Digikuva

Ota teräviä luontokuvia joka kerralla

Digikuva - logo Digikuva 11.08.2022 14:14:44

Luontokuvaaminen voi olla monille valokuvaajille haastavaa, mutta kahdella helpolla tavalla saat teräviä ja kauniita luontokuvia riippumatta siitä, liikkuuko eläin vai pysyykö se paikallaan.

Luontokuvauksessa on erittäin tärkeää, että kuvat ovat mahdollisimman teräviä. Se tekee kuvista kiehtovia, sillä silmät voivat hakeutua eläinten kaikkiin upeisiin yksityiskohtiin. 

Tässä artikkelissa näytämme, miten voit kuvata eläimiä kahdessa eri tilanteessa. 

Onneksi terävien luontokuvien ottamiseen ei tarvita kalliita kameroita tai objektiiveja. 

Suosittelemme kuitenkin, että otat teleobjektiivin käyttöön, jos sinulla on sellainen. Se helpottaa eläimen lähelle pääsemistä. 70-300 mm:n polttoväli riittää usein.

Ammenna inspiraatiota kolmelta villin luonnon kuvaajalta

Jos olet niin onnekas, ettei kuvattava eläin liiku kovin paljon, sinulla on hyvät mahdollisuudet saada siitä terävin ja paras kuva. 

Sudenkorennot, perhoset ja muut hyönteiset ovat hyviä kuvauskohteita, koska ne voidaan usein löytää paikoillaan kasvista tai puusta. 

Käytä mielellään pientä F8-11-aukkoa ja ryömi mahdollisimman lähelle kohdetta sitä säikäyttämättä. 

Kun eläin pysyy paikallaan, voit myös käyttää hitaampaa valotusaikaa, kunhan kameran ja objektiivin kuvanvakain on käytössä. 

Esimerkiksi Canonin kameroiden ja uusimpien optiikkojen yhdistelmissä, valotusaikaa voi pidentää jopa kahdeksankertaiseksi verrattuna objektiiveihin ja kameroihin, joissa ei ole kuvanvakainta. 

Se sopii kuitenkin vain rauhallisemmille kohteille. Jos esimerkiksi pää liikkuu puolelta toiselle, voi olla tarpeen käyttää nopeampaa valotusaikaa, jotta kuva olisi täysin terävä. 

Linnut ja muut nopeat kohteet vaativat muita tekniikoita, jotta kuvista tulee teräviä. Niihin tepsii yleensä vain yksi keino: valotusajan lyhentäminen. 

Valitettavasti tämä tarkoittaa myös ISO-arvon suurentumista, mutta usein se on ainoa tapa, jolla voi saada kunnon kuvan. 

Hyvä niksi on aloittaa erittäin nopeilla valotusajoilla, kuten 1/4 000 sekuntia tai 1/2 500 sekuntia. Ota testikuvia, jos siihen on aikaa. Voit säätää vähitellen valotusaikaa pidemmäksi, jos kuvat ovat aluksi teräviä.

Lue myös e-kirja: Näin saat hyviä lintukuvia

Digikuvan numerossa 13/2022 on paljon lisää vinkkejä, joilla voit kehittyä paremmaksi luontokuvaajaksi, oletpa sitten aloittelija, kokenut tai edistynyt kuvaaja. 

Kerromme muun muassa parhaat tarkennusmenetelmät ja polttovälit sekä tärkeimmät kameran asetukset, joten tätä opasta ei kannata jättää väliin. 

jeudi 11 août 2022 17:14:44 Categories: Digikuva

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 LI-V6.3.2.1497

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.