Monilla alueilla uusia aurinkosähköjärjestelmiä on otettu tänä vuonna käyttöön jo enemmän kuin koko viime vuonna. Pilviin kohonnut sähkön hinta lisää kulu" /> Monilla alueilla uusia aurinkosähköjärjestelmiä on otettu tänä vuonna käyttöön jo enemmän kuin koko viime vuonna. Pilviin kohonnut sähkön hinta lisää kulu" />

YLE


Hattulalainen Mikko Järvinen on jopa asentanut työkseen aurinkopaneeleja, mutta vasta sähkön hinnan raju nousu sai hänet innostumaan aurinkosähköstä.

- Tällä hetkellä arveluttaa sähkön hinta, ja mihin se menee. Kyllä se oli lähtölaukaus.

Nyt kahdeksan aurinkopaneelia lepää piharakennuksen lappeella, joka on sopivasti etelän suuntaan. Niiden yhteenlaskettu tuotantoteho on kolme kilowattia. Ensihavaintojen perusteella ne tuottavat sähköä parhaimmillaan parin kilowatin teholla, reilut parikymmentä kilowattituntia vuorokaudessa.

Varautumista tulevaan

Mikko Järvisen nykyinen edullinen sähkösopimus on voimassa ensi vuoden toukokuuhun saakka. Aurinkopaneeleilla varaudutaan tulevaan, mahdolliseen korkeampaan sähkönhintaan.

Hän arvioi, että saa aurinkopaneeleilla tuotettua kolmasosan kesäajan sähkönkulutuksesta. Sähköä kuluu muun muassa vedenlämmitykseen ja pesukoneisiin.

Aurinkopaneeli.
Yhden aurinkopaneelin sähköntuotantoteho on noin 300 wattia. Uudemmissa lähennellään jo 400 wattia. Ville Välimäki / Yle

Aurinkosähkö auttaa myös parantamaan asumismukavuutta, sillä ilmalämpöpumppu viilentää huoneilmaa paneelien sähköllä. Ylijäämäsähkön Järvinen myy valtakunnanverkkoon sähkönmyyntiyhtiölle.

- Ne maksavat pörssisähkön mukaisen hinnan, joten ehkä sieltäkin jotain tulee.

"Mahdollisuus saada rahoille tuottoa"

Hämeenlinnalainen Helena Auvinen hankki aurinkopaneelit jo kuusi vuotta sitten ympäristösyistä. Hänen mielestään omasta sähköntuotannosta on hyötyä varsinkin, jos sähkölle on taloudessa käyttöä kesällä päiväsaikaan.

- Kaikkia mahdollisia koneita ja laitteita käytetään aina päiväsaikaan, kun aurinko paistaa. Lisäksi hankin ladattavan hybridin, jonka lataan päivisin aurinkoisella ilmalla.

Aurinkosähköjärjestelmälle saa myös kohtalaisen hyvän tuoton.

- On turha lojuuttaa rahoja pankkitilillä. Tämä on yksi mahdollisuus saada rahoille tuottoa, arvioi Auvinen.

Nainen seisoo talon takapihalla. Taustalla näkyy aurinkopaneelit talon katolla.
Helena Auvinen käyttää aurinkoenergiaa kodinkoneisiin ja hybridiauton lataamiseen.Ville Välimäki / Yle

Koska Mikko Järvisellä on pätevyys asentaa aurinkosähköjärjestelmiä, hän on jo saanut kaveripiiristä tiedusteluja aurinkopaneelijärjestelmien asentamisesta. Hän toppuuttelee kysyjiä omilla kiireillään.

- Muutama kaveri on todella kiinnostunut. Tällä hetkellä paneeleita saa hyvin, mutta inverttereiden kanssa on toisin. Niitä tulee tukkureille ehkä tämän kuun aikana, jos tulee, kertoo Järvinen.

Asennusmäärät ovat huikeassa nousussa

Kiinnostus sähkön pientuontantoon on huomattu verkkoyhtiöissä. Monilla alueilla aurinkopaneeleita on liitetty tänä vuonna sähköntuotantoon jo enemmän kuin koko viime vuonna.

Lahti Energian alueella on tähän mennessä asennettu yli 280 aurinkosähköjärjestelmää, kun koko viime vuoden määrä oli 170. Suomen suurin sähköverkkoyhtiö Caruna kertoo aurinkosähköjärjestelmien määrän kolminkertaistuneen kolmessa vuodessa.

Helen sähköverkon alueella aurinkosähköjärjestelmiä asennettiin tammi-kesäkuussa 151, joka on liki kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Tämän vuoden aikana asennettu lisäteho riittää reilun tuhannen kerrostaloasunnon tarpeisiin, kertoo palvelujohtaja Jouni Lehtinen.

Mies aurinkolasit päässään Hämeenlinnan prisman katolla. Paljon aurinkopaneeleja taustalla.
Elenian verkkoalueella aurinkosähköjärjestelmien asennusmäärä oli heinäkuussa lähes nelinkertainen viime vuoden heinäkuuhun verrattuna, kertoo Elenian tuotepäällikkö Riku Minkkinen.Ville Välimäki / Yle

Elenian verkkoalueella tehtiin heinäkuussa yli 430 ilmoitusta uusista järjestelmistä. Viime vuoden heinäkuussa niitä oli reilut sata, kertoo tuotepäällikkö Riku Minkkinen.

- Tässä näkyy varmasti ihmisten ympäristötietoisuus, halutaan tuottaa puhdasta energiaa. Toisaalta sähkön hinta on kohonnut, joten omaa sähköntuotantoa halutaan lisätä.

Elenian verkkoalueella Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla on lähes 9 000 aurinkosähköjärjestelmää. Niiden yhteenlaskettu sähköteho on melkein 70 megawattia. Yhden järjestelmän keskimääräinen teho on vajaat kahdeksan kilowattia.

Kesäaikaiseen tarpeeseen

Aurinkopaneelien sähköntuotanto on heikkoa vuoden pimeimpään aikaan loppusyksystä ja talvella, mutta jo keväällä ne tuottavat hyvin energiaa.

- Keväällä ilma on viileä ja aurinkopaneelit toimivat paremmin viileässä. Silloin on myös paljon heijastavaa säteilyä maasta ja lumesta.

Riku Minkkinen suosittelee mitoittamaan aurinkosähköjärjestelmän kesäaikaisen sähköntarpeen mukaan.

- Siinä säästää energiamaksun, siirtomaksun ja sähköveron. Se on varmaa säästöä itselle.

Voimalinjoja.
Aurinkopaneeleillaan tuotetun ylimääräisen sähkön voi myydä omalle sähkönmyyntiyhtiölleen.Susanna Pesonen / Yle

Kaksi syytä ilmoittaa verkkoyhtiölle

Elenian tuotepäällikkö Riku Minkkinen toivoo, että kaikista verkkoon liitettävistä pientuotantojärjestelmistä tehdään ilmoitus omalle verkkoyhtiölle.

- Järjestelmät syöttävät sähköä verkkoon, ja jos verkossa tehdään huoltotöitä tai on vikatilanne, voimme korjaustöiden ajaksi erottaa laitteiston verkosta taataksemme asentajien turvallisuuden.

Ilmoitus on tarpeen myös siksi, että verkkoyhtiöt voivat mitata laitteiston valtakunnanverkkoon tuottama sähkön määrän. Silloin pientuottaja voi saada korvauksen verkkoon syötetystä sähköstä.

- Varsinkin näillä hinnoilla sähkön myynti omalle sähkönmyyjälle voi olla hyvinkin kannattavaa, huomauttaa Minkkinen.

Tällä hetkellä verkkoyhtiöt suhtautuvat varsin positiivisesti pientuottajiin. Se näkyy muun muassa siinä, että verkkoyhtiöt eivät laskuta sähkön valtakunnan verkkoon siirtämisestä omakotien kokoluokassa olevilta pientuottajilta, kertoo Minkkinen.

mercredi 17 août 2022 16:05:00 Categories: YLE aurinkoenergia

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.