun skippaaminen, jotta saa kirittyä koulutehtäviä kiinni. Ja sehän on loputon suo, koska seuraavalla kerralla pitää taas jättää luento väliin, jotta saa paikattua uutta poissaoloa.

Koulukirja auki. Sekä Netflix, jääkaapin ovi ja popparipussi. Katson tämän jakson loppuun ja aloitan sitten tentiin lukemisen...

Koulukirja auki. Sekä Netflix, jääkaapin ovi ja popparipussi. Katson tämän jakson loppuun ja aloitan sitten tentiin lukemisen... Kuva: Shutterstock

2. Kun luennon pitäjä vaihtaa diasta toiseen nopeammin kuin villejä sinkkuvuosiaan elänyt opiskelukaveri vaihtaa heilaansa.

3. Tehtävälistojen tekeminen, jolla kai huijataan itselle tunnetta siitä, että olisi saanut jotain aikaan.

4. Opiskellessa oppii prokrastinaation eli viivyttelyn mestariksi. Kuten tämä opiskelutoverilta saatu neuvo kertoo: Älä tee tänään mitään sellaista, minkä voi jättää huomennakin tekemättä.

Opiskelutehtävän deadline on yksi parhaista tavoista saada motivaatiota kotitöiden tekoon.

Opiskelutehtävän deadline on yksi parhaista tavoista saada motivaatiota kotitöiden tekoon. Kuva: Shutterstock

5. Haalarimerkkien kiinnittäminen on varsinainen työmaa. Osa ompelee sormet verillä, osa oikaisee liimaamalla - paheksuttavaa! Toiset ulkoistavat homman ompelutaitoisille sukulaisille. Sitten on myös se porukka, joka ei opiskeluvuosien määrästä riippumatta koskaan saa yhtään merkkiä kiinnitettyä.

6. Toiseen opiskelijaan ihastumiselta saattaa tuskin välttyä. Ainakin jos käy ahkerasti opiskelijatapahtumissa, jossain vaiheessa alkaa pieni vispilänkauppa.

Kippistä vaan huomiselle luennolle!

Kippistä vaan huomiselle luennolle! Kuva: Shutterstock

7. Tenttiin lukeminen keskellä yötä tai tehtävän viimeistely yön pikkutunteina on peruskauraa - jota nuorena jaksaa. Koko yön läpi kestäneisiin opiskelusuorituksiin ajautuu yleensä viivyttelyn ja ryhtymisen lykkäämisen vuoksi. Toisinaan syynä on paha olo jatkojen jatkojen jatkojen jäljiltä.

8. Sanonta "tentit voi uusia, mutta bileitä ei" tulee tutuksi opiskeluvuosina. Toisaalta, kuinka moni valmistunut muistaa yksityiskohtaisesti tenttikysymyksiä? Opiskelijatapahtumat ja niissä luodut ystävyyssuhteet sen sijaan voivat säilyä läpi elämän.

Tentti ensi viikolla? Ei tietoa. Bileet ensi kuussa? Tarkka kellonaika, päivämäärä ja paikka oli jo merkitty kalenteriin.

Kun opettaja sanoi, että tätä tehtävää ei voi sitten aloittaa edellisenä iltana, opiskelijat ottavat haasteen vastaan.

Kun opettaja sanoi, että tätä tehtävää ei voi sitten aloittaa edellisenä iltana, opiskelijat ottavat haasteen vastaan. Kuva: Shutterstock

9. Jatkuva valvominen johtaa monet melkoiseen kofeiiniriippuvuuteen. Luentojen tauoilla rynnätään hakemaan kahvia ja oppituntien aikana kaivetaan energiajuomia laukuista ja repuista. Kesällä kofeiinista hieman vierottuu, mutta aina syksyllä toleranssit lähtevät jälleen nousuun.

10. Edullista opiskelijaruokaa muistelee haikeudella valmistumisen jälkeen. Opiskelijaruokaloiden murkina ei aina ole erityisen hyvää, mutta muutaman euron annokset auttavat säästämään pitkän pennin.

Myös muita opiskelija-alennuksia on ikävä.

"Anteeksi professori, mutta tietokoneeni hajosi yllättäen, enkä voinut tehdä tehtävää loppuun. Voinko saada lisäaikaa?

"Anteeksi professori, mutta tietokoneeni hajosi yllättäen, enkä voinut tehdä tehtävää loppuun. Voinko saada lisäaikaa?" Kuva: Shutterstock

11. Kotiruuista opiskeluvuosien hitti on makaronisössö, joka tunnetaan myös muun muassa nimillä pääkallopata, nistipata ja sötkötys. Edulliseen ja nopeaan arkiruokaan tulee jauhelihaa, makaronia ja mausteita. Hifistelijät heittävät sekaan sipulia. Annos nautitaan tietenkin ketsupin kanssa, jos sellaista sattuu löytymään opiskelija-asunnon jääkaapista tukipäivän jäljiltä.

12. Lukemattomat ryhmätyöt kuuluvat olennaisesti opiskeluun. On persoonakysymys, onko se tyyppi, joka tekee muidenkin ryhmäläisten hommat vai se, joka ylittää aidan matalimmasta kohdasta siipeilemällä ryhmätyössä.

13. Kun opintotuki ja -laina kilahtavat tilille, elelee kuin maailmanvaltias. Tai ainakaan ei tarvitse ostaa halvinta makaronia, vaan kenties jopa penneä tai fusillia.

Moikku, lähden reilaamaan opintolainalla!

Moikku, lähden reilaamaan opintolainalla! Kuva: Shutterstock

14. Töiden jakaminen kavereiden kanssa, kun kyseessä ei ole ryhmätyö. Paksun kirjan pystyy jakamaan neljään pekkaan. Jokainen kirjoittaa omasta osuudestaan muistiinpanot ja jakaa ne muille. Kas kun tyhmä paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä.

15. Kelan byrokratiaviidakko aiheuttaa harmaita hiuksia opiskeluvuosina. Miten paljon saa tienata ja mitä tukia voi hakea, jos asuu avopuolison kanssa, mutta omistaa koiran? Tai jos kämppis on vaihdossa ja tienaa yli tulorajojen, mutta ei jostain kumman syystä halua elättää kanssa-asujaansa?

Kelasta ei pääse valmistumisen jälkeenkään eroon noin vain. Perintäkirjeet liiallisista opinto- ja asumistukien maksuista muistuttavat kouluvuosista vielä pitkään koulusta lähtemisen jälkeen.

Lue lisää: Hanni, 30, sai 3 laudaturia, mutta ei tarvinnut niitä urallaan - näin hän päätyi unelmatöihin, jossa koulutodistuksella ei ole väliä

Ilta Sanoma
vendredi 19 août 2022 10:00:00 Categories: Ilta Sanoma Vapaalla

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.