Yhtiöt pyrkivät suojaamaan sähkösopimuksiaan, mutta tällä hetkellä se ei onnistu. Jos muutkin lopettavat määräaikaisten sopimusten myynnin, ei ku" /> Yhtiöt pyrkivät suojaamaan sähkösopimuksiaan, mutta tällä hetkellä se ei onnistu. Jos muutkin lopettavat määräaikaisten sopimusten myynnin, ei ku" />

YLE


Sähkön hinnan odotetaan kallistuvan loppuvuonna merkittävästi. Tämä on aiheuttanut sähkölaitoksille päänvaivaa - millä hinnalla kahden vuoden kiinteä sähkösopimus pitäisi kuluttajalle myydä, jotta se ei tuottaisi yhtiöille tappiota?

Oomi Energia laski, että ikävien yllätysten riskiä ei kannata ottaa. Yhtiö keskeytti kiinteähintaisten sähkösopimusten myynnin viime perjantaina.

Syynä on yhtiön mukaan se, että "poikkeuksellisen sähkömarkkinatilanteen takia sähkön tukkumarkkinahintojen suojausten saatavuus on heikkoa".

Kuvakaappaus Oomi Energian sivuilta, jossa kerrotaan, että Oomi ei tällä hetkellä myy määräaikaisia sopimuksia poikkeuksellisen sähkömarkkinatilanteen vuoksi.
Oomi kertoo hyllyttäneensä määräaikaiset sopimukset.Kuvakaappaus Oomi Energian verkkosivuilta

Samaan vetoaa myös Tampereen sähkölaitoksen energiamarkkinayksikön johtaja Jukka Joronen. Näkyvyyttä tulevaisuuteen ei ole riittävästi, eikä suojauksia ole riittävästi tarjolla.

Niinpä Tampereen sähkölaitos myy vain pörssisähköä.

- Pohjimmiltaan tässä on kyse markkinoiden epävarmuudesta, Joronen sanoo.

- Määräaikainen sopimus tehdään tietyllä sähkön hinnalla, se viedään markkinoille ja kiinnitetään. Nyt sitä on vaikea tehdä, koska Suomen aluehintamyyjiä ja futuurimyyjiä on vähän.

Määräaikaisen sähkösopimuksen vaihtoehtona ovat toistaiseksi voimassa olevat sopimukset, joiden hintaa sähköyhtiöt voivat yksipuolisesti muuttaa. Toinen vaihtoehto on pörssisähkö, joka jättää kuluttajan täysin suojattomaksi sähkön hinnan heilahteluja vastaan.

Silmälasipäinen mies katsoo suoraan kameraan, taustalla järvimaisemaa.
- Tässä vaiheessa on hyvin vaikea ottaa siihen, että poistuuko näitä määräaikaisia sopimuksia myynnistä enemmänkin, Energiaviraston Antti Paananen sanoo.Sampo Saikkonen / Yle

Energiavirasto: Kaikkea ei voi suojata

Energiaviraston johtaja Antti Paanasen mukaan ilmiö kertoo siitä, että sähköyhtiöt ovat varuillaan.

- Määräaikaista sopimusta myydessä sähkön myyjä pyrkii suojaamaan tulevaisuuden sähkönhankintansa ostamalla markkinoilta johdannaisia. Niillä ei pystytä kuitenkaan suojaamaan kulutusta täysimääräisesti, koska asiakkaan kulutus vaihtelee esimerkiksi lämpötilan mukaan.

Tällä hetkellä markkinoilla on paljon epävarmuutta ja johdannaissopimusten hinnat ovat Paanasen mukaan vaihdelleet hyvin paljon. Se aiheuttaa riskin sähkönmyyjälle. Liian suurista suojauksistakaan ei kannata maksaa.

Energiaviraston Paanasen mukaan on mahdoton arvioida, kuinka moni sähkömyyjä tulee keskeyttämään määräaikaisten sopimusten myynnin.

Täysin poikkeuksellinen tilanne ei kuitenkaan ole. Paanasen mukaan jo viime talvena nähtiin tilanteita, joissa eräät sähkönmyyjät keskeyttivät määräaikaisten sähkösopimusten tarjoamisen.

Tampereen sähkölaitoksen Jukka Jorosen mukaan myynti käynnistyy, kun johdannaispuoli elpyy.

- Niitä voidaan viedä markkinoille, kun myyjiä tulee lisää.

Tampereen sähkölaitoksen päätöksestä kertoi ensin Aamulehti.

Voit keskustella aiheesta 10.8. klo 23 saakka.

Lue lisää:

Pörssisähkön hinnassa nähtiin maanantaina kuluvan vuoden ennätys

Tässä markkinoiden varmin ennuste: Sähkön hinta kolminkertaistuu loppuvuonna, mutta keväällä nähdään hintaromahdus

Sähkömarkkinoilla eletään nyt täysin poikkeuksellista aikaa: kolme yhtiötä on kaatunut ja lisää voi olla tulossa, arvioivat asiantuntijat

mardi 9 août 2022 17:56:38 Categories: YLE sähkön hinta

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.