Sähkölämmittäjän kuukausilasku on noussut runsaassa vuodessa 90 eurosta yli 200 euroon. Jos sähkömarkkinoiden ennuste toteutuu, tyypillinen lasku" /> Sähkölämmittäjän kuukausilasku on noussut runsaassa vuodessa 90 eurosta yli 200 euroon. Jos sähkömarkkinoiden ennuste toteutuu, tyypillinen lasku" />

YLE


Sähköpörssin liikkeistä on uutisoitu kevään ja kesän aikana päivittäin. Tällä laskurilla voit kokeilla, miten hintojen muutokset vaikuttavat käytännössä kuukausittaiseen sähkölaskuusi.

Mutta millaisella hinnalla on järkevää kokeilla laskelmaa?

Jotain suuntaa saa siitä, että sähköyhtiöt tarjosivat Energiaviraston mukaan heinäkuun alussa toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia keskimäärin noin 14,8 sentillä kilowattitunnilta. Se tarkoittaa keskimääräiselle sähkölämmittäjälle 210 euron sähkölaskua kuukaudessa. Vielä viime vuoden alussa lasku oli 90 euroa kuussa.

Yleensä sähkön hinta kilowattitunnilta on ollut kerrostaloasukkaille kalliimpi kuin paljon sähköä kuluttaville pientaloasukkaille. Heinäkuussa tilanne oli kääntynyt. Nyt kerrostaloasukkaille tarjottiin sähkösopimuksia keskimäärin 14,5 sentin hintaan.

Tällä laskurilla voit kokeilla, miten oma kulutuksesi ja arviosi sähkön hintakehityksestä vaikuttavat laskuusi kuukausittain. Voit käyttää myös tyypillistä pientalo- tai kerrostaloasuntoa esimerkkinä.

Heinäkuun alun jälkeen tilanne on muuttunut paljon ja tulevan hinnan arvioiminen on lähes mahdotonta.

Osa sähköyhtiöistä ei enää tarjoa lainkaan vuoden tai kahden määräaikaisia sopimuksia energiamarkkinoiden epävarmuuden takia. Vaihtoehdoiksi jää siis joko sähköpörssin kehitykseen sidottu tai toistaiseksi voimassa oleva sopimus.

Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa hintaa voidaan muuttaa kuukauden varoitusajalla.

Pörssissä sähkön päivähinta on heilahdellut tässä kuussa sentin ja lähes viidenkymmenen sentin välillä. Yksittäisen tuntien hintavaihtelu on vielä suurempaa.

Sähkömarkkinoilla odotetaan, että vuoden lopussa keskihinnatkin ovat 47 senttiä kilowattitunnilta. Se tarkoittaisi sähkölämmittäjälle yli 700 euron kuukausilaskua.

Tämä grafiikka kertoo, miten futuuri-kauppa ennustaa sähkömarkkinoiden tulevaa kehitystä.

Esimerkiksi Tilastokeskuksen käyttämän luokituksen mukaan kerrostaloasunnossa kuluu vuodessa sähköä noin 2 000 kilowattituntia. Oletuksena on, että asunnossa ei ole omaa saunaa.

Pientalossa kuluu sähköä 5 000 kilowattituntia vuodessa, kun oletetaan, että talo lämpiää sähkön sijasta kaukolämmöllä, eikä saunakaan ole kasvattamassa kulutusta.

Sähkölämmitteisessä pientalossa sähkön kulutus on tyypillisesti 18 000 - 20 000 kilowattitunnin luokkaa.

Sähkön hinta on ollut kovassa nousussa viime vuoden lopulta lähtien. Hintamuutokset näkyvät sähköpörssissä, mutta pörssin helilahdukset tuntuvatn suoraan vain sille noin kahdeksalle prosentille kotitalouksista, joiden sähkön hinta on sidottu sähköpörssiin.

Muille kuluttajille pörssin heilastelut välittyvät vähitellen sitä mukaa kun määräaikaisia ja toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia uusitaan.

Muista myös siirtohinta

Tässä laskurissa ei ole huomioitu sähkön siirtohintaa, joka vaihtelee huomattavasti eri puolella Suomea.

Monella kuluttajalla sähkölasku tulee yhtenä pakettina, jolloin laskutetaan kerralla sekä sähkön että sähkönsiirron hinta. Molemmat kuitenkin hinnoitellaan erikseen.

Heinäkuussa siirtohinta vaihteli sähkölämmittäjillä viidestä sentistä yli kymmeneen senttiin. Keskimäärin se oli seitsemän senttiä kilowattitunnilta.

Kerrostaloasunnoissa siirtohinnat vaihtelivat noin seitsemän ja lähes 22 sentin välillä. Keskimäärin siirtohinta oli runsaat 12 senttiä.

Voit keskustella aiheesta 12.8. klo 23 saakka.

Lue lisää:

Pörssisähkön hinnassa nähtiin maanantaina kuluvan vuoden ennätys

Tässä markkinoiden varmin ennuste: Sähkön hinta kolminkertaistuu loppuvuonna, mutta keväällä nähdään hintaromahdus

Oomi lopetti määräaikaisten sopimusten myynnin, Tampereen Sähkölaitos myy pelkkää pörssisähköä - kuluttaja ei saa suojaa hintojen heilahtelua vastaan

jeudi 11 août 2022 10:01:21 Categories: YLE sähkön hinta

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.