Ilta Sanoma

Syyslannoitus viittaa sanana syksyyn, mutta tosiasiassa sen kanssa alkaa olla kiire.

Jos puiden ja pensaiden leikkaus on jäänyt keväällä väliin, ne saattavat kasvaa kesällä turhankin reheviksi. Hyvä aika leikkaamiseen on juuri nyt.

Jos puiden ja pensaiden leikkaus on jäänyt keväällä väliin, ne saattavat kasvaa kesällä turhankin reheviksi. Hyvä aika leikkaamiseen on juuri nyt. Kuva: Colourbox

Elo- ja syyskuu ovat puutarhassa monen mukavan puuhan aikaa.

Ennen kaikkea nyt on oikea nauttia: sato on valmiina poimittavaksi, ja lämpimät illat ovat tunnelmallisimmillaan.

Kysyimme Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuorelta, mitkä työt kannattaa tehdä juuri nyt. Syyslannoituksen osalta vinkit antoivat Kekkilän Mari Kaartokallio ja Biolanin Riikka Kerttula. Tee nämä työt nyt!

Yksi puutarhan töistä voi johtaa harhaan ainakin kokematonta puutarhuria. Syyslannoitus ei nimittäin nimestään huolimatta kuulu syksyyn, vaan sen aika on heinä-elokuussa.

-?Tyypillisin virhe syyslannoituksessa on antaa se liian myöhään. Jos kasvin lehdissä näkyy syksyn värejä, ollaan auttamatta myöhässä, muistuttaa tiedotteessa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Nyt alkaa siis olla kiire, jos aikoo lannoittaa kasvit.

-?Elo-syyskuun vaihde on syyslannoitukselle aivan viimeisiä aikoja, lisää Kekkilän puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio.

Syyslannoitusta kaipaavat elokuun puolivälin tienoilla esimerkiksi omenapuut.

Syyslannoitusta kaipaavat elokuun puolivälin tienoilla esimerkiksi omenapuut. Kuva: Colourbox

Kasvit toki pärjäävät ilman syyslannoitustakin, mutta sopivien ravinteiden puute voi näkyä esimerkiksi huonompana talvenkestävyytenä ja pienempänä satona seuraavana keväänä.

Syyslannoitusta kaipaavat elokuun puolivälin tienoilla esimerkiksi omenapuut, marjapensaat, muut pihan pensaat, puut ja havukasvit. Monivuotiset perennat, kuten pionit hyötyvät syyslannoitteesta heti kukinnan jälkeen.

-?Myös mansikoita voi lannoittaa jo heinäkuussa syyslannoitteella, Kaartokallio kertoo.

Loppukesällä annettava lannoite eroaa kevään lannoitteista, Biolan muistuttaa. Syyslannoite ei saa sisältää typpeä, koska syksyllä typpeä saaneet kasvit paleltuvat helposti talvella.

Syyslannoite sisältää runsaasti kaliumia ja fosforia. Kalium nostaa kasvien solunesteen väkevyyttä ja samalla jäätymispistettä. Se siis toimii ikään kuin pakkasnesteenä ja parantaa siten myös kasvien kestävyyttä kylmyyttä vastaan.

Joskus kuulee sanottavan, että syyslannoite kannattaa antaa sadesäällä. Tämä riippuu lannoitteesta.

-?Rakeiset lannoitteet pyritään levittämään ennen sadetta, ja tarvittaessa lannoittamisen jälkeen voi myös kastella. Kasteluveteen sekoitettavat syyslannoitteet eivät sadetta kaipaa, Kekkilän Mari Kaartokallio sanoo.

Moni vaihtaa loppukesästä vapaalle ja jättää puutarhan kastelun sikseen. Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuoren mukaan etenkin Etelä-Suomessa on nyt todella kuivaa, joten kastelua ei kannata jättää väliin.

-?Kypsymässä olevan sadon, monivuotisten perennojen ja pensaiden kastelu kannattaa. Näin kasvit tekevät uusia silmuja ja lähtevät ensi kesänä terhakkaaseen kasvuun.

Jos puiden ja pensaiden leikkaus on jäänyt keväällä väliin, ne saattavat kasvaa kesällä turhankin reheviksi. Hyvä aika leikkaamiseen on juuri nyt, sillä lähes kaikki puut soveltuvat leikattaviksi.

-?Vain havukasveja ei kannata lyhentää liikaa. Niitäkin voi toki vähän typistää, Taulavuori kertoo.

Osa perennoista eli monivuotisista ruohovartisista kasveista kaipaa jakamista, sillä muuten niiden kasvutila uhka loppua. Kun perennat jakaa, niiden kasvusto uusiutuu ja kukinta elpyy. Keväällä kukkivat perennat jaetaan tähän aikaan vuodesta, syksyllä kukkivat keväällä.

Jaetut perennat voi istuttaa muualle puutarhaan tai antaa lahjaksi kaverille.

Syyskesän istutusten aika on nyt, sillä ilmankosteus alkaa olla kosteampi, ja maakin on jonkin verran kosteampi kuin keskikesällä.

Ajankohta on otollinen esimerkiksi puiden ja pensaiden sekä perennojen istutukselle.

-?Myös nurmikkoa voi kylvää uudelleen loppukesästä, jolloin nurmikon siemenet itävät ja juurtuvat varmimmin, Taulavuori kertoo.

Ajankohta on otollinen esimerkiksi puiden ja pensaiden sekä perennojen istutukselle.

Ajankohta on otollinen esimerkiksi puiden ja pensaiden sekä perennojen istutukselle. Kuva: Colourbox

Nopeakasvuiset lajit eli salaatti, retiisi ja pinaatti ehtivät antaa vielä sadon tänä vuonna, jos ne kylvää maahan tai viljelyruukkuun. Pohjoisempana hallayöt voivat haitata puuhaa.

-?Myös tietyt yrtit, kuten basilika, saattavat antaa sadon etenkin, jos lämmintä riittää.

Sadonkorjuusta ja lämpimistä kesäilloista kannattaa nauttia juuri nyt. Poimi siis marjat pensaista ja nauti omenapuiden sadosta.

Laiskankin puutarhurin kannattaa jaksaa poimia omenat talteen, sillä omenanraadot saattavat houkutella paikalle rottia ja lintuja.

-Myös haravoiminen voi vaikeutua, jos hedelmiä on nurmella siellä täällä.

Vuoden vihannekseksi valittiin tänä vuonna tomaatti, jota monet kasvattavat innokkaasti esimerkiksi parvekkeillaan.

Lue lisää: Näin onnistut tomaattien kasvattamisessa omalla parvekkeellasi - valitse oikea lajike: "Tuo aika hyvän sadon"

Tomaatit kannattaa latvoa elokuussa.

Tomaatit kannattaa latvoa elokuussa. Kuva: Juhani Niiranen

Timo Taulavuori suosittelee tomaatille tähän aikaan vuodesta latvomista eli latvan katkaisemista. Näin tomaatti ei enää keskitä voimiaan latvan kasvuun.

-?Kun tomaatti keskittää voimansa hedelmien kypsyttämiseen, se tuottaa enemmän satoa.

Kesäkukista, kuten pelargoneista, neilikoista, marketoista, ruusuista ja orvokeista kannattaa nyppiä kuihtuneet kukat pois. Näin ne ehtivät tehdä vielä yhdet kukat syksyn aikana.

-?Jos vanhat kukat jättää paikoilleen, kukka ajattelee, että homma on hoidettu, eikä tarvitse enää kukkia, Taulavuori vinkkaa.

Elokuussa on hyvä hetki miettiä, mikä omalla pihalla toimii ja mitä sieltä puuttuu. Tarvitaanko pihalle uusia oleskelu- tai istutusryhmiä? Missä kunnossa komposti on?

Kun kesä on kauneimmillaan, pihan mahdolliset kauneusvirheet on mahdollista bongata.

Ilta Sanoma
samedi 13 août 2022 12:00:00 Categories: Asuminen Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.