Yle kysyi kaikilta sairaanhoitopiireiltä päivystysten ruuhkista. Vastaus oli kaikilla sama: päivystykset ovat tukossa ja jatkohoitoon ei pääse. L" /> Yle kysyi kaikilta sairaanhoitopiireiltä päivystysten ruuhkista. Vastaus oli kaikilla sama: päivystykset ovat tukossa ja jatkohoitoon ei pääse. L" />

YLE


Sairaaloiden päivystykset ovat ruuhkautuneet kesän aikana koko Suomessa poikkeuksellisen paljon.

Yle kysyi kaikilta 20:tä Suomen sairaanhoitopiiriltä, millainen tilanne heidän päivystyksissä on tänä kesänä ollut. Jokainen sairaanhoitopiiri Lapista Uudellemaalle vastasi, että jonoja ja ruuhkaa on nyt aiempaa enemmän ainakin osan kesää.

Aiemmin julkisuudessa on puhuttu muun muassa Helsingin ja Uudenmaan eli HUSin alueen päivystyksen ongelmista, sekä Varsinais-Suomen päivystyksen ongelmista. Ongelma näyttää Ylen kyselyn perusteella olevan laajempi.

Potilasturvallisuus vaarassa päivystyksissä

Sairaanhoitopiirien vastausten perusteella jopa potilasturvallisuus on ollut päivystyksissä jo vaarassa, koska jatkohoitoa täytyy odottaa päivystyksissä liian pitkään.

Mitään yksittäistä vaaratapausta ei missään osattu yksilöidä, mutta yleisesti ottaen sairaanhoitopiirit eivät pidä hoitoa hyvänä, jos he eivät voi osoittaa jatkohoitopaikkaa nopeasti.

Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirin Siun soten sairaalapalvelujen palvelujohtaja Susanna Wilén kertoo, että heillä tilanne on päivystyksissä myös huono. Wilénin mukaan he eivät voi taata hyvää hoitoa tällä hetkellä kaikille päivystyksessä.

- Meillä on varmasti ollut potilasturvallisuus uhattuna, vaikka sitä ei aina voida yksittäisen potilaan kohdalla sanoa. Mutta uhka, että jotain tapahtuu, on olemassa, Wilén sanoo.

Wilénin mukaan turvallinen mitoitus, joka heille on laskettu, ylittyy jatkuvasti päivystyksissä.

- Emmehän me silloin voi sanoa, että se on turvallista, Wilén sanoo.

Terhi Savolainen, palvelupäällikkö, Siun sote kuvattuna pohjois_Karjalan keskussairaalan päivystyksessä Joensuussa.
Siun soten palvelupäällikkö Terhi Savolainen.Ari Haimakainen / Yle

Samaa sanoo Siun soten palvelupäällikkö Terhi Savolainen. Savolaisen mukaan Joensuun keskussairaalan päivystyksessä esimerkiksi yksi potilas joutui odottamaan jatkohoitoon pääsyä jopa yli 65 tuntia päivystyksessä.

- Se on epätoivottavaa, koska meillä ei ole täällä päivystyksessä osasto-olosuhteita. Varsinkin muistisairaille potilaille nämä päivystyksen olosuhteet eivät ole miellyttävät odotella jatkohoitoon pääsyä, Savolainen sanoo.

Savolaisen mukaan aiempina vuosina he ovat menneet "katastrofaalisella kuormituksella" noin kerran kuussa, mutta tänä kesänä joka toinen päivä.

- Ja välipäivinäkin on oltu usein niillä rajoilla. Kyllä tämä kesä on hyvin poikkeuksellinen kesä, Savolainen sanoo.

Risto Soikkeli, Liperi tuli näyttämään jalkaansa Joensuun päivystykseen. Äiti Riina Hämäläinen oli mukana eväiden ja kutimen kanssa.
Liperiläinen Risto Soikkeli (vas.) Joensuun keskussairaalan päivystyksessä toivoi, että päivystykssessä jonottamisen sijaan voisi olla kotona lukemassa kirjaa. Mukana myös äiti Riina Hämäläinen. Ari Haimakainen / Yle

Ongelma, että jatkohoitopaikkoja ei ole

Ongelma ei sairaanhoitopiirien mukaan ole se, että päivystyksessä ei tehtäisi kovasti töitä ja nopealla tempolla. Ongelma on se, että jatkohoitopaikkoja ei ole. Asia mainitaan melkein jokaisessa Ylen saamassa vastauksessa. Ja kun jatkohoitopaikkoja ei ole, potilaat jäävät päivystykseen odottamaan ja se kuormittaa henkilökuntaa. Turussa on muun muassa pyritty kehittämään väliaikainen systeemi, miten päivystykseen jääville annetaan ruokaa ja lääkkeitä. Samaa on jouduttu pohtimaan useassa paikassa. Päivystys ei ole tarkoitettu paikaksi, jossa toivutaan.

- Päivystyksestä on muodostunut ikään kuin väliaikainen vuodeosasto, Pohjanmaan ensihoidon johtava ylilääkäri Taneli Väyrynen sanoo.

Etelä-Pohjanmaan Sairaalan ja terveyskeskuksen yhteispäivystyksen ylilääkäri Jussi Sarin kertoo, että tämä johtuu siitä, että jatkohoitopaikkoja ei ole.

- Ikääntyneelle väestölle ei ole palveluasumisen paikkoja, koska niitä on vähennetty. Eikä terveyskeskuksessa ole tilaa. Jatkohoito on tukossa, Sarin sanoo.

Pohjois-Karjalan keskussairaalan päivystyksen ulko-ovi Joensuussa.
Lääkärit kertovat, että pitkät odotusajat päivystyksissä vaarantavat jo potilasturvallisuutta.Ari Haimakainen / Yle

Myös korona vaikuttaa

Osayynä poikkeavaan tilanteeseen pidetään myös koronaa, sillä henkilökuntaa on ollut kipeänä ja korona myös sairastuttaa väestöä. Osa jatkohoitopaikkoina toimivista vuodeosastoista on ollut suljettuina juuri koronan takia, koska henkilöstöä on ollut vähemmän käytettävissä.

Mutta vastauksista selviää myös, että sairaanhoitopiirien mukaan Suomessa terveydenhoidossa on säästetty jo pitkään vääristä paikoista. Vuodepaikkoja ei ole tarpeeksi, vanhusten palveluasumisen paikkoja on vähennetty ja terveyskeskukset eivät vedä.

Usea muistuttaa, että jotain pitäisi tehdä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin TYKSin Akuutin Päivystyspalveluiden ylilääkäri Juha Peltonen muistuttaa, että potilaiden makuuttaminen päivystyksissä tulee yhteiskunnalle lopulta kalliimmaksi, kuin jos potilaat saadaan heti jatkohoitoon.

- Tukimukset ovat osoittaneet, että jos potilaat odottavat päivystyksissä yli 24 tuntia jatkohoitopaikan saamisesta, heidän kokonaishoitoaikansa pitenee entisestään, Peltonen sanoo.

- Jos potilas olisi päässyt päivystyksestä välittömästi jatkohoitoon osastolle, hän saattaisi kotiutua jo parin vuorokauden kuluttua. Mutta jos hän odottaa jatkohoitopaikkaa päivystyksessä kaksi vuorokautta, osastohoito voi hyvinkin venyä usealla vuorokaudella, Peltonen sanoo.

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 8.8. klo 23:een asti.

Lue lisää:

Potilaat odottavat jopa vuorokausia HUSin päivystyksessä pääsemättä eteenpäin - paha ruuhka syntynyt helteistä ja hoitajapulasta

dimanche 7 août 2022 23:25:04 Categories: Helsinki YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.