Salman Rushdien teos Saatanalliset säkeet sai vuonna 1989 Iranin ylimmän johtajan antamaan fatwan, joka sisälsi tappokäskyn. Fatwa ei kuitenkaan " /> Salman Rushdien teos Saatanalliset säkeet sai vuonna 1989 Iranin ylimmän johtajan antamaan fatwan, joka sisälsi tappokäskyn. Fatwa ei kuitenkaan " />

YLE


Perjantaina puukotettu kirjailija Salman Rushdie on elänyt suuren osan elämästään piilossa sen jälkeen, kun Iranin ajatollah eli ylin uskonnollinen johtaja Khomeini vuonna 1989 antoi häneen liittyvän fatwan.

Hän kehotti muslimeja tappamaan Rushdien, koska katsoi tämän Saatanalliset säkeet -teoksen loukanneen profeetta Muhammedia.

Fatwan on usein käännetty tarkoittavan uskonnollista tappokäskyä, vaikka suoraan se ei sitä ole.

Mikä on fatwa?

Fatwa on islamin uskonoppineen vastaus hänelle esitettyyn kysymykseen. Kuka tahansa muslimi voi kysyä kantaa vaikkapa aivan henkilökohtaiseen ongelmaan. Vastauskin voi olla tarkoitettu pelkästään hänelle tai esimerkiksi tuomareille.

Joskus fatwa kuitenkin on vastaus valtion johdon esittämään poliittiseen kysymykseen. Fatwoilla on muun muassa kehotettu taistelemaan sodissa.

Arabian kielen emeritusprofessori Heikki Palva kirjoitti Helsingin Sanomien mielipideosastolla muutama vuosi Rushdien saaman fatwan jälkeen, että fatwa käännetään usein tarkoittamaan nimenomaan uskonnollista tappokäskyä, mitä se ei ole.

Palvan mukaan fatwa on tarkoitettu islamin lakia tulkitsevien tuomarien ohjeeksi ja yksityisten muslimien ohjenuoraksi. Tuomarit käyttävät fatwakokoelmia kiperissä tulkintakysymyksissä samaan tapaan kuin meillä etsitään ennakkotapauksia ylimpien oikeusasteiden ratkaisuista.

Miksi Salman Rushdie sai fatwan?

Salman Rushdien vuonna 1988 julkaistu Saatanalliset säkeet suututti joitain islamin oppineita, sillä sitä pidettiin jumalanpilkkana.

Rushdien kohdalla fatwan sisältönä oli tappokäsky. Heikki Palvan mukaan yksittäisten lain tulkitsijoiden kirjailijoille langettamat periaatteelliset kuolemantuomiot eivät ole islamilaisissa maissa harvinaisia. Rushdien fatwasta poikkeuksellisen tekee se, että sen antaja liitti lausuntoonsa myös rangaistuksen toimeenpanokehotuksen. Fatwan voi peruuttaa ainoastaan sen antaja, joka Rushdien tapauksessa on jo kuollut.

Khomeinin seuraaja, Iranin nykyinen ylin johtaja, ajatollah Ali Khamenei, kertoi vuonna 2005, että Rushdielle annettu fatwa oli yhä voimassa.

Miten fatwa on vaikuttanut Rushdien elämään?

Fatwan langettamisen jälkeen vuonna 1989 Rushdie ja hänen silloinen vaimonsa piiloutuivat. He muuttivat viiden kuukauden aikana yli 50 kertaa ja mukana oli aina aseistettu turvamies.

Rushdie eli piilossa koko 1990-luvun.

Rushdie on kuitenkin halunnut elää suhteellisen avointa elämää viime vuosina. Hän on asunut vuodesta 2000 lähtien Manhattanilla, New Yorkin kaupungissa.

Rushdieta kohtaan ei ole aiemmin hyökätty, vaikka hän on saanut tappouhkauksia. Seurauksista ovat kärsineet kuitenkin myös kirjan kääntäjät ja julkaisijat - LA Timesin mukaan muun muassa Norjassa, Italiassa ja Japanissa he ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi.

Rushdieen kohdistuneesta perjantaisesta hyökkäyksestä on pidätetty yksi henkilö. Hänen motiivinsa ei toistaiseksi ole selvillä.

Iranin johtajat eivät ole vielä kommentoineet tapausta, mutta maan ultrakonservatiivisissa lehdissä hyökkääjää on ylistetty.

- Bravo tälle urhealle ja velvollisuudentuntoiselle miehelle, joka hyökkäsi tämän luopion kimppuun, julisti Kayhan-lehti uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lahden päätoimittajaksi kerrotaan Reutersin mukaan Iranin ylin johtaja Ali Khamenei.

Lue myös:

Kirjailija Salman Rushdie hengityskoneessa puukotuksen jälkeen - Iranin lehdistössä kiitellään hyökkääjää

samedi 13 août 2022 17:11:45 Categories: Salman Rushdie YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.