Nuorten Leijonien ykkösketju oli sentteri Aatu Rädyn johdolla loistovireessä avausottelussa. Loppuhetkillä tuomari näytti Suomelle maalia, vaikka" /> Nuorten Leijonien ykkösketju oli sentteri Aatu Rädyn johdolla loistovireessä avausottelussa. Loppuhetkillä tuomari näytti Suomelle maalia, vaikka" />

YLE

Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue avasi MM-turnauksensa Edmontonissa odotetulla voitolla Latviasta. Suomi kukisti Venäjän turnauksessa korvanneen Latvian maalein 6-1.

Nuorten Leijonien huipputaitava ykkösketju sai heti onnistumisia. Nashville Predatorsiin ykköskierroksella kesällä varattu Joakim Kemell iski kaksi maalia ja kaksi syöttöpistettä. Sentteri Aatu Räty kirjasi puolestaan pisteet 1+3 ja kapteeni Roni Hirvonen 1+2.

- Kyllä me hyvin pelasimme. Ennen kaikkea jäi olo, että toisesta erästä eteenpäin olimme pääsääntöisesti kuskin paikalla. Totta kai siellä oli erilaisia hetkiä ja erilaisia vaiheita. Kolmas erä oli tyylikästä pelaamista, päävalmentaja Antti Pennanen tiivisti Yle Urheilulle.

Tasoero kävi ilmi jo avauserässä. Nuoret Leijonat vyöryi toistuvasti ja varmasti hitailla lähdöillä keskialueen yli, mikä myös tuotti Latvialle vaikeuksia.

Suomen avausmaali nähtiin juuri suoran hyökkäyksen kautta, kun kiekko kiersi viisikon jokaisella pelaajalla. Kemell sai kiekon Rädyltä oikeaan laitaan ja yritti palauttaa sen maalin eteen liukuneelle Rädylle. Peliväline kimposi kuitenkin onnekkaastikin Niks Fenenkon mailasta sisään.

Joakim Kemell kiekon kanssa.
Joakim Kemell iski tehot 2+2=4 Latviaa vastaan.Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Toisessa osumassa Hirvonen puolestaan riisti kiekon omalla siniviivalla ja luisteli ylivoimahyökkäykseen Kemellin kanssa. Lopulta Palokan Kiekon kasvatti sai laukoa pelivälineen takatolpalta verkkoon.

- Oli kyllä hyvä laittaa siitä sisään. Peli oli ainakin meidän kentältä hyvää ja koko joukkueelta tasaista. Vielä pystymme paljon parantamaan, Kemell sanoo.

Suomen ykkösketjua voi pitää hyökkäysorientoituneena. Kemell iski SM-liigassa 39 ottelussa pisteet 15+8=23. Räty puolestaan teki 47 ottelussa tehot 13+28=41 ja Hirvonen 46 ottelussa 9+17=26.

- Siinä on kaksi todella taitavaa kaveria vierellä. Heidän kanssaan on helppoa pelata. He näkevät hyvin peliä ja tietävät, missä mennään.

Tehokasta ylivoimaa

Toinen erä oli täysin yhtä päätä, eikä Latvia tarjonnut Suomelle vastusta. Nuoret Leijonat sai pitkiä hyökkäyksiä ja pääsi sitä kautta ylivoimalle.

Heti erän alkuun Brad Lambert vei Suomen ylivoimalla 3-0-johtoon, kun Roby Järventie petasi paikan neliön keskelle. Myöhemmin erän loppuhetkillä Latvian yltiöpäinen hyökkääminen alivoimalla kostautui, ja Hirvonen sai taiteilla vastahyökkäyksestä lukemiksi 4-0. Syöttöpisteet Rädylle ja Kasper Simontaipaleelle.

Latvia sai illan ainokaisensa päätöserän alussa juonikkaalla ylivoimallaan. Viimeistelyssä onnistui hanakasti laukonut Klavs Veinbergs, jonka kuti kimposi Kasper Puutiosta yläkulmaan.

Nuoret Leijonat.
Aatu Räty, Roni Hirvonen ja Joakim Kemell tekivät 11 pistettä. Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Määtän ketju sai kehuja

Kolmannessa erässä peli oli jo niin selvä, ettei tuomarikaan enää pysynyt hereillä. Puolustaja Topi Niemelä päätti Suomen ykkösketjun näyttävän pyörityksen komealla laukauksellaan. Tuomari näytti maalia, minkä lisäksi maalisummerikin pärähti soimaan.

Tilannetta tarkasteltiin videolta, josta kävikin ilmi, että Niemelän laukaus osui ylärimaan. Hetkeä myöhemmin kiekko oli oikeasti maalissa, kun Räty onnistui suorasta hyökkäyksestä Kemellin syötöstä. Loppulukemat 6-1:een viimeisteli Puutio ajassa 58.40.

Pennanen kehui ottelun jälkeen ykkösketjua, mutta jakoi tunnustusta myös Joel Määtän johtamalle kakkosketjulle.

- Ihailin sitä tapaa, miten esimerkiksi (Roby) Järventie ja (Kasper) Simontaival hyökkäysorientoituneina pelaajina kuitenkin blokkasivat laukauksia ja puolustivat hyvin. He olisivat hyvin voineet tehdä paljon pisteitä tänään.

Päävalmentajan mukaan parannettavaa jäi jokaisella ketjulla pienissä asioissa.

- Avauspeli jännittää paljon ja alussa olimme hermostuneita ja se on asia, minkä äärellä voimme olla. Jäi sellainen olo, että ei ollut mitään yhtenäisiä parannettavia asioita, vaan joka ketjulla oli jotain, mitä pitää parantaa. Niitä lähdemme nyt miettimään.

Antti Pennanen on innoissaan Nuorten Leijonien tähtihyökkääjän puolesta: "Hän on selvästi menossa makeaan suuntaan"

mercredi 10 août 2022 06:38:30 Categories: YLE jääkiekko