Koiriin pätevät myrkyllisten sienten suhteen samat ohjeet kuin ihmisiin. Osa sienistä on niillekin tappavan myrkyllisiä." /> Koiriin pätevät myrkyllisten sienten suhteen samat ohjeet kuin ihmisiin. Osa sienistä on niillekin tappavan myrkyllisiä." />

YLE


Helsingin yliopistollisessa eläinsairaalassa hoidetaan joka syksy muutamia koiria, jotka ovat syöneet myrkyllisiä sieniä. Kyseessä ovat kuitenkin yksittäiset potilaat, kertoo pieneläinsairaalan johtava eläinlääkäri Sanna Viitanen.

Myrkytyksen vakavuus ja koiran selviytymisennuste riippuvat hänen mukaansa sienilajista. Pahimpia ovat maksalle myrkylliset sienet.

- Itse en antaisi koiran syödä mitään sieniä. En usko, että se tietää, mitä voi syödä, Viitanen toteaa.

Koirille ovat myrkyllisiä samat sienet kuin ihmisille, ja oirekuvat muistuttavat toisiaan.

- Koiriin pätevät sienten suhteen samanlaiset ohjeet kuin ihmisiin.

Viitanen kehottaa hakeutumaan viivytyksettä eläinlääkäriin, jos näkee koiran syövän sientä, jota ei tiedä syötäväksi kelpaavaksi. Hän ohjeistaa myös keräämään talteen sienestä jääneet osat, jos niitä löytyy. Se helpottaa lajin tunnistamista ja koiran hoitoa.

Eläinlääkäri voi oksettaa koiran nopeasti, jos sieni on myrkyllinen. Paranemisennuste on parhaimmillaan, jos sieni saadaan pois elimistöstä ennen kuin myrkyt ehtivät vaikuttaa.

Myrkytysoireet voivat kertoa vakavasta tilasta

Osa sienistä on koirille tappavan myrkyllisiä. Sellaisia ovat Suomessa esimerkiksi valkokärpässieni, kavalakärpässieni, suippumyrkkyseitikki, myrkkynääpikkä ja raaka korvasieni, listaa Evidensia Eläinlääkäripalvelut tiedotteessaan.

Oireet vaihtelevat sienestä ja sen myrkystä riippuen. Esimerkiksi valkokärpässieni aiheuttaa akuutin maksavaurion. Risakkaat voivat aiheuttaa kuolaamista, ripulia, silmien vuotamista ja pahoinvointia.

Punakärpässieni sisältää hallusogeenisiä myrkkyjä, jotka vaikuttavat keskushermostoon. Ne voivat saada koiran esimerkiksi käyttäytymään aggressiivisesti, kertoo Evidensian pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri ja eläinlääketieteen tohtori Mirja Kaimio tiedotteessa.

Oireet voivat Kaimion mukaan kertoa jo vakavasta myrkytystilasta, joka voi pahimmillaan johtaa pysyviin vaurioihin.

Sienimyrkytyksen ensiapuna koiran voi oksennuttaa tai sille antaa lääkehiiltä kotonakin, kerrotaan Evidensian tiedotteessa. Kaimio kuitenkin suosittelee kysymään hoito-ohjeita eläinlääkäriltä. Esimerkiksi nielemisvaikeuksissa olevan koiran suuhun ei saa laittaa mitään.

mercredi 10 août 2022 21:41:10 Categories: YLE koirat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.