Useilla paikkakunnilla ollaan pulassa jatkuvasti kasvavien rottapopulaatioiden kanssa. Syitä siimahäntien lisääntymiseen on monia. Yksi vastuulli" /> Useilla paikkakunnilla ollaan pulassa jatkuvasti kasvavien rottapopulaatioiden kanssa. Syitä siimahäntien lisääntymiseen on monia. Yksi vastuulli" />

YLE


Rottahavainnot ovat lisääntyneet kaupungeissa ja pienemmilläkin paikkakunnilla.

Esimerkiksi Lahdessa kaupungille on tullut tänä vuonna jo viitisenkymmentä ilmoitusta eri puolilta kaupunkia. Se on vuositasolla saman verran kuin viime ja sitä edellisenä vuonna.

- Aiempina vuosina ilmoituksia tuli kymmenestä kahteenkymmeneen vuodessa, kertoo ympäristöterveystarkastaja Sami Niemelä.

Hän arvelee, että ihmiset ovat etätöiden takia valpastuneet ja viranomaisiin otetaan yhteyttä herkemmin. Myös sosiaalisella medialla on saattaa olla osuutta tarkkaavaisuuden lisääntymiseen.

Rotat vilistävät päivänvaloon

Ilmoitusten määrästä ei voi suoraan vetää johtopäätöksiä rottien määrästä, mutta ongelma on Sami Niemelän mukaan todellinen. Rottia on enemmän, ja niitä alkanut näkyä myös päiväsaikaan.

- Moni asia vaikuttaa. Esimerkiksi vuonna 2020 oli todella leuto talvi, joka on luonut rotille suotuisat olosuhteet lisääntymiselle.

Lahdessa suunnitellaan syksyksi asukkaille infotilaisuuksia rottaongelmien hillitsemiseksi.

Kaupunki tekee torjuntatoimia omilla maa-alueillaan. Asunto-osakeyhtiöissä rottahavainnoista kannattaa ilmoittaa tontin omistajalle tai isännöitsijälle. Omakotitaloissa kiinteistönomistaja vastaa omasta asuinympäristöstään.

Niemelän mukaan olisi tärkeää, että asuinluella yhdistetään voimia rottien hävittämisessä. Yhteistyö tekee torjunnasta tehokaampaa ja kustannuksia saadaan jaettua. Torjunta ei ole halpaa, varsinkin jos sitä joudutaan tekemään useamman vuoden ajan. Hintalappu saattaa silloin kohota tuhansiin euroihin.

Lyhtypylvääseen kiinnitetty tiedote , jossa on rotan kuva ja tekstiä. Tekstissä kerrotaan, että alueella tehdään rottien torjuntatoimia. Taustalla rytekköä ja puustoa. Taaempana ihmishahmo ja vaalea rakennus.
Ilmoitus varoittaa torjuntatoimista. Alue on rajattu huomionauhalla.Tuija Veirto / Yle

Ihmisen toimet edesauttavat rottia selviytymään

Jyrsijämyrkyt poistettiin kuluttajien ulottuvilta vuonna 2018, ja myös kaupunki teettää ammattilaisilla järeämmät torjuntatoimet. Rottia on torjuttu Lahdessa yhtä lailla torin tuntumassa ja asuinalueilla keskustan ulkopuolella.

Parhaillaan myrkytyksiä tehdään muun muassa Etelä-Lahdessa markettien ja ruokapaikkojen lähellä. Rakennustöistä esimerkiksi hulevesijärjestelmän rakentaminen sai rottapopulaatiot liikkeelle etsimään uusia asuinsijoja.

Alueella on myös tarjolla otolliset olosuhteet siimahäntien lisääntymiselle.

- Ympäristössä on ojamaisia alueita, eli ihminen on luonut rotalle hyvän elinpiirin. Rotta tarvitsee vettä, suojaa ja ravintoa, kertoo Kare Seppälä tuholaistorjuntayritys Rentokil Intial Oy:stä, joka on mukana tekemässä tuholaistorjuntaa Lahdessa kaupungin tilauksesta.

Pidä ympäristö siistinä

Kare Seppälä on toiminut alalla yli 30 vuotta. Jyrsijämyrkkyihin liittyvä lainmuutos näkyy työssä.

- Hienoista nousua on ollut viimeisten viiden vuoden aikana. Kun yksityiset eivät saa enää käyttää myrkkyjä, heille jää vaihtoehdoksi loukuttaminen.

Rotta on kaikkiruokainen, se syö lähes mitä vaan. Seppälä kertoo, että ihminen voi toimillaan vaikuttaa siihen, kuinka hanakasti rotat etsiytyvät lähitienoille rellestämään.

Tärkeintä on pitää asuinalue ja pihat siisteinä. Laittaa roskat niille kuuluviin paikkoihin ja huolehtia, että jäteastiat ovat suljettuina ja katokset järjestyksessä.

- On paljon muutakin tehtävää kuin myrkyttäminen. Ensin estetään ja rajoitetaan, sitten vasta myrkytetään, sanoo Seppälä.

jeudi 11 août 2022 22:37:00 Categories: Rottaongelma YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.