Sähköyhtiöiden välinen hintavertailu on vaikeutunut. Hintojen muutokset ovat niin nopeita, että verkossa olevat vertailupalvelut eivät kerro kok" /> Sähköyhtiöiden välinen hintavertailu on vaikeutunut. Hintojen muutokset ovat niin nopeita, että verkossa olevat vertailupalvelut eivät kerro kok" />

YLE


Viisihenkisen perheen isä, porilainen Jere Friman joutui tahtomattaan uuden tilanteen eteen. Hän joutui etsimään uuden sähköyhtiön, kun sopimus Lumo Energian kanssa katkesi yksipuolisella ilmoituksella.

Lumo Energia on lopettamassa toimintansa, ja osa sen asiakkaistaista on jo irtisanottu.

Friman sai kokea käytännössä sen, mistä julkisuudessa on paljon puhuttu. Sähkön hinta on nyt aivan eri luokkaa kuin esimerkiksi vuosi sitten tehdyissä sähkösopimuksissa.

Frimanin perhe asuu sähkölämmitteisessä omakotitalossa. Löytääkseen edullisimman hinnan talon isäntä yritti käyttää verkossa olevia, sähköyhtiöiden hintavertailuun tarkoitettuja vertailuohjelmia. Hän huomasi nopeasti sen varsin hankalaksi ja puutteelliseksi.

- Siellä ei näy kaikkia hintoja, ja osa näkyvistäkin on jo vanhentuneita, Jere Friman sanoo.

Vertailuohjelmista vain rajallista apua

Kattavin verkkopalvelu sähköyhtiöiden hinnoista on Energiavirastolla, mutta senkään tiedot eivät ole välttämättä ajan tasalla. Sähkömarkkinat käyvät nyt niin kuumina, että osa sähköyhtiöistä päivittää hintojaan jatkuvasti.

Esimerkiksi Lumme Energia on joutunut päivittämään hintojaan tänä vuonna keskimäärin kerran viikossa.

- Jos markkinahintojen muutokset ovat olleet rajuja, hintoja on pitänyt päivittää jopa kaksi kertaa viikossa, kertoo Lumme Energian myyntipäällikkö Sami Tolonen.

Myös Kokemäen Sähkössä ja Köyliön-Säkylän Sähkössä hintoja tarkastellaan viikoittain. Toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia päivitetään noin kahden kuukauden välein. Osa tuotteista, kuten edulliseksi hinnoiteltu mökkisähkö, on laitettu uusilta asiakkailta hyllylle.

- Määräaikaisten sopimusten hinnastoa päivitetään vähintään kuukausittain, sanoo molempien yhtiöiden toimitusjohtaja Markus Nurmi.

Mies tietokoneelle
Kokemäen Sähkön ja Köyliön-Säkylän Sähkön toimitusjohtaja Markus Nurmi seuraa tarkasti sähkömarkkinoiden liikkeitä.Tapio Termonen / Yle

Sähköyhtiö Helen kertoo muuttaneensa toistaiseksi voimassa olevien sopimusten myyntihintoja tänä vuonna kahdesti, perusmaksuja kerran.

- Määräaikaisten sopimusten uudet myyntihinnat muuttuvat tarvittaessa markkinatilanteen mukaan, kerrotaan Helen Oy:stä.

Uudet hinnat näkyvät vertailupalveluissa vasta pienellä viiveellä.

tietokoneen näyttöruutu
Sähkön myyntihintoja voi vertailla verkossa, mutta tiedot eivät välttämättä ole ajan tasalla.Tapio Termonen / Yle

Energiaviraston lisäksi vertailuohjelmia tarjoaa myös joukko kaupallisia toimijoita. Niiden asiakaskunta on kuitenkin Energiavirastoa suppeampi, ja ne ovat viime aikoina saattaneet menettää yhteistyökumppaneitaan.

- Tietyt sähköyhtiöt ovat ainakin toistaiseksi poistaneet tarjouksiaan meidän vertailupalvelustamme ja rajoittaneet myös omia tarjouksiaan epävarman markkinatilanteen takia, sanoo VertaaEnsin.fi -palvelun toimialajohtaja Anton Boijer.

Hintojen tulevaan kehitykseen vaikuttavat monet eri tekijät

Porilainen Jere Friman joutui pohtimaan, kannattaako hänen tehdä kiinteähintainen sopimus esimerkiksi kahden vuoden määräajaksi vai onko toistaiseksi voimassa oleva sopimus viisaampi ratkaisu.

Jälkimmäisen hinta voi muuttua esimerkiksi kolmen kuukauden välein. Toisaalta sopimuksesta pääsee myös eroon, jos yleinen hintakehitys lähtee laskuun. Kolmas vaihtoehto on kaikkein nopeatempoisin, markkinahintaan sidottu pörssisähkö.

Aiemmin Friman on suosinut pitkiä ja vakaita sopimuksia, mutta nyt tilanne on erilainen kuin ennen.

- Nyt ei oikein tiedä mitä tekisi, Friman sanoo.

Tarkan harkinnan jälkeen hän päätyi tekemään toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen.

- Pitää vaan toivoa, että hinnat laskevat.

Mies käyttää tietokonetta
Jere Friman pohti tarkkaan uuden sähkösopimuksen tekemistä.Tapio Termonen / Yle

Samaa joutuvat miettimään nekin, joilla määräaikainen sähkösopimus on umpeutumassa. Nykyiset hinnat ovat moninkertaisia esimerkiksi kahden vuoden takaisiin hintoihin verrattuna.

Sähköyhtiöt ovat myös alkaneet tehdä omia ratkaisujaan: Oomi lopetti määräaikaisten sopimusten myynnin kokonaan, Tampereen Sähkölaitos puolestaan myy pelkkää pörssisähköä.

Kristallipallosta olisi paljon hyötyä, mutta ennustaminen on mahdotonta.

Johtaja Antti Paananen Energiavirastosta sanoo, että sähkön tulevaan hintaan vaikuttaa moni asia. Paanasen mukaan on olemassa merkkejä, että hinnat pysyvät korkealla ainakin tämän vuoden viimeisen ja ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen ajan.

- Riippuu Euroopan kaasutoimituksista, minkälainen talvi Suomessa tulee, Myös Olkiluoto 3:n valmistuminen, veden määrä ja tuulen voimakkuus vaikuttavat, luettelee johtaja Antti Paananen Energiavirastosta.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 11. elokuuta kello 23:een asti.

Lue myös:

Oomi lopetti määräaikaisten sopimusten myynnin, Tampereen Sähkölaitos myy pelkkää pörssisähköä - kuluttaja ei saa suojaa hintojen heilahtelua vastaan

Määräaikainen sähkösopimus sitoo yleensä sähkönmyyjää - korotukset kesken kauden ovat harvinaisia poikkeuksia

Elinkeinoministeri Mika Lintilä: Sähkön ALV-alennus olisi paras ratkaisu tulevaan kalliiseen talveen

Pörssisähkön hinnassa nähtiin maanantaina kuluvan vuoden ennätys

mercredi 10 août 2022 08:15:00 Categories: YLE sähkön hinta

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.