Ilta Sanoma

Parhaita juoksijoita ei nähdä alkuerissä Münchenin EM-kisoissa. Amsterdamissa 2016 käyttöön otettu sääntö herättää edelleen vastustusta.

Viivi Lehikoisen mielestä kaikkien osallistujien pitäisi juosta sama määrä kilpailuja.

Viivi Lehikoisen mielestä kaikkien osallistujien pitäisi juosta sama määrä kilpailuja. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Valmentaja Atte Pettinen kävi kuumana Amsterdamin EM-kisoissa 2016. Hänen suojattinsa Oskari Mörö urakoi kisoissa kaikki kolme juoksua, kun tilastojen 12 parasta selvisivät suoraan välieriin.

Pettinen ei ymmärtänyt, miksi kaikkein kovimmille juoksijoille piti antaa lisää etua.

-?Systeemi on ihan hanurista.

Pettinen ilmoitti näkemyksensä jo etukäteen, joten kyse ei ollut huonon häviäjän meuhkaamisesta.

-?"Osku" olisi taistellut mestaruudesta ihan varmasti, mikäli kaikilla olisi ollut takanaan sama urakka, Pettinen arvioi lämpimänviileästi.

Amsterdamissa kuviteltiin, että sääntö olisi tilapäisjärjestely. Samana vuonna järjestettiin Rion olympiakisat, joten kovimpien nimien taakkaa haluttiin keventää, jotta heidät saataisiin mukaan EM-radalle. Toisin kuin Helsingissä 2012, jolloin moni huipputekijä jätti EM-kisat väliin lähestyvien Lontoon olympiakisojen takia.

Sääntö oli voimassa myös Berliinin EM-kisoissa 2018, vaikka silloin ei ollut kaksia arvokisoja. Tänä vuonna rata- ja kenttäurheilussa on kahdet kisat, kun Eugenen MM-karkelot järjestettiin heinäkuussa.

Käynnissä olevissa Münchenin EM-kisoissa kauden tilastojen kärkinimet eivät ole mukana alkuerissä pikamatkoilla ja aitajuoksuissa.

Arvokisasumasta huolimatta moni asiantuntija on tyrmännyt säännön. Näin tekee myös Ilta-Sanomien yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo.

-?Jokaisen startin pitäisi olla kilpailu ja kyllähän fysiologisesta näkökulmasta on eri asia juosta kaksi kuin kolme kisaa, Hollo sanoo.

Hänen mielestään kärkinimien poissaolo latistaa alkueriä.

-?Typerää kun kaikki eivät ole mukana.

Ensimmäisellä juoksukierroksella on perinteisesti nähty yllätyksiä.

-?Onko varmaa, että kaikki 12 urheilijaa olisivat päässeet alkueristä jatkoon, koska usein tulee aavistuslähtöjä tai tapahtuu jotain muuta, Hollo pohtii.

Hollo sanoo ymmärtävänsä, että säännön ansiosta jotkut supertähdet, kuten Alankomaiden Femke Bol pystyvät osallistumaan kahdelle matkalle.

-?Mutta senkään ei pitäisi olla alisteinen isommalle periaatteelle. Tärkeintä on urheilijoiden tasa-arvo.

Parhaiden tilastoaikojen juoksijat pääsevät Münchenissä suoraan välieriin.

Parhaiden tilastoaikojen juoksijat pääsevät Münchenissä suoraan välieriin. Kuva: Benoit Doppagne / ZUMA

Suomalaisurheilijoista aiturit Reetta Hurske ja Viivi Lehikoinen pääsevät suoraan välieriin. Jälkimmäinen kommentoi asiaa Ilta-Sanomille Münchenissä.

-?Rehellisesti sanottuna sääntö ei minun mielestäni kuulu urheiluun. Urheilijat tulevat kisoihin sillä mentaliteetilla, että kaikki haluavat tehdä parhaansa, Lehikoinen sanoi.

Hänen mukaansa tilaston kärkikaartille annetaan etulyöntiasema.

-?Mielestäni se on turha juttu, kun aidoissakin voi tapahtua mitä vaan. Voi vaikka kaatua ensimmäisellä aidalla ja se on siinä.

Lehikoisen mukaan avokisoissa pitää kestää paineet jo alkuerissä.

-?Mutta niillä säännöillä mennään, jotka on.

Miesten 100 metrin alkueriin jäänyt Samuli Samuelsson oli Lehikoisen kanssa samoilla linjoilla.

-?Eräjärjestelmä on eriarvoinen. En pidä henkilökohtaisesti säännöstä, eikä varmasti kukaan muukaan, joka alkueriä juoksee, Samuelsson sanoi.

Ilta Sanoma
mardi 16 août 2022 22:42:00 Categories: Ilta Sanoma Yleisurheilu

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.