Ilta Sanoma

Kulttuuriministeri Petri Honkonen esitti Vesa-Matti Loirille valtiollisia hautajaisia, mutta alivaltiosihteeri Timo Lankinen ei ole innoissaan. Asiasta päättää valtioneuvosto.

Tiede- ja kulttuuriministeri ehdotti Vesa-Matti Loirille valtiollisia hautajaisia. Alivaltiosihteeri Timo Lankinen ei ole ehdotuksesta innoissaan.

Tiede- ja kulttuuriministeri ehdotti Vesa-Matti Loirille valtiollisia hautajaisia. Alivaltiosihteeri Timo Lankinen ei ole ehdotuksesta innoissaan. Kuva: Saara Peltola / Lehtikuva, Jukka Gröndahl, Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk) esitti keskiviikkona, että viikko sitten pitkän sairauden uuvuttamana menehtyneelle taiteilijalegenda Vesa-Matti Loirille järjestettäisiin valtiolliset hautajaiset. Honkosen mielestä Loiri oli "itsenäisyytemme ajan suurimpia taiteilijoita, joka on liikuttanut lukemattomia suomalaisia yli sukupolvien".

- Valtiolliset hautajaiset olisivat Suomen yhteinen kunnianosoitus ja kiitos poikkeuksellisesta elämäntyöstä kulttuurimme kentällä, perusteli Honkonen, joka oli kuullut asiassa myös Loirin omaisia.

Vesa-Matti Loirille on toivottu valtiollisia hautajaisia.

Vesa-Matti Loirille on toivottu valtiollisia hautajaisia. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Kyseessä oli Honkosen ehdotus. Päätös valtiollisten hautajaisten järjestämisestä voi tapahtua valtioneuvoston kanslian esittelystä valtioneuvostolle, eli käytännössä ministerit tekevät tuon esityksen pohjalta kollegiaalisen päätöksen asiassa.

- Asia ei ole vielä tullut valtioneuvoston käsittelyyn, mutta niin varmasti tapahtuu pian, linjaa valtioneuvoston alivaltiosihteeri Timo Lankinen, joka oli keskeinen henkilö presidentti Mauno Koiviston valtiollisten hautajaisten järjestelemisessä vuonna 2017.

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen ehdotti Vesa-Matti Loirille valtiollisia hautajaisia.

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen ehdotti Vesa-Matti Loirille valtiollisia hautajaisia. Kuva: Saara Peltola / Lehtikuva

Vuosikymmenten varrella useat kirjailijat, muusikot ja taiteilijat on haudattu valtillisin menoin, mutta käytäntöä kiristettiin huomattavasti vuonna 1990. Siitä asti voimassa olleen linjauksen mukaan valtiollisiin hautajaisiin ovat oikeutettuja ainoastaan presidentit sekä poikkeustapauksissa myös pitkäaikaiset eduskunnan puhemiehet ja pääministerit.

- Aivan äärimmäisissä poikkeustapauksissa käytäntöä voi soveltaa myös henkilöihin, joilla on ollut hyvin erityistä kansallista merkitystä Suomelle ja suomalaisille. Tässä kohdin kriteerit ovat kyllä harvinaisen tiukkoja, Lankinen sanoo.

Monet suomalaiset tuntuvat odotetusti liputtavan ministeri Honkosen tavoin Loirin valtiollisten hautajaisten puolesta. Valtioneuvostossa Honkosen ehdotus ei kuitenkaan saa ainakaan yksimielistä kannatusta. Alivaltiosihteeri on jopa yllättävän voimakkaasti ehdotusta vastaan.

- Loiri oli eittämättä merkittävä kulttuurihenkilö, mutta henkilökohtaisesti en kannata valtiollisten hautajaisten myöntämistä hänelle. Kun katsoo listaa, keille merkittäville henkilöille niitä on poikkeustapauksissa järjestetty, Loirin kohdalla kriteerit eivät mielestäni täyty, Lankinen näkee.

Alivaltiosihteeri Timo Lankinen ei kannata valtiollisia hautajaisia Loirille.

Alivaltiosihteeri Timo Lankinen ei kannata valtiollisia hautajaisia Loirille. Kuva: Kalle Koponen / HS

- Mutta ministerit siis sitten yhdessä päättävät asiasta valtioneuvoston kanslian esityksestä.

Helmikuussa 2019 edesmenneen mäkihyppylegenda Matti Nykäsen kohdalla käytiin myös keskustelua valtiollisten hautajaisten järjestämisestä. Lopulta niitä ei järjestetty, mutta valtioneuvosto päätti kustantaa Nykäsen hautajaiskulut.

- Mielestäni myöskään Loirin hautajaiskuluja ei tulisi kustantaa valtion varoista. Sekään ei ole ainoa tapa muistaa kulttuurillisesti näin ansiokasta henkilöä. Yksi keino muistaa Loiria on se, että valtioneuvosto kunnioittaa läsnäolollaan (hautajaisissa) hänen poismenoaan, Lankinen ehdottaa.

- Aikanaan merkittävien taiteilijoidenkin hautajaismenoja kustannettiin usein valtion varoista, mutta silloin elettiin hyvin toisenlaista maailmanaikaa. Suomessa on todella paljon urheilun ja kulttuurin saralla suuresti ansioituneita henkilöitä, ja jos jollekin heistä myönnettäisiin nyt valtiolliset hautajaiset, pian niitä olisi järjestettävä usein vastaavissa tapauksissa. Olisi tosi vaikeaa vetää linjaa siihen, ketkä oikeasti ansaitsivat tällaisen huomionosoituksen ja ketkä eivät.

Ministeri Honkosen keskiviikkoisten lausuntojen perusteella valtio tulee joka tapauksessa muistamaan Loiria tavalla tai toisella.

- Varmasti hänen elämäntyötään muistetaan. Taiteilijoidenkin uralla ja elämäntyöllä on valtiollista ja kansallista merkitystä. Hän oli kansan taiteilija, välilyönnillä kirjoitettuna. Todella monipuolinen näyttelijä, paitsi viihdyttäjän roolissa, jossa hän oli aivan ilmiömäinen, hän teki myös draamallisia, koskettavia rooleja, ministeri sanoi keskiviikkona.

- Sitten oli tietenkin musiikillinen puoli. Siinäkin hänellä oli samanlainen kaksoisrooli viihdyttäjänä ja toisaalta esimerkiksi Eino Leinon upeana tulkitsijana. Hänen taiteilijanurassaan oli upeita puolia ja vivahteita.

Kahta eri syöpää sairastanut Vesku Loiri oli kuollessaan 77-vuotias. Taiteilijalegenda menehtyi viime keskiviikkona helsinkiläisessä sairaalassa.

Ilta Sanoma
mercredi 17 août 2022 16:32:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.