Itselle paras sopimus riippuu siitä, mitä arvostaa. Sähkösopimuksia vertaillessa kannattaa miettiä hinnan lisäksi esimerkiksi omaa turvallisuuden" /> Itselle paras sopimus riippuu siitä, mitä arvostaa. Sähkösopimuksia vertaillessa kannattaa miettiä hinnan lisäksi esimerkiksi omaa turvallisuuden" />

YLE


Lahtelainen Janne Paaso on tehnyt tänä vuonna jo kaksi sähkösopimusta. Kun hän muutti alkukeväällä, sähköyhtiö tarjosi hänelle ainoastaan pörssisähköä. Sopimuksessa sähkön hinta siis vaihteli joka tunti.

Pörssisähkö tuntui kalliilta, mutta Paaso odotti hinnan putoavan kesällä. Perhe yritti pienentää sähkölaskua ajastamalla pyykkien ja astioiden pesun yöaikaan. Silloin pörssisähkö on perinteisesti ollut halpaa, koska kysyntä on pienempää.

- Lopulta hinta ei juurikaan laskenut joinain öinäkään. Ajattelin, että täytyy ottaa määräaikainen kiinteähintainen sopimus, jotta hintaa voi hiukan ennustaa.

Uudessa sopimuksessa perhe maksaa sähköstä saman hinnan kahden vuoden ajan. Paaso on sopimukseensa tyytyväinen, koska hän huomasi samanlaisen sopimuksen hinnan tuplaantuneen heti seuraavana päivänä. Jos hinnat laskevat kahden vuoden aikana, uudessa sopimuksessa on ehto, jonka mukaan hän saa vaihtaa edullisempaan sopimukseen.

Ennätyksellisen korkea sähkön hinta on saanut entistä useamman miettimään sähkösopimustaan.

- Jotkut ovat olleet jo aikaisemmin oikein tietoisia sähkönkulutuksestaan, kun taas osalle sähkölasku ei ole ollut niin iso osa omaa taloutta. Muuttunut tilanne on nyt herättänyt asiakkaat, pohtii Oomi Energian toimitusjohtaja Tuomas Oksanen.

Janne Paaso istuu olohuoneen sohvalla katsoen televisiota.
Janne Paaso asuu perheensä kanssa omakotitalossa, ja hän seuraa päivittäin uutisista sähkönhinnan kehitystä.Juha-Petri Koponen / Yle

Moni haluaa tietää, mikä on paras sähkösopimus juuri nyt. Vastaus riippuu siitä, mitä ihminen pitää tärkeänä.

- Arvostaako sitä, että tietää hinnan esimerkiksi seuraavalle kahdelle vuodelle vai sitä, että pystyy pörssisähkössä itse ohjaamaan kulutustaan ja vaikuttamaan kustannukseen. Haluaako säilyttää valinnanvapauden koko ajan toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella, jolloin hinta voi tietysti muuttua, kertoo Fortumin asiakkuuspäällikkö Tuomas Yrttiaho.

Keräsimme yhteen, millaisia asioita sähkösopimusta tehdessä tulisi punnita, jotta löytyisi paras mahdollinen sopimus omaan talouteen.

Miten vertailla sopimuksia?

Lopulliseen sähkökustannukseen vaikuttaa sähkönhinta, siirtomaksu sekä verot. Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa, sillä jokaisella alueella toimii vain yksi yhtiö, joka huolehtii sähköverkosta.

Sähköä voi ostaa miltä tahansa yhtiöltä. Sähkön hintoja voi verrata Energiaviraston sivuilla, jossa vertailtavana on kaikkien sähköyhtiöiden sopimukset. Sähkön hinta vaihtelee kuitenkin nyt niin paljon, että sivusto ei pysy koko ajan perässä sähköyhtiöiden muuttuvissa hinnoissa. Siksi hinnat täytyy lopulta tarkastaa yhtiöiden omilta sivuilta.

Voimalinja Mustikkamaalla Helsingissä.
Samalle alueelle ei kannata rakentaa useita sähköverkostoja. Siksi sähkönsiirtoyhtiöllä on monopoli omalla alueellaan, eli sähkönsiirtoyhtiötä ei voi kilpailuttaa.Esko Jämsä

Yleensä sähkön hinta koostuu energiamaksusta ja kuukausimaksusta. Kuukausimaksu on sama joka kuukausi, mutta energiamaksun suuruus riippuu sähkönkulutuksesta. Sopimuksia punnitessa kannattaa miettiä perusmaksun merkitystä laskussa.

- Jos taloudella on todella iso kulutus, perusmaksu on pieni osa laskua. Pienessä kulutuksessa taas perusmaksu on suurempi suhteessa koko laskuun, sanoo Energiaviraston juristi Jani Kostiainen.

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus?

Sähkösopimuksia on kahdenlaisia: määräaikaisia tai toistaiseksi voimassaolevia. Kyse on siitä, kuinka pitkäksi ajaksi ostaja sekä myyjä sitoutuvat tehtyyn sopimukseen ja hintaan.

Määräaikaiset sopimukset kestävät tyypillisesti vuodesta kahteen. Toistaiseksi voimassaoleva sopimus on voimassa, kunnes ostaja tai myyjä irtisanoo sen. Kuluttajalle sopimuksen irtisanomisaika on kaksi viikkoa.

Määräaikaisissa sopimuksissa sähkölle sovitaan hinta etukäteen. Yhtenä vaihtoehtona on, että asiakas maksaa saman summan joka kuukausi. Silloin laskun suuruus ei riipu siitä, kuinka paljon käyttää sähköä - kunhan pysyy tietyn kulutusrajan alapuolella.

Toinen kiinteähintainen vaihtoehto on maksaa yleissähköstä kulutuksen mukaan. Tällöin jokaiselle käytettävälle kilowattitunnille on sovittu hinta koko sopimuksen ajalle. Sähkölaskun suuruus riippuu vain siitä, kuinka paljon sähköä on kulunut.

Fortumin tarjous uudesta sähkösopimuksesta lokakuun alusta 2022
Kiinteähintaisessa sopimuksessa sähkölle on sovittu koko sopimuskaudeksi tietty hinta. Hinta riippuu siitä, kuluttaako sähköä päivällä vai yöllä.Henrietta Hassinen / Yle

Ostaja ei pääse eroon määräaikaisesta sopimuksesta kesken kaiken, vaikka sähkön hinta laskisi huomattavasti. Yleensä sopimuksen voi katkaista vain, jos asiakas muuttaa. Jos sähkön hinta nousee, joutuu sähkönmyyjä kantamaan taakan.

Sopimuksen voimassaolo voi päättyä muuton lisäksi, jos asiakas rikkoo sopimusvelvoitteitaan tai esimerkiksi laki muuttuu tavalla, jota sähköyhtiö ei ole voinut huomioida sopimusta tehdessään.

Yhtiöiden on tällä hetkellä vaikea arvioida, mitä sähkö maksaa vuoden tai kahden kuluttua. Siksi osa sähköyhtiöistä ei nyt tarjoa määräaikaisia sopimuksia. Esimerkiksi Oomi Energia keskeytti kiinteähintaisten sähkösopimusten myynnin uusille asiakkaille viime perjantaina, ja Tampereen Sähkölaitos on päättänyt toistaiseksi myydä vain pörssisähköä.

Toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa sähkön hinta on lyöty lukkoon vain tietyksi ajaksi. Ääripäänä tässä on pörssisähkö, jossa hinta vaihtelee joka tunti.

Yleissähköä ostettaessa sähköyhtiö katsoo hinnan esimerkiksi kerran kuukaudessa tai neljästi vuodessa sen mukaan, miten sähkön hinta elää markkinoilla. Jos hinta ei miellytä, ostaja voi vaihtaa sopimusta nopeasti.

Pörssisähkö vaatii puskuria ja tarkkaavaisuutta

Sähköyhtiöt ostavat sähkön pörssistä, jossa hinnan määrää kysynnän ja tarjonnan laki: mitä kysytympää sähkö tiettynä aikana on, sitä enemmän se maksaa.

Tavallinen kuluttaja ei voi ostaa sähköä suoraan pörssistä. Sen sijaan hän voi valtuuttaa sähköyhtiön ostamaan sähköä hänen puolestaan. Silloin puhutaan pörssisähkösopimuksesta, jossa hinta vaihtelee joka tunti. Tavallisemmin hinta on halvinta yöllä, jolloin sähköä kulutetaan vähemmän.

Asiakas maksaa pörssisähköstä kaikille saman tuntihinnan lisäksi sähköyhtiön pyytämän marginaalin ja kuukausimaksun. Sähkön tuntihintoja voi seurata eri verkkosivustoilta tai applikaatioista, esimerkiksi Nord Pool sähköpörssin omilta verkkosivuilta.

Pörssisähkön ostajan ei tarvitse odottaa koko ajan nenä kiinni ruudussa halpoja hintoja, koska seuraavan päivän hinnat päivitetään sivuille iltapäivisin.

Pörssisähkö nousi viime talvena otsikoihin, kun sitä ostaneet kertoivat huimista hypyistä sähkölaskussa. Samaan aikaan muunlaisia sopimuksia tehneet nauttivat edelleen matalammista hinnoista.

Tilanne sai monet pohtimaan, onko pörssisähkössä enää järkeä.

- Pörssisähkön hinta reagoi nopeimmin hinnan nousuun, koska hinnat tulevat suoraan pörssin perusteella. Nyt näemme, että muidenkin sopimustyyppien hinnat alkavat nousta. Tilanne näiden sopimusten välillä tasapainottuu, selittää Fortumin asiakkuuspäällikkö Tuomas Yrttiaho.

Jos sähkön hinta laskee, se näkyy ensimmäisenä pörssisähköä ostavien laskuissa.

Historiallisesti pörssisähkö on ollut keskimäärin halvin vaihtoehto. Mutta edullisuus perustuu siihen, että kuluttaja pystyy vaikuttamaan, milloin hän käyttää sähköä.

Tietenkään jääkaappia ei kannata laittaa pois päältä päiväksi. Myös ruuanlaittoa on vaikea aikatauluttaa sähkön hinnan mukaan. Mutta sähköä voi saada lähes ilmaiseksi, jos kotitalous pystyy ajastamaan sähköauton latauksen tai pyykinpesun yöaikaan.

Pörssisähkön hinta tempoilee nyt ennätyspaljon. Sen valitsijalta vaaditaan puskuria. Välillä sähkölasku saattaa olla pienempi, välillä huomattavasti suurempi. Mitä tarkemmin pystyy hintoja seuraamaan, sitä vähemmän yllätyksiä lasku tuo tullessaan.

Osa yhtiöistä tarjoaa hintakattoa pörssisähkön heilahteluihin. Silloin sopimus on hieman kalliimpi, mutta hinta ei voi nousta sovittua kattoa korkeammaksi. Nyt osa yrityksistä on luopunut katoista, koska hinnat ovat kohonneet rajusti.

Voiko sähkön hintaa ennustaa?

Uutisissa pohditaan jatkuvasti, mitä sähkön hinnalle tapahtuu tulevaisuudessa. Viime viikolla ennustettiin, että sähkön hinta kolminkertaistuu loppuvuoden aikana, mutta keväällä hinta romahtaa.

Tuleva hinta kiinnostaa kuluttajia, koska se vaikuttaa siihen, millainen sopimus on taloudellisesti kannattava. Jos hinnat nousevat yhä, voi olla turvallista sitoutua tiettyyn hintaan. Mikäli hinnat laskevatkin, saattaa asiakasta harmittaa, jos hän on sitoutunut maksamaan korkeampaa hintaa.

Kuinka tarkasti sähkön tulevaisuutta voi siis tietää ja miten ennusteet syntyvät?

Arvioita sähkön hinnasta tulevaisuudessa tehdään sähköpörssin futuurikaupan perusteella. Futuurikaupassa sähköä ostetaan ja myydään etukäteen. Sähkön ostajat ja myyjät arvioivat sen hetkisen tiedon perusteella, mikä olisi oikea hinta sähkölle.

Grafiikka näyttää, kuinka sähkön futuurit ennustavat sähkön hintojen nousevan lähes 50 senttiin kilowattitunnilta (sisältäen verot) talven aikana.
Futuurit eli etukäteen ostettu sähkö ohjaa ennustetta sähkön tulevasta hinnasta.Susanna Pesonen / Yle, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle

Fingridin Risto Kuusi muistuttaa Ylen uutisessa, että vaikka futuurit ovat paras mahdollinen tieto tulevasta hintatasosta, niiden antama tieto on epävarmaa.

- Lopulta hintoihin vaikuttaa se tuleeko talvesta kylmä, kuinka paljon tuulee, vikaantuvatko voimalat, toimivatko siirtoyhteydet sekä mikä on naapurimaiden oma kysynnän ja tarjonnan tasapaino.

Entä jos rahat eivät riitä sähkölaskuun?

Tuplaantunut sähkölasku saattaa huojuttaa vakavaraisempaakin taloutta. Sähköjä ei katkaista heti, jos laskun maksaminen unohtuu tai rahat eivät riitä. Kuluttajaliiton mukaan ennen sähköjen katkaisua asiakkaalle lähetetään kirjallinen huomautus maksun erääntymisestä sekä katkaisuvaroitus.

Sähköyhtiöt suosittelevat ottamaan yhteyttä asiakaspalveluun heti, jos näyttää siltä, ettei pysty maksamaan laskua.

- Ymmärrämme, että nyt tulee hankalia tilanteita. Ennen eräpäivää on hyvä olla yhteydessä asiakaspalveluun. Sitten mietitään maksusuunnitelman tekemistä, kehottaa Oomi Energian toimitusjohtaja Oksanen.

Voit keskustella aiheesta 13.8. kello 23.00 asti.

Lue lisää:

Tutki laskurilla, miten sähkölaskusi voi muuttua - jos ennuste toteutuu, tyypillinen lasku voi sähkölämmittäjällä olla yli 700 euroa kuukaudessa

Suomi pyytää pian kansalaisia vähentämään energian kulutusta: "Suihkussa enintään viisi minuuttia" - viimeksi vastaava kampanja oli 70-luvulla

Olisiko ministeri Lintilän ehdottamasta veroalesta ratkaisuksi energiakriisiin? Tutkijat nostavat esiin neljää asiaa, miksi ehdotus on ongelmallinen

vendredi 12 août 2022 20:46:34 Categories: YLE sähkön hinta

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.