Ilta Sanoma

Kakun raikas jogurtti-mustaherukkatäyte saa loistavan vastaparin makeasta marenkikuorrutteesta, joka lisätään ja paahdetaan pinnalta vasta juuri ennen tarjoilua.

Hyydytettävä kakku syntyy ilman uunia.

Hyydytettävä kakku syntyy ilman uunia. Kuva: Taru Vihavainen

Elokuussa marjasato saattaa yllättää, kun marjoja kypsyy niin metsissä kuin puutarhoissakin. Tämä jogurttia sisältävä kakku saa makunsa ja värinsä puutarhan herkullisista mustaherukoista.

Kakun pohjaan on murskattu tummia kanelinmakuisia kandisokerikeksejä. Kauniin värinen täytekerros hyydytetään keksipohjan päälle. Lopuksi kakku viimeistellään makealla marengilla, joka tasapainottaa täydellisesti täytteen raikasta makua.

Hyydytettävä kakku kannattaa valmistaa suoraan tarjoiluastialle tai kakkupahvin päälle. Näin saat kakun kauniisti tarjolle, eikä sitä tarvitse erikseen siirrellä kakkuvuoasta pois tai alustalta toiselle.

Pohja

200 g Bastogne-keksejä

50 g voita

1 rkl ruokaöljyä

Täyte

3 dl vispikermaa

noin 3/4 dl tomusokeria

5 (10 g) liivatelehteä

5 dl mustaherukoita

2 rkl sitruunamehua

1 rkl vettä

2 ½ dl vaniljajogurttia

Marenki

4 kananmunan valkuaista

1 rkl sitruunamehua

8 rkl erikoishienoa sokeria

Valmista pohja murskaamalla keksit hienoksi muruksi. Sulata voi ja lisää voin joukkoon öljy. Sekoita rasvaseos ja keksimurska keskenään.

Jos käytät kakun valmistamiseen noin 20 cm halkaisijaltaan olevaa irtopohjavuokaa, ota pohja pois vuoasta ja käytä vain irtopohjavuoan reunusta. Voit käyttää myös säädettävää kakkurengasta.

Esivalmistele reunus tai kakkurengas öljyämällä sen sisäpinta ja ripottele öljyn päälle hieman tomusokeria. Näin kakku irtoaa helposti ja saat siihen kauniin sileän reunan. Voit vaihtoehtoisesti käyttää reunuksen sisäpuolella leivontatarvikeliikkeissä myytävää reunakalvoa.

Kuva: Taru Vihavainen

Laita reunus tarjoiluastialle. Irtopohjavuoan reunusta käyttäessäsi katso, että pohjan kiinnitysura on reunuksen yläosassa. Painele keksimurska reunuksen sisään tasaiseksi kerrokseksi.

Valmista täyte vatkaamalla kerma ja tomusokeri vaahdoksi. Laita liivatteet pehmenemään runsaaseen kylmään veteen noin viiden minuutin ajaksi.

Soseuta sillä välin marjat ja painele sose siivilän läpi lusikalla.

Kiehauta pienessä kattilassa vesi ja sitruunamehu. Nosta liivatteet pois kylmästä vedestä ja sulata ne kuuman nesteen joukkoon. Sekoita hyvin ja anna jäähtyä pieni hetki.

Kuva: Taru Vihavainen

Kaada liivateseos mustaherukkasoseen joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon vaniljajogurtti ja lopuksi kermavaahto. Nostele täyte varovasti sekaisin. Maista täytettä ja lisää tarvittaessa tomusokeria.

Kaada täyte pohjan päälle ja nosta kakku hyytymään jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi. Suojaa vuoka hyvin, jotta kakkuun ei tartu makuja jääkaapista.

Valmista marenki vatkaamalla valkuaisia ja sitruunamehua hetken kulhossa. Lisäile sokeria ruokalusikallinen kerrallaan valkuaisten joukkoon. Vatkaa, kunnes sokerikiteitä ei enää tunnu marenkivaahdossa ja vaahto on jämäkkää.

Kuva: Taru Vihavainen

Irrota kakun ympäriltä reunus ja mahdollinen reunakalvo. Lusikoi marenki kakun päälle juuri ennen tarjoilua.

Paahda marenkia hieman kaasupolttimella ja nosta kakku tarjolle. Marenki on parhaimmillaan heti paahtamisen jälkeen.

Kuva: Tuomas Vihavainen

Taru Vihavainen on alkuperäiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kaikki alkoi ristiäiskakusta, joka sai hänet kiinnostumaan leivonnasta enemmän.

Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -blogin pitämisen vuonna 2006 ja jäi sille tielle. Hän on myös kirjoittanut kolme leivontakirjaa. Lisäksi hän pitää leivontakursseja ja suunnittelee yrityksille reseptejä.

Taru Vihavainen haluaa kannustaa erityisesti vanhempia ottamaan lapset mukaan keittiöön.

Ilta Sanoma
dimanche 14 août 2022 17:00:00 Categories: Ajankohtaista Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.