Perjantain aura-auton rooli koitui Rovanperän kohtaloksi. Tänak nousi Sebastien Loebin rinnalle.

Ott Tänak voitti Suomen MM-rallin.

Ott Tänak voitti Suomen MM-rallin. Kuva: HANNU RAINAMO / LEHTIKUVA

Jyväskylä

Hyundain virolaiskuljettaja Ott Tänak on voittanut Jyväskylän MM-rallin 6,8 sekunnin erolla ennen Toyotan Kalle Rovanperää. Tänak on aiemmin juhlinut Keski-Suomen soralla vuosina 2018 ja 2019.

- Näimme perjantaina, että meillä on sauma. Sen jälkeen painettiin ihan äärirajoilla. Tässä on eletty vaikeita aikoja ja haluan kiittää erityisesti vaimoani. Hän on ollut todella tärkeä tuki ja rakastan häntä paljon, Tänak herkisteli Ruuhimäen maalissa.

Hänestä tuli vasta historian toinen ulkomaalaiskuski, joka nappaa Jyväskylästä kolme voittoa. Ensimmäinen oli ranskalaismaestro Sebastien Loeb, joka voitti 2008, 2011 ja 2012. Tänak ja Loeb ovat myös ainoat ulkomaalaiset, joilla on Keski-Suomesta kaksi voittoa.

Rovanperän kohtaloksi koitui odotetusti perjantain lenkin lähtöpaikka, kun MM-sarjan kärkikuski ampaisee reitille ensimmäisenä. Teillä on paljon irtosoraa ja "aura-auton" rooli hidastaa menoa. Rovanperä oli ensimmäisen varsinaisen ajopäivän jälkeen 21 sekuntia Tänakia perässä.

- Ensin aurattiin ja sitten ajettiin kiinni mitä pystyttiin. Olen ihan tyytyväinen, vaikka olisin tietysti halunnut voittaa kotirallin. Aivan mahtavaa oli ajaa, niin paljon oli yleisöä reitin varrella ja ihan älytön kannustus joka paikassa, Rovanperä hehkutti.

Lauantain ja sunnuntain paremman lähtöpaikan myötä Rovanperä taisteli huippunopeissa soraränneissä eron 6,8 sekuntiin, mutta kilometrit loppuivat kesken. Viimeinen teoreettinen iskun paikka oli sunnuntaiaamun ensimmäinen erikoiskoe Oittila 1, mutta Tänak repi siellä 1,9 sekuntia lisää eroa.

Lauantain jälkeen ero oli 8,4 sekuntia ja Rovanperä myönsi jo silloin, että se saattaa olla liikaa.

MM-sarjan kokonaistilanteessa Rovanperän ero toiseksi nousseeseen Tänakiin on hulppeat 94 pistettä.

Seuraava MM-ralli on Belgian osakilpailu kahden viikon kuluttua. Teoriassa Rovanperän mestaruus voi ratketa jo siellä, mikäli hän saa Belgiasta kasaan 26 pistettä ja Tänak sekä MM-sarjassa kolmantena oleva Thierry Neuville jäävät jostain syystä kokonaan ilman pisteitä.