Työriidassa kyse varallaolokorvauksista, joista on käyty kiistaa useita vuosia monissa Suomen pelastuslaitoksissa." /> Työriidassa kyse varallaolokorvauksista, joista on käyty kiistaa useita vuosia monissa Suomen pelastuslaitoksissa." />

YLE


Työtuomioistuimessa käsitellään parhaillaan Pohjanmaan pelastuslaitoksen työntekijöiden korvausvaatimuksia.

Kyse on mittavista summista, jopa useista sadoista tuhansista euroista, mikäli työntekijät voittavat asiassa.

Maksumieheksi joutuu siinä tapauksessa työnantaja. Kaikki Pohjanmaan pelastuslaitoksen työntekijät ympäri maakuntaa ovat Vaasan kaupungin palveluksessa.

Pohjanmaan aluetoiminnan asiantuntija Margot Nyroos ammattiliitto JHL:stä kertoo, että prosessi on kestänyt jo vuosia. Korvaussummiin hän ei ota kantaa.

- Odotimme jo kesällä, että oikeudesta tulisi vastaus. Tämä tarkoittaa, että ratkaisu venyy vähintään syksyyn.

Työtuomioistuimesta saataviaan hakee kolme Pohjanmaan pelastuslaitoksen työntekijää.

Sen lisäksi Pohjanmaan käräjäoikeuden käsittelyyn on tulossa yhden sivutoimisena paloasemalla työskennelleen vaatimus, jossa palkkasaatavia on usealta vuodelta yhteensä 300 000 euroa.

Pelastuslaitokset ovat joutuneet korvaamaan jo miljoonia euroja

Koko vyyhti liittyy palomiesten vuosia kestäneeseen varallaoloriitaan, ja se koskettaa useita pelastuslaitoksia Suomessa.

Muun muassa edunvalvontajohtaja, lakimies Pasi Jaakkola SPAL ry:stä kertoi helmikuussa ammattilehti Pelastustiedon haastattelussa, että heidän liitollaan on meneillään noin 70 pelastusalan päätoimisiin työntekijöihin liittyvää riitaa työtuomioistuimessa. Ne koskevat kahdeksaa pelastuslaitosta.

Toukokuussa työtuomioistuin antoi Pohjois-Savon pelastuslaitokselle ensimmäisen tuomion työntekijöiden varallaoloa koskevista korvauksista. Pelastuslaitos joutui maksamaan viidelle työntekijälle takautuvasti palkkasaatavia yhteensä noin 1,25 miljoonaa euroa.

Kesäkuussa Pohjois-Pohjanmaan eteläisillä alueilla toimiva Jokilaaksojen pelastuslaitos joutui korvaamaan taannehtivasti 12 työntekijälle yhteensä 2,15 miljoonaa euroa.

Lue myös:

Pohjois-Savon pelastuslaitos joutuu maksamaan 1,25 miljoonaa euroa varallaolokorvausta viidelle työntekijälle

Jokilaaksojen pelastuslaitos määrättiin maksamaan taannehtivasti varallaolosta palkkoja yli 2 miljoonaa euroa

Työriidassa on kyse palomiesten varallaolosta: lasketaanko se työajaksi, kun palomiehet ovat olleet viiden minuutin hälytysvalmiudessa kotona päivystäessään, vai maksetaanko siitä varallaolokorvauksen mukaisesti. Varallaolon suuruus on 30 prosenttia tuntipalkasta.

Riitaa on ratkottu kaikissa oikeusasteissa vuosien ajan, ja myös EU-tuomioistuin on antanut lausuntonsa työajan tulkintaan.

Vuonna 2015 korkein oikeus teki asiassa ennakkopäätöksen. Sen jälkeen pelastustyöntekijät ovat vaatineet pelastuslaitoksilta varallaoloon liittyviä palkkasaataviaan jälkikäteen.

Pohjanmaalla päivystetään muualla paitsi Vaasassa

Vuonna 2016 varallaolo-ohjeistusta muutettiin. Muun muassa valmiusaika piteni 5 minuutista 15 minuuttiin, jolloin varallaoloa ei ole enää katsottu työajaksi.

Nyroosin mukaan moni pelastuslaitos on päätynyt ratkaisuun, jossa pelastustyöntekijät eivät päivystä vaan ovat esimerkiksi töissä 24 tuntia ja heille kertyy siitä tarvittava määrä vapaapäiviä.

Pohjanmaan pelastuslaitoksen alueella varallaolo on kuitenkin yhä voimassa pienissä kunnissa, mutta ei Vaasassa.

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen alueella varallaolon korvausperiaatetta on muutettu jo ajat sitten. Siksi sieltä ei pelastuslaitoksen johtajan Harri Setälän tietojen mukaan ole yhtään palkkavaatimusta oikeudessa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun torstaihin 11.8. kello 23:een saakka.

mercredi 10 août 2022 16:24:07 Categories: YLE pelastuslaitokset

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.