Suomalainen tv- ja elokuva-ala on kansainvälistynyt nopeasti viimeisen viiden vuoden aikana. Nyt ministeriöissä pohditaan, pitäisikö suoratoistop" /> Suomalainen tv- ja elokuva-ala on kansainvälistynyt nopeasti viimeisen viiden vuoden aikana. Nyt ministeriöissä pohditaan, pitäisikö suoratoistop" />

YLE


Juuri, kun suomalaiset tarinat alkoivat kiinnostaa kansainvälisesti, suoratoistojättien nousukiito tyssäsi.

Koronapandemian luoman tv-buumin lopahdettua Netflix on antanut potkut sadoille työntekijöille ja HBO Max on lopettanut alkuperäissarjojen tuotannot Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa. Suoratoistojättien alamäki ei kuitenkaan ainakaan vielä näy Suomessa.

- Tuotantoja tehdään tänä vuonna määrällisesti melkein tuplaten enemmän kuin viime vuonna, Business Finlandin Head of Film Hanna Vuorinen sanoo.

Tahti on niin kovaa, että Business Finlandin jakama audiovisuaalisen alan kansainvälistymisen ja kasvun lisäämiseksi luotu tuotantokannustin loppui tänä vuonna kesken. Tälle vuodelle varatut 9,5 miljoonaa euroa oli jaettu jo keväällä. Kasvaneen kysynnän vuoksi kannustinjärjestelmä sai 7,5 miljoonan euron lisärahoituksen loppuvuodelle.

Tuotantokannustimen kautta tuotantoyhtiö voi saada 25 prosentin maksuhyvityksen Suomessa toteutetun tuotannon kustannuksista.

"Onko tarpeen pakottaa?"

Tv- ja elokuva-alan kasvun vauhdittamista pohditaan nyt myös ministeriöissä. Opetus- ja kulttuuriministeriössä sekä liikenne- ja viestintäministeriöt selvittävät parhaillaan, miten Suomen kansainvälistä kilpailukykyä av-alalla voitaisiin parantaa. Pohdinnassa on, voidaanko Netflix ja muut suoratoistopalvelut pakottaa investoimaan suomalaisiin tuotantoihin.

Selvityksen on määrä valmistua vielä tämän vuoden aikana.

Business Finlandin Hanna Vuorinen toivoo, että asiaa harkittaisiin tarkkaan ja keskustelussa kuultaisiin ennen kaikkea suomalaisia tuotantoyhtiöitä.

- Itse lähtökohtaisesti ajattelen elämässä, että jos on mahdollisuus neuvotella, onko tarpeen pakottaa, Vuorinen pohtii Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

Selvityksen taustalla on EU:n audiovisuaalinen mediapalveludirektiivi. Sen mukaan tilausvideopalveluiden luetteloissa on oltava vähintään 30 prosenttia eurooppalaisia teoksia.

Tanskassa direktiivin soveltamisesta päätettiin toukokuussa. Streamauspalveluilta kerätyt veroäyrit ohjataan Tanskan filmi-insituutille.

Päätös on jo herättänyt kritiikkiä suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi ruotsalainen mediakonserni Viaplay Group on uhannut lopettaa tanskalaiseen sisältöön investoimisen.

Voit keskustella aiheesta 6.8. kello 23:een saakka.

Katso tästä Hanna Vuorisen koko haastattelu 8 minuuttia -ohjelmassa:

vendredi 5 août 2022 17:59:19 Categories: 8 minuuttia YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.