Ilta Sanoma

Presidentinvaaleihin ei ole enää kuin puolitoista vuotta. Keskustassa kasvaa paine nostaa puolustusministeri Antti Kaikkonen kisaamaan puolueen presidenttiehdokkaan paikasta Olli Rehnin kanssa.

Puolustusministeri Antti Kaikkosta kaivataan Olli Rehnin kilpakumppaniksi kepun presidenttikisaan

Puolustusministeri Antti Kaikkosta kaivataan Olli Rehnin kilpakumppaniksi kepun presidenttikisaan Kuva: Sami Kero, Saara Peltola / Lehtikuva

Suomen Nato-jäsenyys on poikinut keskustan sisällä myös keskustelun puolueen presidenttiehdokkaasta.

Presidentinvaalit järjestetään 28. tammikuuta 2024.

Nato-kuvioissa näyttävästi esiintynyt puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) halutaan itseoikeutettuna keskustan presidenttiehdokkaana pidetyn Suomen Pankin pääjohtajan Olli Rehnin (kesk) haastajaksi.

Kaikkosen kannatus tuntuu kasvaneen kesän aikana keskustan sisällä - ainakin taustakeskustelujen perusteella.

Kaikkosella on tosin on tosin kirittävää.

Maaseudun Tulevaisuuden tuoreessa presidenttigallupissa Rehn oli kyselyn ykkönen hiukan edellä ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr). Kärki on tuttu aikaisemmistakin gallupeista.

Kaikkonen sai vain prosentin kannatuksen, kun Rehnin kannatus on 20 prosentin luokkaa.

Sen sijaan tuoreissa ministerigallupeissa Kaikkonen on pärjännyt hyvin ja päässyt kolmen kärkeen esimerkiksi Helsingin Sanomien ministerien onnistumista mittaavassa kyselyssä.

Suomen Kuvalehden heinäkuisessa jutussa Kaikkosta hehkutettiin jo keskustaväen yhtenä presidenttiehdokkaana.

Rehn ilmoitti Ylen ykkösaamussa jo helmikuussa 2021, ettei hän sulje ehdokkuutta pois. Hän on siitä alkaen ollut ainoa kisaan käytännössä ilmoittanut ehdokas Suomessa ja keskustassa.

Se on taannut myös näkyvyyden.

Rehnin pitkälle kirille on selityksensä.

Viime presidentinvaaleissa Rehn jäi lähtötelineisiin, kun keskustan tuolloinen puheenjohtaja-pääministeri Juha Sipilä sopi ehdokkuudesta Paavo Väyrysen (kesk) pelossa Matti Vanhasen (kesk) kanssa.

Rehn joutui tyytymään tilanteeseen tapahtuneen edessä, hiukan katkeranakin. Toista kertaa Rehn ei halua jäädä telineisiin.

Keskustavaikuttajien taustakeskusteluissa pelätään, että kuivakkaan Rehnin karisma ei riitä presidenttikisan loppumetreillä muiden ehdokkaiden kanssa Rehnin osaamisesta huolimatta.

Kaikkosessa on "enemmän tartuntapintaa", IS:lle todetaan.

Muitakin arvioita löytyy:

- Kaikkonen on enemmän perässä hiihtäjä kuin ladun aukaisija, toinen keskustavaikuttaja sanoo.

Jännitteitäkin on jo ilmassa.

- Ukrainassa tv-koomikko ja humoristi valittiin presidentiksi, mutta Suomessa vastaava tuskin onnistuu, Kaikkosta on jo vähätelty Rehnin joukoista. Tällä on viitattu Kaikkosen huumorimaineeseen ja taannoiseen esiintymiseen mm. Tanssii tähtien kanssa -kisassa.

Kaikkonen itse ei ole missään vaiheessa kieltäytynyt ehdokkuudesta, mikä tietenkin politiikan kielellä tarkoittaa sitä, että hän olisi tarvittaessa kisaan valmis.

Kaikkosen rasitteena on Helsingin käräjäoikeuden tammikuussa 2013 langettama viiden kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus, joka tuli luottamusaseman väärinkäytöstä Nuorisosäätiössä.

Omilla nimillään keskustavaikuttajat eivät juuri halua tilannetta arvioida.

Nyt eletään sitä vaihetta, että mielipiteiden laukojien nimet pannaan muistiin ja mustaan kirjaan tulevaa varten.

Väärään leiriin ei haluta joutua.

Yhteinen sävel keskustajoukoissa on joka tapauksessa siitä, että jonkinlainen kisa puolueen presidenttiehdokkaan ympärille pitäisi saada, muuten puolue näivettyy entisestään.

Esimerkiksi ministeri Seppo Kääriäinen (kesk) vaati jo pari vuotta sitten, että keskustan on järjestettävä esivaali ehdokkaastaan.

Presidenttiehdokkaiden osalta keskustassa on sukupolvenvaihdos joka tapauksessa. Matti Vanhanen ei ole käytettävissä, eikä Esko Aho, mutta Paavo Väyrynen saattaa hänet tuntien jälleen olla pelissä mukana.

Muissa puolueissa sisäinen presidenttikisa on toistaiseksi rauhallisempaa kuin keskustassa.

Keskustan jälkeen eniten jännitystä löytyy Sdp:stä.

Pääministeri Sanna Marin (sd) on jo kieltäytynyt ehdokkuudesta, joten ehdokasvalinta käytäneen nykyarvioiden valossa europarlamentaarikko Eero Heinäluoman (sd) ja EU-komissaari Jutta Urpilaisen (sd) välillä.

Kokoomuksessa osa pelkää ja osa toivoo, että ehdokkaaksi nousee ex-pääministeri Alexander Stubb (kok), mutta muitakin nimiä löytyy.

Kokoomuksesta löytyy myös joukko, joka haikailee mustaksi hevoseksi Nato-prosessissa näkyvään asemaan noussutta Suomen Washingtonin-suurlähettilästä Mikko Hautalaa, presidentti Sauli Niinistön entistä neuvonantajaa.

Aloitteentekijää Hautalan ehdokkuudelle ei vain tunnu löytyvän.

Vihreissä Pekka Haavistoa on vaikea ohittaa, jos hän haluaa kolmatta kertaa kisaan mukaan.

Kulisseissa yksi musta hevonen on ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Aaltolan osalta kyse olisi siitä, mikä taho hänet asettaisi ehdokkaaksi.

Lue lisää: Yllätysnimi teki presidenttikyselyssä uskomattoman nousun - tutkija: "En muista uraltani vastaavaa"

Viime perjantaina Aaltola esiintyi keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Annika Saarikon järjestämissä eloiltamissa Oripään Isotalon tilan Kivisalissa.

Nyt keskustan piirissä on arvailtu, mitä Aaltola siellä teki ja mitä Oripäässä puhuttiin.

Keskusta päättää ehdokkaastaan ylimääräisessä puoluekokouksessa vuoden kuluttua.

Ilta Sanoma
mercredi 17 août 2022 13:41:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.