Tiukan poissaolokiellon tavoitteena on taata lasten koulumenestys. Käytäntö voi pilata etenkin pienituloisten matkasuunnitelmat, kirjoittaa Ylen " /> Tiukan poissaolokiellon tavoitteena on taata lasten koulumenestys. Käytäntö voi pilata etenkin pienituloisten matkasuunnitelmat, kirjoittaa Ylen " />

YLE


Britanniassa kesälomakausi jatkuu vielä, mutta maasta ei ole erityisen helppoa päästä pois.

Lontoon Heathrow'n lentokentälle on asetettu jonotuskaaoksen vuoksi matkustajamäärän katto, jonka vuoksi lyhyitä kotimaan- ja Euroopan lentoja on peruttu. Autoilijan matka Euroopan mantereelle on puolestaan tyssännyt kesän aikana kilometrien lauttajonoihin Doverin satamassa. Myös Eurostar-junavuoroja Kanaalin ali on karsittu.

Ruuhkat johtuvat muun muassa työvoimapulasta. Niitä on ollut muuallakin, mutta Britannian tilanne on erityisen vaikea. Saarivaltion rajoille syntyy helposti pullonkauloja.

Vuorojen perumisen vuoksi lentojen hinnat ovat nousseet pilviin useilla reiteillä.

Ratkaisu olisi tietysti lykätä lomamatkaa kesälomakauden ulkopuolelle.

Tämä on kuitenkin kielletty perheiltä, joissa on kouluikäisiä lapsia - sakon uhalla.

Englannissa tehtiin vuonna 2013 lakimuutos, joka antaa kunnille oikeuden sakottaa lukukauden aikana lomailevien lasten molempia vanhempia reilulla 70 eurolla poissaolopäivältä.

Ohjeistuksen mukaan koulujen johtajilla on oikeus myöntää lapselle lomaa lukukauden aikana vain "poikkeuksellisissa olosuhteissa". Halvempi lento ei täytä kriteerejä.

Ankaran linjan tavoitteena on ollut vähentää etenkin huonosti koulussa pärjäävien poissaoloja. Vanhemmille asetetaan näin kirpaisevia lisäkannustimia koulunkäynnistä huolehtimiseen.

Mutta samalla perheet ovat joutuneet eriarvoiseen asemaan.

Hyvin toimeentulevalla perheellä on varaa maksaa lomakausien aikaiset kalliit lennot - tai sakot.

Vähävaraisemmilta perheiltä saattavat jäädä ulkomaat näkemättä, sillä halpoja lentoja koulujen lomien aikaan on käytännössä mahdoton löytää.

Resenärer med bagage köar på Heathrow flygplats.
Matkustajia jonottamassa Heathrow'n lentoasemalla.Story Picture Agency/Shutterstock/All Over Press

Vaikka kouluja ohjeistetaan, ettei ylimääräisiä lomia tulisi myöntää, lain tulkinta vaihtelee paljon. Esimerkiksi Lontoossa sakkojen saaminen on postinumerolottoa eli riippuu siitä, minkä kunnan alueella sattuu elämään.

Yleinen suunta ei kuitenkaan vaikuta olevan ainakaan sallivampaan päin.

Britannian hallituksella on ollut tavoitteena yhdenmukaistaa käytäntöjä siten, että sakot rapsahtaisivat luvattomista yli viiden päivän poissaoloista kaikilla Englannin alueilla.

Kysely tutuille suomalaisille opettajille paljastaa, että Englannin kovaa poissaololinjaa pidetään vähintäänkin kiinnostavana mallina.

Mutta kyllä se kukkarossa tuntuu, etenkin kun lomien ajankohtia ei ole juurikaan porrastettu Englannin eri osissa.

Mitä ajatuksia juttu sinussa herätti? Voit keskustella aiheesta tiistai-iltaan 9.8. kello 23:een asti.

lundi 8 août 2022 23:14:05 Categories: Britannia YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.