Ilta Sanoma

Pulla on yksi Anne Laitilan bravuureista. Suositussa ohjelmassa kaikki ei kuitenkaan mennyt sen osalta ihan nappiin, Anne kertoo.

Anne Laitila on huomannut, että jos taikinassa ei käytä kananmunaa, pulla säilyy paistamisen jälkeen kuohkeana pidempään. Kohottamisessa hän vetää mutkat suoraksi.

Anne Laitila on huomannut, että jos taikinassa ei käytä kananmunaa, pulla säilyy paistamisen jälkeen kuohkeana pidempään. Kohottamisessa hän vetää mutkat suoraksi. Kuva: Panu Pälviä

Anne Laitila Pyhäjärveltä voitti Koko Suomi leipoo -ohjelman 7. kauden. Maaliskuussa ratkennut kisa on Suomen suosituimmista leivontaohjelmista ja on ollut myös Annen oma lempiohjelma.

- Olen katsonut kaikki aiemmat tuotantokaudet, ja ystävät kannustivat minua vuosien ajan osallistumaan siihen. Olinkin pohtinut ohjelmaan osallistumista, mutta ajattelin aiemmin, ettei sen tiukka aikataulu sovi minulle, hän kertoo.

Lopulta ystävän kannustamana Anne täytti hakukaavakkeen, kuvasi ystävän avustuksella siihen tarvittavan videon ja pääsi hakuprosessissa eteenpäin.

Ohjelmassa kisaajat saavat haastavia tehtäviä, eikä kilpailijoilla saa olla alalta ammatillista taustaa.

Lue lisää: Tässä on Koko Suomi leipoo -sarjan voittaja - pyhäjärveläinen Anne yllättyi totaalisesti

Koko Suomi leipoo -ohjelman finaalijakso nähtiin tv:ssä maanantaina.

Koko Suomi leipoo -ohjelman finaalijakso nähtiin tv:ssä maanantaina. Kuva: Miira Ojanen

Ohjelma kuvataan kesällä ulkoilmassa, mikä luo omat haasteensa. Esimerkiksi helteessä leipominen on aivan eri asia kuin se, että leipoo kotona tasaisessa lämpötilassa ja käyttää tuttua uunia.

- Kyllä siinä joskus henkiset hikipisarat valuivat. Helteessä oli haastavaa saada esimerkiksi finaalikakun kuorrute toimimaan ja pysymään kauniina kakun päällä.

Vaikka Anne lopulta voitti kilpailun, yksi kisatehtävä harmitti häntä. Se oli haaste, jossa hän ajatteli olevansa kenties vahvimmillaan: pullan leipomisessa.

Pulla on ollut Annelle rakas ja tärkeä leivonnainen lapsuudesta asti. Opit pullan paistamisen saloista ovat periytyneet mummilta ja äidiltä.

Anne on halunnut jakaa samankaltaisia muistoja myös omille lapsilleen - ja saanut pullistaan paljon kiitosta.

- Pullatehtävä ärsytti minua suunnattomasti, vaikka olen leiponut pullaa jo alle kouluikäisestä ja osaisin tehdä sitä vaikka unessakin. Ja sitten menen ohjelmaan ja kämmään sen, hän nauraa.

Anne mainitsee yhdeksi mahdolliseksi "epäonnistumisen" syyksi liiallisen jauhojen määrän.

- No höpöiksi meni! Jauhoja meni liikaa, eikä maitoa enää ollut, joten tiesin heti, että nyt ei tule hyvä pulla. Ärsytti niin paljon, että teki mieli jättää tehtävä kesken, hän kirjoitti myös Instagramissa.

- Toisaalta tämä oli hyvä muistutus siitä, että tekevälle sattuu ja jokaisen keittiössä tulee välillä niitä epäonnisia päiviä, Anne sanoo.

Mitkä ovat Annen vinkit onnistumiseen ja ihanan pehmeään pullaan?

Toiset käyttävät pullataikinassa kananmunaa, toiset jättävät sen pois. Anne on huomannut, että jos taikinassa ei käytä kananmunaa, sillä on vaikutusta pullan pehmeyden lisäksi säilyvyyteen.

- En käytä enää kananmunaa taikinassa. Se säilyy silloin paiston jälkeen kuohkeana pidempään.

Toinen Annen vinkki liittyy taikinan kohottamiseen. Anne antaa taikinan kohota pidempään vasta, kun pullat on pyöritelty.

- Viime aikoina olen tehnyt niin, että kun olen vaivannut taikinan, annan sen levähtää ihan pienen hetken, noin 5-10 minuuttia. Mutta en kohota taikinaa enempää vielä siinä vaiheessa, vaan pyöritän taikinasta pullat ja annan niiden valmiiden pullien sitten kohota pidempään. Sitä kyllä kannattaa kokeilla.

Perinteinen vaihe, taikinan kohottaminen kulhossa on Annen mukaan hieman turha.

- Se on siinä mielessäkin loogista, että jos ensiksi kohottaa taikinan ja sitten pyörittelee siitä pullia, taikina vajoaa vähän. Ja sitten jos taikinan kohottamisen jälkeen kohotetaan vielä pyöriteltyjä pullia, hiivan pitää tehdä töitä kahta kauheammin.

Täydellisin pulla syntyy Annen mukaan aidosta voista. Siitä hän sai myös muistutuksen isältään, kun muutti aikoinaan pois lapsuudenkodistaan.

- Isä antoi minulle ainoan elämänohjeen: muista sitten, että käytät leivonnassa aina aitoa voita ja kermaa.

Jos pullataikinasta haluaa tehdä korvapuusteja, täytteeseen kannattaa satsata.

- Korvapuustin sielu ja sydän piilee sisuksen runsaassa voi-sokeri-kaneliseoksessa.

Leipominen on mukavaa puuhaa, mutta Annea motivoi myös toinen asia.

- Minulle leipominen on rakkaudenosoitus läheisilleni.

Perinteisen pullataikinan reseptin löydät täältä.

Juttu on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 15.3.2022.

Ilta Sanoma
dimanche 14 août 2022 13:00:00 Categories: Ajankohtaista Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.