Painavan patsaan siirtäminen jännitti nostajia etukäteen, mutta lopulta siirrosta suoriuduttiin ongelmitta. Hakaniemenrantaan kerääntyi aamu seit" /> Painavan patsaan siirtäminen jännitti nostajia etukäteen, mutta lopulta siirrosta suoriuduttiin ongelmitta. Hakaniemenrantaan kerääntyi aamu seit" />

YLE


Kiistelty Maailman rauha -patsas on nyt siirretty pois paikaltaan Hakaniemenrannassa.

Se kiinnitettiin vaijereihin ja nostettiin proomuun tänään maanantaina hieman ennen kello seitsemää aamulla. Patsas aiotaan suuren kokonsa takia kuljettaa pois Helsingistä meriteitse proomulla.

Matkaa patsaan alkuperäiseltä paikalta proomulle oli noin kymmenen metriä. Siirto kesti runsaat viisi minuuttia, mutta sitä on valmisteltu jo yli viikon ajan.

Siirto-operaatio keräsi myös paljon uteliaita katsojia patsaan ympärille varhaisaamuna.

Paikalle saapunut Tuomo on asunut Hakaniemessä yli neljäkymmentä vuotta. Hän kuuli nostosta radiosta ja saapui paikalle.

- On tuossa nostossa aikamoinen operaatio. Voihan olla, että sitä ei enää tuoda takaisin, Tuomo kertoo.

Maailmanrauha-patsas siirtyi proomulle ja meriteitse pois Hakaniemenrannasta. Kuvassa valjaisiin kiinnitetty patsas ja uteliaita ihmisiä etualalla.
Useita uteliaita tuli aamu seitsemältä seuraamaan Maailman rauha -patsaan nostoa 8. elokuuta.Olli Aimola / Yle

Torstaina 4. elokuuta patsasta irrotettiin sen betonijalustastaan, kertoo Helsingin Sanomat.

Patsaan paikalle tullaan rakentamaan jalkakäytävä. Sille tarvitaan tilaa, sillä Hakaniemenrantaan rakennetaan raitiotie ja siksi kadun linjaus muuttuu.

Kerroimme 22. heinäkuuta, että patsaan kuljetusta varten YIT selvitti myös useita vaihtoehtoja maareiteistä. Suuren patsaan siirto maata pitkin olisi kuitenkin vaatinut raitiovaunulinjojen alaslaskua ja vaikuttanut siten merkittävästi liikenteeseen.

Helsingin taidemuseo HAM omistaa patsaan ja se kuljetetaan museon osoittamaan varastoon Itä-Uudellemaalle.

Kruunusillat-rakennusprojektiin ei kuulu patsaan mahdollinen kuljettaminen takaisin. Helsingin kaupunki ja Helsingin taidemuseo päättävät patsaan lopullisesta kohtalosta myöhemmin.

Kiistelty veistos on tervattu ja yritetty räjäyttää

Moskovan kaupunki lahjoitti patsaan Helsingille vuonna 1989. Yleisölle se paljastettiin vuonna 1990. Jo tuolloin patsas herätti runsaasti keskustelua.

Lempinimellä "Katiskavarkaat" tunnettu patsas koki kovia, kun kolme opiskelijaa kaatoivat sen päälle tervaa ja höyheniä vuonna 1991. Höyhenryhmäksi itseään kutsuva opiskelijakolmikko halusi teollaan kertoa, että Neuvostoliiton lahjapatsas ei sovi Helsinkiin.

Yksi tervaajista oli oikeustieteen ylioppilas Mikael Jugner, josta tuli sittemmin Yleisradion toimitusjohtaja.

Maailman rauha yritettiin myös räjäyttää kaasupullon avulla vuonna 2010. Teossa ei kuitenkaan onnistuttu.

Julkinen keskustelu patsaan tarpeellisuudesta on käynyt kiivaana myös viime kuukausina Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Kevään aikana patsaan jalustaan kirjoitettiin teksti "maailmanräyhää". Lisäksi veistoksen ihmishahmojen käsiin on pujotettu Ukrainan lippuja.

Maailman rauha patsas Hakaniemen rannassa.
Moskovan Helsingille lahjoittama Maailman rauha -veistos on herättänyt voimakkaita mielipiteitä koko historiansa ajan. Patsaan tarpeellisuuteen liittyvä keskustelu on kuitenkin saanut uudenlaisia sävyjä sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.Matti Myller / Yle

Lue myös:

Elävä arkisto: Maailmanrauha-patsas paljastettiin Helsingissä

Kiistelty Maailman rauha -patsas on niin iso, että se pitää uittaa ulos Helsingistä - nyt odotetaan, irtoaako merireitin käyttämiseen lupa

lundi 8 août 2022 10:23:26 Categories: YLE patsaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.