Kallistunut kaasu vaikuttaa monen yrityksen arkeen.
Sauna Arla on lämminnyt vuodesta 1929 asti Helsingin Kalliossa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Helsingin kalliossa on lämmennyt yleinen sauna 1970-luvulta saakka kaasulla. Nyt Sauna Arlan kiukaat ovat kylmänä.
- Kesälomien jälkeen totesimme, että kaasun hinta on noussut niin valtavasti, että meillä ei ole enää yksinkertaisesti varaa ylläpitää toimintaa, kertoo yrittäjä Kimmo Helistö.
Arla Sauna on ollut Helistöllä vuodesta 2006. Vuonna 2020 Helistö alkoi pyörittää yritystä yhdessä Tea Lindbergin kanssa. Koronan seurauksena Lindberg on joutunut rahoittamaan saunan tappiollista toimintaa emoyritystensä kautta.
Sauna Arla on lämmennyt viime vuodet biokaasusopimuksella, eikä kaasu ole tullut Venäjältä. Silti kaasun hinta on noussut moninkertaiseksi Venäjän sotatoimien seurauksena.
- Se määrä kaasua, joka maksoi vuosi sitten 20 euroa, maksaa nyt 114 euroa. Hinta on viisin-kuusinkertaistunut, Helistö avaa.
Kaasun hinnannousu yllätti Helistön.
- Arlan toiminnassa lämmityskustannukset ovat olleet kuukausikustannuksesta parikymmentä prosenttia, mutta nyt ne rupesivat olemaan suurin menoerä. Suunnilleen samaa luokkaa kuin palkat.
- Tällainen hinnannousu on ollut järkytys ja tiedän, että Suomessa on myös monia muita yrityksiä, joihin kaasun hinta vaikuttaa. Kaasua käyttävän leipomon voisilmäpullasta saattaa tulla aika kallis.
Saunalippu on maksanut 13 euroa, mutta jotta se nykyisellään kattaisi menot, hintaa pitäisi Helistön mukaan nostaa 20-25 euroon.
- Se alkaa olla jo riski. Meidän normaaliasiakkailla Kalliossa ei ole varaa moisiin kertamaksuihin.
Kaasu on ollut lämmitysjärjestelmänä hyvä 70-luvulta asti.
- Nopeahko, savuton, siisti ja automaattinen, Helistö avaa.
Saunatilat omistava taloyhtiö käsittelee tulevalla viikolla tilannetta kokouksessaan.
- Olemme esittäneet, että saunan toiminta voisi jatkua väliaikaisesti niin, että kiukaisiin asennettaisiin sähkö. Jos sitten kaasun hinta palautuisi normaaliksi, voisimme siirtyä takaisin siihen.
Helistöllä on hyvät kokemukset myös puupelletistä, jonka uudet polttimot polttavat niin tehokkaasti, ettei hajuhaittaa juuri ole.
Helistö ajautui aikanaan sauna-alalle sattumalta. Hän ihastui 80-luvulla Lepakkoluolaan eli Elävän musiikin yhdistyksen valtaamaan vanhaan maalivarastoon Porkkalankadulla Helsingin Ruoholahdessa, jonne yhdistys perusti monitoimitalon.
- Siellä oli hyvä kertalämmitteinen sauna, jossa pidimme viikoittain Höyryklubi-nimistä saunaklubia. Siellä oli DJ:tä, elävää taidetta ja tietysti Lepakon sauna.
Myöhemmin Helistö on ollut pitämässä popup-saunatapahtumaa esimerkiksi Manhattanilla ja käynyt erilaisissa saunaan liittyvissä tapahtumissa Euroopassa.
- Tajusin silloin Manhattanilla, miten vahva väline sauna on tapahtumien ytimessä ja olen uskaltanut tarttua outoihin juttuihin.
- Lepakon saunatoiminnan, Euroopan tapahtumien ja muiden seurauksena polkaisimme käyntiin 2000-luvulla uuden yleisten saunojen buumin. Nyt minun kruununjalokiveni, Sauna Arla, on henkitoreissaan, Helistö suree.
TetraSys Oy.