Ilta Sanoma

Mitch McConnellilla kerrotaan olleen keskeinen rooli Yhdysvaltain senaatin Suomen Nato-jäsenyydelle antaman vahvan tuen taustalla.

Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva, Michael Brochstein / Zuma MVPhotos

YHDYSVALLAT ratifioi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden torstain vastaisena yönä kannatusäänten vyöryllä.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden puolesta äänesti 95 senaattoria ja vain yksi senaattori, republikaani Josh Hawley, äänesti Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä vastaan.

Uutistoimisto Associated Press kertoo Yhdysvaltain senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell tekemästä silotustyöstä sen suhteen, että senaatilta tuli lähes yksimielinen tuki Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle.

AP kertoo McConnellin tavanneen Suomen presidentti Sauli Niinistön illallisella maaliskuussa, vain pian sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. McConnell vakuutteli Niinistölle tuolloin, että Yhdysvaltain senaatti ratifioisi Suomen Nato-jäsenyyden nopeasti, mikäli Suomi päättäisi hakea puolustusliittoon.

AP kirjoittaa McConnellin pyrkineen jättämään Suomen presidentille vaikutelman, että "Yhdysvallat varmasti ottaisi uudet Naton jäsenet avosylin vastaan".

Tasavallan presidentin kansliasta kerrottiin Ilta-Sanomille, että jutussa viitattaneen tapaamiseen presidentti Niinistön Washingtonin-työvierailun aikana 4. maaliskuuta.

McConnell puhui Niinistön kanssa puhelimessa myös ennen tämänviikkoista Yhdysvaltain senaatin äänestystä. Niinistöä hän sanoo pitävänsä nyt jonkinasteisena ystävänään.

-?Puhuimme äskettäin siitä, mitä olemme tavallaan käyneet läpi siitä lähtien, kun meillä oli illallinen yhdessä. Tästä uudesta ja vahvistuneesta Natosta ja tavasta, jolla se on vetänyt yhteen, sanoisinko, demokraattisen maailman, McConnell kertoo AP:lle.

AP kirjoittaa, että senaatin vähemmistöjohtaja McConnellilla oli keskeinen rooli voimien yhdistämisessä presidentti Joe Bidenin ja demokraattien kanssa Suomen ja Ruotsin ratifioinnin varmistamiseksi ja republikaanisenaattoreiden työntämiseksi pois "Trumpin aikakauden ulkopoliittisesta lähestymistavasta".

Keväällä McConnell vei puolueensa senaattoreita vierailemaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin luona Kiovassa. Toukokuussa McConnell ja useita muita senaattoreita vieraili Suomessa ja Ruotsissa osoittamassa tukensa liittoumalle.

McConnell myös puhui puolueensa senaattoreille ratifioinnin eduista Yhdysvaltojen näkökulmasta.

AP:n mukaan nopea toiminta tyypillisesti hitaasti etenevässä Yhdysvaltain senaatissa ei ollut varmaa, etenkin, kun republikaanit setvivät edelleen nykyisiä toimintatapojaan ja politiikkaansa Donald Trumpin presidenttikauden jälkeen.

Ex-presidentti Trump herätti sekä republikaanipuolueessa että monissa amerikkalaisissa äänestäjissä uudenlaista skeptisyyttä Nato-liittoumaa kohtaan, AP kirjoittaa. Presidenttikaudellaan Trump uhkaili jopa Yhdysvaltojen Natosta lähtemisellä.

Vain muutama kuukausi sitten McConnell pelkäsi, että 25 republikaanisenaattoria vastustaisi 40 miljardin dollarin sotilaallista ja humanitaarista apupakettia Ukrainalle. Lopulta 11 äänesti Ukrainan avustuspakettia vastaan.

-?Yksi asia, josta olin huolissani, oli puolueessa jossain määrin kasvanut eristäytymismielinen ajatusmalli, jolle presidentti Trump antoi äänen.

Torstaisessa senaatin äänestyksessä McConnell kuvaili, että äänestys oli "läpihuutojuttu" ja että Suomen ja Ruotsin liittyminen tekee Natosta vahvemman ja Amerikasta turvallisemman.

-?Jos joku senaattori etsii puolustettavissa olevaa tekosyytä äänestää ei, toivotan heille onnea, McConnell sanoi ABC Newsin mukaan.

Suomi ja Ruotsi voivat liittyä puolustusliitto Natoon, mikäli kaikki 30 nykyistä jäsenvaltiota hyväksyvät maat jäseniksi. Suomen ja Ruotsin jäsensopimus on tähän mennessä ratifioitu 23:ssa maassa.

Ilta Sanoma
vendredi 5 août 2022 19:47:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.