Ilta Sanoma

Nuorisoslangi elää jatkuvasti. Siksi listasimme 14 sanaa, jotka ovat jo painuneet unholaan, vaikka ihan hiljattain ne olivat vielä ihan "lit".

Yleensä nuorison trendisanat vanhenevat viimeistään siinä vaiheessa, kun vanhempi väestö alkaa käyttää niitä.

Yleensä nuorison trendisanat vanhenevat viimeistään siinä vaiheessa, kun vanhempi väestö alkaa käyttää niitä. Kuva: Shutterstock

Nuoriso puhuu tunnetusti aivan omaa kieltään, jota vanhemman väestön on toisinaan hankalaa ymmärtää. Sukupolvien yhteentörmäykset saattavat aiheuttaa huvittavia hetkiä esimerkiksi työpaikkojen taukohuoneissa tai sukujuhlissa.

Trendisanoille on tyypillistä, että ne vanhenevat nopeasti. Erityisesti sosiaalisessa mediassa uusia hittisanoja nousee kuin sieniä sateella - samalla vanhat sanat saavat jäädä sikseen.

Yhtenä päivänä jokin sana on vielä "lit" ja toisena se on enää boomereille soveltuva. Siksi nuorisoslangin perässä pysyminen onkin niin hankalaa.

Vaan ei hätää! Tältä listalta löydät parasta ennen -päiväyksensä ohittaneita trendisanoja, joiden opetteleminen on tässä vaiheessa turhaa.

Vielä muutama vuosi takaperin oli nuorisolla tapana kutsua stereotyyppisiä teinipoikia jonneiksi. "Jonnet ei muista!", tavattiin sanoa, kun puheenaihe oli sellainen, josta nuorisolla ei ollut harmainta aavistustakaan. Nyt Jonnet ovat kuitenkin kasvaneet aikuisiksi ja tilalle ovat tulleet Veetit. Yhteistä näillä kahdella on se, että Veetitkään eivät muista.

Kaikille tuttu lyhenne sanoista oh my god, on suoraan suomennettuna "voi hyvä jumala". Nyt tutun lausahduksen on syrjäyttänyt nuorison keskuudessa hieman muunneltu versio: oh my days, eli voi hyvää päivää!

Lit tarkoittaa mahtavaa, hienoa tai siistiä - mutta ei sanana ole sitä enää. Kysykää vaikka nuorisolta!

Mihin katosivatkaan kaikki pälet, eli päälliköt?

Goals kuului jokaisen tositeinin sanavarastoon vielä muutama vuosi takaperin. Se tarkoittaa suomeksi tavoiteltavaa tai ihailtavaa. Esimerkiksi täydellisesti yhteensopivaa paria kuvailtiin vielä jokin aika sitten sanaparilla "couple goals".

No älä! Eli älä muuta sano. Nykynuoriso on nokittanut takavuosien teinit lyhentämällä vastaavaa sanaa vielä aavistuksen verran. He käyttävät sen tilalla yksinkertaisesti sanaa "tää" tai hieman pidempää rimpsua: "no siis täähän se ois".

Sähköisissä yhteyksissä saman asian voi hoitaa pelkällä sormea ylöspäin osoittavalla emojilla.

Kun "Jonne"-sana kuopattiin, meni samaan monttuun myös Jonnejen mielipuuha, eli päriseminen. Tätä sanaa oli tapana käyttää energiajuomien aiheuttamasta virtapiikistä.

Servaus tarkoittaa sellaista argumenttia, johon vastapuolella ei ole enää mitään sanottavaa. Vaan ei tätäkään sanaa nykynuori tohtisi päästää suustaan.

Vielä jokin aika sitten sanalla "söis" oli tapa ilmaista, että kylläpä ärsyttäisi tallata sinun kengissäsi. Jos ystäväsi esimerkiksi kertoi, että vapaapäivän tilalle olikin yllättäen vaihtunut työvuoro, saatoit vastata: "söis".

Raivota, seota, flipata, mennä vati nurin! Suuttumiselle on vaikka kuinka monta synonyymia, mutta rageeminen on hiljalleen poistunut nuorison sanavarastosta.

Pojasta polvi paranee! Tämän tekstarikeskustelujen kauhun kulta-aika on vihdoin ohi.

Kukaan ei onneksi sano enää "K." sen sijaan energiset nykynuoret jaksavat kirjoittaa sanan kokonaisuudessaan: Ok, okei, tai leikitellen kay.

Swag on saanut väistyä tehdäkseen tilaa uudelle tulokkaalle: drip. Molemmilla viitataan siistiin tai muodikkaasen asukokonaisuuteen, eli fittiin.

Wannabe, eli haluaa olla jotain. Sanalla viitattiin männävuosina siis pyrkyriin.

"No shit Sherlock", oli tapana todeta sarkastisesti, kun kaverilla kesti hieman liian pitkään tajuta jokin asia.

Lue lisää: Tiedätkö, mitä tarkoittavat Karen ja inb4? Jos vastaat oikein yli 10 kysymykseen, olet nuorisokielen mestari (tai sitten nuorisolainen itse)

Ilta Sanoma
jeudi 11 août 2022 22:00:00 Categories: Ilta Sanoma Vapaalla

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.