Ilta Sanoma

BB- ja Selviytyjät-voittaja Kristian Heiskari halusi pois Helsingin betonilähiöistä, ja päätyi hankkimaan liikkuvan kodin. Pääosin uusi elämä on sujunut hyvin, mutta kommelluksiltakaan hän ei ole täysin välttynyt.

Vapauden kaipuu ja kerrostaloelämään kyllästyminen ratkaisivat Kristian Heiskarin päätöksen muuttaa asuntovaunuun. Vaikka vaunussa eläminen vaatii tietynlaista suunnittelemista ja tavaroiden karsimista, kertoo Heiskari nauttivansa elämästään enemmän kuin koskaan.

Vapauden kaipuu ja kerrostaloelämään kyllästyminen ratkaisivat Kristian Heiskarin päätöksen muuttaa asuntovaunuun. Vaikka vaunussa eläminen vaatii tietynlaista suunnittelemista ja tavaroiden karsimista, kertoo Heiskari nauttivansa elämästään enemmän kuin koskaan. Kuva: Ivan Bessedin / IS

Tosi-tv-ohjelmista tunnetuksi tullut Kristian "Krisu" Heiskari, 30, teki keväällä radikaalin ratkaisun ja luopui vuokra-asunnostaan Helsingissä. Uudeksi asunnokseen Heiskari hankki asuntovaunun, jossa hän on asunut toukokuusta lähtien. Postit hän on ohjannut vanhempiensa kotiin.

- Mulla oli pitkään ollut keväällä mietteenä, että jotain täytyisi kesälle keksiä. Jotain muutosta tuohon Herttoniemen betonihelvettiin, Heiskari kertoo.

Vaunu on merkiltään Solifer Arctic 480, vuosimallia 2012. Heiskarille oli tärkeää, että vaunu on moderni ja yksiakselinen.

Vaunu on merkiltään Solifer Arctic 480, vuosimallia 2012. Heiskarille oli tärkeää, että vaunu on moderni ja yksiakselinen. Kuva: Ivan Bessedin

Vaunu löytyi netistä 17?000 eurolla. Heiskari teki vaunuun pientä remonttia sen nykyaikaistamiseksi. Hän asensi muun muassa USB-latauspistokkeet, langattoman verkon, hälytysjärjestelmän ja aurinkopaneelit, jotka Heiskarin mukaan tuottavat sähköä pilvisemmälläkin säällä. Lähes 300 ampeeritunnin akkukapasiteetti takaa sen, ettei virran loppumista ole tarvinnut pelätä.

- Tällaiseksi Soliferiksi tämä oli mun näkemyksen mukaan aika halpa. Tosi hyvin pidetty ja ollut vanhemmilla pariskunnilla. Kaikki pelaa, huollot on tehty ajallaan, Heiskari kehuu vaunuaan.

Heiskari ei asu ensimmäistä kertaa pyörien päällä. Vuonna 2017 hän vietti puoli vuotta asuntoautossa, mutta tällä kertaa hän päätyi vaunuun. Yksi tärkeimmistä kriteereistä oli hinta - vastaavan varustelutason asuntoauto olisi ollut huomattavasti hintavampi. Myös mahdollisuus irtautua on iso plussa.

- Voi jättää vaunun pois ja mennä autolla. Ei tarvitse aina laittaa kaikkea kiinni, jos haluaa lähteä käymään autolla vaikka kaupassa. Vaunu vaan irti, painelee kauppaan ja vaunu takaisin kiinni. Se on hyvin nopea toimitus, kun sen tuosta irrottaa.

Vaunussa on kaasulla toimiva lattialämmitys koko vaunun alalla. Se soveltuu myös talvikäyttöön, mikä oli Heiskarille tärkeää.

Vaunussa on kaasulla toimiva lattialämmitys koko vaunun alalla. Se soveltuu myös talvikäyttöön, mikä oli Heiskarille tärkeää. Kuva: Ivan Bessedin / IS

Heiskari kertoo, että ajatus elämänmuutoksesta alkoi kyteä, kun hän maksoi Herttoniemen asunnostaan vuokraa 1?000 euroa kuukaudessa, mutta koki, ettei asunto antanut hänelle mitään. Nyt hän kertoo nauttivansa elämästään huomattavasti enemmän.

- Saa mennä mihin haluaa ja tavarat on aina mukana. Jos lähdet viikonlopun viettoon johonkin, niin ei tarvitse pakkailla reppuja ja muita. Maanantaina, jos reissua haluaa vielä jatkaa, ei tarvitse miettiä, miten pääsee käymään kotona hakemaan uusia vaatteita ja tavaroita.

Kerrostaloasuminen ei houkuttele vuosia Helsingissä asunutta Heiskaria enää yhtään. Hän kertoo pitävänsä siitä, että hänellä on edes hetkittäin mahdollisuus poistua johonkin muualle.

- Jos olisi joku kesämökki tunnin päässä Helsingistä puhtaan järven rannalla, niin sittenhän se ei haittaisi yhtään asua jossain Ullanlinnan kattohuoneistossa. Mutta sitten toisaalta tulee nuo hintakysymykset nopeasti vastaan. Ei mua Helsinki sillä tavalla kiinnosta. Mitä enemmän pääsee pois sitä parempi.

Ensitöikseen Heiskari asensi vaunun katolle aurinkopaneelit ja sisätiloihin muun muassa latauspistokkeita. Suuri akkukapasiteetti pitää huolen siitä, ettei virta lopu kesken pilviselläkään säällä.

Ensitöikseen Heiskari asensi vaunun katolle aurinkopaneelit ja sisätiloihin muun muassa latauspistokkeita. Suuri akkukapasiteetti pitää huolen siitä, ettei virta lopu kesken pilviselläkään säällä. Kuva: Ivan Bessedin

Vapaus viehättää Heiskaria, ja hän kokee samanlaisen asenteen lisääntyneen nuoremman väestön keskuudessa.

- Ymmärretään, että ei se hyvä elämä tarvitse välttämättä valtavaa määrää tavaraa tai fasiliteetteja. Luulen, että se on joku alkukantainen ihmisen sisään rakennettu juttu. Kun tajuat selviäväsi aika vähällä, niin sitten on vaan jotenkin siistimpää olla ilman sitä.

- Ei tarvitse ainakaan miettiä sitä, että vuokra tarvis maksaa ja taas on 50 neliötä siivottavaksi. Mulla menee vaunun siivoamisessa katosta lattiaan ihan maksimissaan 1,5 tuntia, jos tyhjennän kaapit ja kaikki.

Seuraavaksi Heiskari suuntaa kaverinsa kanssa kiertueelle Lappiin. Reissulla on tarkoitus käydä katsomassa ainakin tonttia Ranualla, jonka Heiskari osti sokkona vuonna 2019 ennen Big Brother -taloon astumistaan. Halvalla.

Toistaiseksi Heiskari ei ole ehtinyt käydä katsomassa metsän keskellä sijaitsevaa tyhjää joenrantatonttiaan. Perille ei mene edes tietä.

- Yhdistelmän saa jättää kahden kilometrin päähän, ja loppumatka mennään metsää pitkin. Sinne ei mene mitään polkuakaan perille, Heiskari kertoo.

Tämän pöydän ääressä Heiskari viettää suurimman osan ajastaan töitä tehden. Sohvaa koristaa porontalja, joka tarttui mukaan edelliseltä Lapin-reissulta.

Tämän pöydän ääressä Heiskari viettää suurimman osan ajastaan töitä tehden. Sohvaa koristaa porontalja, joka tarttui mukaan edelliseltä Lapin-reissulta. Kuva: Ivan Bessedin

Heiskari ei vielä tiedä, mitä tontilla tekee. Yksi vaihtoehto on rakentaa sinne pieni mökki, jonka saisi talviaikaan vedettyä perille esimerkiksi moottorikelkan tai metsäkoneen avulla. Toinen vaihtoehto on myydä tontti, mikäli sellainen tilaisuus tulisi.

- En näe, että sen hinta ainakaan alas tulee. Jos siihen kukaan naapuri alkaa rakentamaan, niin varmaan ne haluaa ostaa sen ainakin siinä vaiheessa, kun menen sinne kuukaudeksi pitämään meteliä kesälomakaudella, Heiskari naureskelee.

Vaunun ohella Heiskari hankki myös uuden auton. Vetoautosta ei voimaa puutu, sillä alla on vuosimallin 2008 Mitsubishi Pajero varustettuna 3,2 litran dieselmoottorilla. Maastoautossa on muun muassa alennusvaihteet, joilla vääntöä saadaan lisättyä entisestään. Polttoainetta auto kuluttaa maantieajossa Heiskarin mukaan ilman vaunua 8-9 litraa sadalla kilometrillä ja vaunun kanssa vastaavasti 12-15 litraa.

- Muutenhan asuminen on käytännössä ilmaista, Heiskari huomauttaa, mutta toteaa samaan hengenvetoon että polttoaineen korkea hinta on silti hirvittänyt.

- 2,5 euroa / litra vedin tankkiin jossain, ja tuli vähän paha mieli, kun katsoi että satasen vetäny, eikä tankki tule edes täyteen.

Vaunun perällä on leveä parisänky, joka oli yksi Heiskarin kriteereistä vaunulle. Keittiö on varusteltu kaasutoimisella jääkaapilla ja kahdella kaasupolttimella. Kaasua kuluu Heiskarin mukaan noin pullo kuukaudessa, jos lämmitystä ei käytetä.

Vaunun perällä on leveä parisänky, joka oli yksi Heiskarin kriteereistä vaunulle. Keittiö on varusteltu kaasutoimisella jääkaapilla ja kahdella kaasupolttimella. Kaasua kuluu Heiskarin mukaan noin pullo kuukaudessa, jos lämmitystä ei käytetä. Kuva: Ivan Bessedin / IS

Viime aikoina vaunua on tosin joutunut vetämään sijaisautoilla. Kesällä Tornioon lähtiessä mittaritauluun syttyi vikavalo, ja sen jälkeen autosta löytyikin yhtä sun toista korjattavaa. Haastattelua tehdessä auto oli edelleen korjattavana, mutta Heiskari oli toiveikas, että pääsisi Lapin-kiertueelle omalla autollaan. Korjaustoimet menevät hänen onnekseen auton myyneen liikkeen piikkiin.

Kesän aikana kilometrejä on kertynyt Heiskarin arvion mukaan noin 4?000. Hänet myös tunnistetaan reissuillaan, vaikka osa kohtaamisista onkin vain yleistä karavaanareiden keskinäistä yhteisöllisyyttä. Vaunun taakse liimattu tarra antaa myös vihiä niille, jotka ovat seuranneet Heiskarin elämänmuutosta sosiaalisessa mediassa.

-Tiellä on muutamia tullut vastaan, jotka ovat tulleet ohi ja kauhea heiluminen ollut kyydissä, Heiskari naurahtaa.

Heiskari tunnistetaan maanteillä vaunun takana komeilevasta #elämääkopissa-tarrasta. Hänellä oli samanlainen tarra entisessä asuntoautossaan, jonka hän osti papaltaan.

Heiskari tunnistetaan maanteillä vaunun takana komeilevasta #elämääkopissa-tarrasta. Hänellä oli samanlainen tarra entisessä asuntoautossaan, jonka hän osti papaltaan. Kuva: Ivan Bessedin

Tulevaisuutta Heiskari ei ole vielä suunnitellut kovin pitkälle. Hän liikkuu töiden puitteissa. Ahdas ja minimalistinen vaunuelämä ei ainakaan vielä ole alkanut ahdistaa.

- Siinä on Suomen isoin etupiha, sen kun vain astuu ulos. Huonolla säällä sisälläkin ihan viihtyy.

Mikäli talvella tulee kylmä, ja työtilanne antaa myöten, hän saattaa ajaa vaununsa esimerkiksi Espanjaan.

- Kiinnostaisi sukellella. Ei ois montaa dyykkiä enää, niin pääsisi divemaster-kurssille. Sitten vois tehdä sitäkin duuniksi. Ei sillä rikastumaan pääse, mutta voisi vähän lomailun ohessa.

WC- ja suihkutilat ovat kompaktit. Ahtauden vuoksi Heiskari kertoo mieluummin ottavansa suihkun ulos ja peseytyvänsä vaunun edustalla, jos se vain on mahdollista.

WC- ja suihkutilat ovat kompaktit. Ahtauden vuoksi Heiskari kertoo mieluummin ottavansa suihkun ulos ja peseytyvänsä vaunun edustalla, jos se vain on mahdollista. Kuva: Ivan Bessedin / IS

Heiskari on myös pitkään harkinnut omakotitalon ostamista, mutta se ei tuntunut tämänhetkiseen elämäntilanteeseen sopivalta. Haaveissa on kuitenkin yhä omakotitalo omalla autotallilla.

- Se on sitä, että muutetaan johonkin ihan jumalan selän taakse, oot siellä sidoksissa ja remontoit sitä kämppää ensimmäiset 10 vuotta töiden ohella. Kuitenkin, kun on vielä nuori ja vapaa tekemään mitä haluaa, niin tämä tuntui fiksummalta.

Ilta Sanoma
mardi 16 août 2022 09:45:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.