Ilta Sanoma

Ukraina kertoi suunnitelmistaan suurelle vastahyökkäykselle elokuussa, mutta toistaiseksi suurta liikehdintää ei olla vielä nähty. Dnepr-joen katkaisu muodostuu todennäköisesti avainasemaan, arvioi Pekka Toveri.

Ukrainan on odotettu aloittavan vastahyökkäys maan eteläisissä osissa elokuun aikana. Maan johto on puhunut vastahyökkäyksestä, jolla pyrittäisiin saamaan Venäjän valtaamia alueita takaisin Ukrainan haltuun.

Mitään suurempaa joukkojen liikehdintää ei olla kuitenkaan vielä nähty. Puolustusvoimien entinen pääesikunnan tiedustelupäällikkö kenraalimajuri evp. Pekka Toveri arvioi, että osa puheista saattaa olla psykologista peliä.

- Yritetään luoda uskoa omaan porukkaan, että kyllä tämä tästä vielä lähtee.

Katso video jutun alusta: Pekka Toveri kommentoi Ukrainan vastahyökkäyksen onnistumisen mahdollisuuksia IS:n Ukraina-studiossa 9.8.

Täysin hiljaista etelässä ei kuitenkaan ole ollut. Tietyssä muodossa vastahyökkäys on lähtenyt jo Toverin mukaan liikkeelle. Taistelukentän muokkaamista on aloitettu Hersonin suunnassa noin kolme viikkoa sitten.

- Ruvettu iskemään Venäjän johtamiseen, huoltoon, siltoihin, ilmatorjuntaan. Viedään venäläisiltä kykyä tukea taistelua Hersonin suunnassa, ja toisaalta eristetään venäläiset joukot huollosta ja tuesta, Toveri luettelee.

Lue lisää: Pekka Toveri: Tilanne Ukrainassa on muuttunut

Eristämällä Venäjän joukkoja huoltotoimenpiteiden ulkopuolelle, lisää Ukraina mahdollisuuksiaan suuremman läpimurron tekemiseksi Hersonin alueella.

Toveri muistuttaa, että vaikka tavoite saavutettaisiin, tulisi Ukrainan saada aikaan voimakas maahyökkäys, jotta Venäjän Hersonin alueen joukkojen peittoaminen olisi mahdollista. Maahyökkäystä ei toistaiseksi olla vielä nähty.

- Yksi syy on varmaan se, että ei ole kauheasti hyökkäyskykyistä joukkoa, Toveri arvioi.

Toverin mukaan hyökkäyksen onnistuminen vaatisi nopeaa liikkumista, tarkkaa suunnittelua ja hyvää johtamista. Hersonin alueen maasto ei tarjoa hyvää suojaa, joten Venäjän tykinruoaksi joutuminen tulisi jollain keinolla välttää.

Ukrainan ongelma tämän kaiken toteuttamisessa voi Toverin mukaan olla se, että maa on kärsinyt kovia tappioita armeijan johtoportaassa ja tarvittavaa osaamista ei löydy välttämättä tarpeeksi.

Toisaalta Ukraina haluaa myös välttää liian suurien riskien ottamisen.

- Ukraina käy taistelua olemassaolostaan. Tärkeintä ei ole välttämättä voittaa, vaan tärkeintä on, että ei häviä.

- Jos teet kovin räväkän vastahyökkäyksen suurilla riskeillä, kärsit kauheat tappiot ja menetät asevoimien parhaat osat saavuttamatta mitään, se menee hankalaksi. Voi olla, että joukkoja halutaan säästää.

Pekka Toverin mukaan Ukrainalla ei ole varaa liialliseen riskinottoon vastahyökkäystä tehdessä.

Pekka Toverin mukaan Ukrainalla ei ole varaa liialliseen riskinottoon vastahyökkäystä tehdessä. Kuva: Seppo Kärki/IS

Tällä hetkellä Ukrainan keskeisimpiin kohteisiin näyttää kuuluvan Dneprjoen sillat. Siltoja tuhoamalla Venäjän joukot saadaan eristettyä tehokkaasta huoltotoiminnasta.

BBC:n mukaan Ukraina olisi tuhonnut yhden merkittävän kulkuneuvoille tarkoitetun sillan käytännössä käyttökelvottomaksi, sekä yhden rautatiesillan. Molemmat sijaitsevat Hersonin läheisyydessä.

Paineen ylläpitäminen johtaa Toverin mukaan pikkuhiljaa siihen, että venäläisiltä alkaa loppumaan ampumatarvikkeet, polttoaine sekä ruoka. Tästä huolimatta tilanne olisi silti Ukrainalle haasteellinen.

- Venäläisten hyökkäys pysähtyi kuukausia sitten, he ovat kuukausia varautuneet sinne, tehneet linnoitteita, miinoitteita ja varautuneet puolustukseen.

- Se on aika kova tehtävä kaivaa ne sieltä esiin ja pois.

Lue lisää: Pekka Toveri: Venäjän hyökkäys hyytyi lähes täysin - yksi selitys ylitse muiden

Hersonin alue on vastahyökkäykselle otollisimpia kohteita Venäjän Ukrainassa valtaamista alueista. Tämä johtuu siitä, että alueen ja Venäjän välissä virtaa pitkä ja leveä Dneprjoki sekä siitä, että Venäjän rajalle on pitkä matka.

Alueen valtaamisen jälkeen se on näistä syistä myös helpompi pitää hallussa. Lähempänä Venäjän rajaa tykistöetu ja joukkojen helpompi huollettavuus koituisivat ongelmaksi.

Venäjän joukkomäärät Hersonissa vaativat useita satoja kuorma-autolastillista huoltoa päivässä, jos alueella käydään taistelua. Joen yli viriteltävien lauttojen avulla huoltoa ei saada pidettyä yllä. Tästä syystä joen ylittävät sillat ovat niin tärkeitä.

- Sen takia olisi niin edullinen ja houkutteleva paikka saartaa venäläiset sinne ja nitistää ne pois.

Toveri arvioi tämän olevan juuri paljon odotetun vastahyökkäyksen ydin. Aikataulu voi kuitenkin venyä yhä ja asiat todennäköisesti tapatuvat hitaasti. Kun Ukrainan voima ei näytä riittävän rintamahyökkäykseen, voi taktiikkana olla Venäjän joukkojen hidas näännyttäminen.

Ampumatarvikkeiden ja ruoan kuluminen voi johtaa siihen, että Venäjän joukkojen on lopulta hylättävä asemansa pysyäkseen hengissä.

- Jossain vaiheessa he toteavat, että aseet kekoon ja pakoon. Jätetään kamat tänne.

Toverin mukaan Ukrainasta olisi kantautunut vahvistamatonta tietoa siitä, että Hersonissa olevien venäläisjoukkojen johtoa olisi jo paennut Dneprjoen eteläpuolelle.

- Kyllähän se pikkaisen moraalia syö, kun sana kiertää, että pomot lähtivät jo.

On myös mahdollista, että Ukraina on virittänyt Venäjälle jonkinlaisen "ansan".

Sota-asiantuntija, St Andrewsin yliopiston professori Phillips O'Brien arvioi nimittäin Twitterissä, että Ukrainan pelottelli vastahyökkäyspuheilla Venäjän vahvistamaan asemiaan Dneprjoen varrella.

Tämän jälkeen Ukraina on pommittanut Venäjän huoltoreittejä, luoden suurta loukkua venäläisjoukoille.

- Jos he (Ukraina) pystyvät jatkamaan logistiikan estämistä, Venäjän joukot joudutaan vetämään pois tai heidät hylätään, koska heitä ei voi huoltaa, O'Brien spekuloi Twitterissä.

Onnistuminen Venäjän joukkojen motittamisessa joen ja Ukrainan joukkojen väliin, ja lopulta Hersonin takaisin valtaaminen olisi Ukrainalle merkittävä voitto.

Kahdesta etelässä menetetystä merkittävästä kaupungista (Mariupol ja Herson) saataisiin toinen takaisin. Samalla voitaisiin estää Hersonissa kaavailtu kansanäänestys alueen liittämisestä Venäjään ja alkaa keskittää joukkoja muille rintamille.

- Saataisiin pelastettua suuri kaupunki ja lyötyä venäläiset pois isolta alueelta. Saataisiin edulliset puolustusasemat, se olisi tärkeä psykologinen voitto monessa mielessä.

- Se olisi venäläisille melkoinen nöyryytys tietenkin.

Ilta Sanoma
mardi 16 août 2022 09:30:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.