Ilta Sanoma

YEL-uudistus on menossa pahasti mönkään, jos naisyrittäjiä on uskominen. -?Uudistuksen kanssa pitäisi vetää käsijarrua, sanoo toimittaja ja tietokirjailija Rosanna Marila, joka on kirjoittanut pienyrittäjien raha-asioista.

Rosanna Marilan mielestä työtulon pitäisi perustua omiin ansioihin samalla tavalla kuin veroprosenttikin perustuu.

Rosanna Marilan mielestä työtulon pitäisi perustua omiin ansioihin samalla tavalla kuin veroprosenttikin perustuu. Kuva: Jonatan Marila

Jokainen yrittäjä, joka tienaa yli 8?000 euroa vuodessa, joutuu ottamaan yrittäjän eläkevakuutuksen. Summa määritellään työtulon mukaan, ja minimimaksu on 170 euroa kuukaudessa. Se kerryttää sekä eläkettä että sairauspäivärahaa. Jos maksaa pientä YELiä, kumpaakaan ei juuri kerry.

Aiemmin yrittäjä on käytännössä voinut vaikuttaa oman eläkemaksunsa suuruuteen. Nyt hallitus esittää lakiin täsmennystä työtulon määritelmälle. Siinä otettaisiin huomioon muun muassa alan mediaanipalkka.

Lakimuutoksella pyritään puuttumaan alivakuuttamiseen ja siihen, että nykyisten yrittäjien eläkemaksut eivät riitä kattamaan eläköityneiden yrittäjien eläkkeitä, vaan valtio joutuu kompensoimaan niitä noin 350 miljoonalla eurolla vuodessa.

Uudistusta käsitellään syksyllä eduskunnassa, ja jos ehdotus menee läpi, se astuu voimaan vuoden vaihteessa.

Systeemi on luotu 50 vuotta sitten, ja nykyiset yrittäjät joutuvat vanhentuneen järjestelmän ongelmien maksajiksi. Yrittäjän tienesti ja työntekijän mediaanipalkka eivät välttämättä ole lainkaan yhteneviä. Mikäli mediaanipalkka jatkossa määrittää työtuloa, YEL-maksut voivat nousta yrittäjillä kohtuuttoman suureksi. Jos tienaa 1?000 euroa kuussa, ja oman alan mediaani on 3?000 euroa, onko reilua maksaa YELiä sen mukaan?

Eivätkä kaikki yrittäjät pyri rikastumaan. Moni haluaa elää hyvää elämää ja haluaa yrittäjyyden kautta elämäänsä vapautta. Lakiehdotus voi kaventaa tätä mahdollisuutta.

Suomen Yrittäjien mukaan vuonna 2019 yksinyrittäjistä 44 prosenttia tienasi kuussa bruttona 2?000 euroa tai alle. Se tarkoittaa noin sataatuhatta yrittäjää. Jos heidän työtuloarviotaan nostetaan eläkevakuutusyhtiöiden toimesta pienestikin, se voi tarkoittaa useamman satasen nousua kuukausimaksuissa.

Toteutuessaan tällaisenaan uudistus heikentäisi tasa-arvoa, koska se iskisi naisvaltaisille palvelualoille, kuten kosmetologeihin, kampaajiin ja siivoajiin. Alojen mediaanipalkat ovat yli 2?000 euroa, mutta pienyrittäjien kanssa käymieni keskustelujen perusteella harva maksaa itselleen vastaavaa palkkaa yrittäjänä. YEL-uudistus nostaisi merkittävästi heidän kulujaan ja rahaa jäisi käteen entistä vähemmän.

Palvelualalla hintojen nostaminen on vaikeata jo nyt. Moni on hädissään elinkeinonsa puolesta.

Systeemin pitää olla oikeudenmukaisempi. Paras ratkaisu olisi vetää käsijarrua tämän lain kanssa. Koko järjestelmä pitäisi rakentaa uudelleen. Mielestäni työtulon pitäisi perustua omiin ansioihin samalla tavalla kuin veroprosenttikin perustuu.

Rosanna Marilan yhdessä toimittaja Sanna Walleniuksen kanssa kirjoittama kirja Lisää liksaa! Itsensätyöllistäjän tsemppikirja parempiin palkkioihin (Alma Talent) julkaistaan syyskuussa. Siinä käsitellään myös YELiä.

Ilta Sanoma
lundi 15 août 2022 21:00:00 Categories: Ilta Sanoma Työ & raha

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.