Osalla yhtiöistä uusien pientuontantokohteiden määrä on jopa tuplaantunut viime vuoteen verrattuna. Esimerkiksi omakotiasujien tuottama ja myymä " /> Osalla yhtiöistä uusien pientuontantokohteiden määrä on jopa tuplaantunut viime vuoteen verrattuna. Esimerkiksi omakotiasujien tuottama ja myymä " />

YLE


Monet aurinkopaneelien omistajat ovat alkaneet myydä sähköä. Ilmiö on uusi, sillä tätä ennen aurinkopaneelit on sähköyhtiöiden mukaan hankittu lähinnä oman kodin tarpeisiin.

Sähkön myymisestä on tullut kannattavampaa, sillä sähkön hinnat ovat nousseet jyrkästi.

Myyntisopimuksesta ja paneelimäärästä riippuen omakotiasuja voi Kymenlaakson Sähkön kehityspäällikkö Heikki Rantulan mukaan tienata kesäkuukauden aikana kymppejä, jopa satasia.

Sopimuksia reilusti enemmän kuin viime vuonna

Uusia sopimuksia tehdään kovaan tahtiin. Esimerkiksi Lappeenrannan Energialla sopimusmäärä on viime vuoteen verrattuna kaksinkertainen. Yhtiön verkossa eli Lappeenrannan seudulla uusia pientuotantokohteita eli esimerkiksi aurinkopaneeleilla varustettuja omakotitaloja on jo 162, kun viime vuonna vastaavaan aikaan niitä oli 85.

Kymenlaakson Sähköverkon verkkoon on puolestaan liittynyt tänä vuonna 339 uutta pientuotantokohdetta, jotka myyvät sähköä eri sähköyhtiöille Kymenlaakson Sähköverkon alueella. Nousua on 25 prosenttia.

Verkkoyhtiö toimii Kymenlaakson lisäksi myös Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan ja Uudenmaan alueella.

Myös Imatran seudun sähkö ja Parikkalan valo kertovat yhtä suuresta kasvusta sähköverkoissaan. Valtakunnallista koontia tehdään vuosittain.

Kaikilla yhtiöllä vain murto-osa pientuotantokohteista tuottaa sähköä muilla kuin arinkopaneeleilla, mutta joukossa on silti myös vesivoimalaitoksia ja tuulivoimalaitoksia.

Paneelimäärää ei enää määrittele vain oma tarve

Parhaan tuoton aurinkopaneeleista saa kesäkuukausina ja mahdollisimman etelään suunnattuna. Talvikaudellekin on osa Heikki Rantulan asiakkaista toivonut paneeleista apua, mutta käytännössä noin 90 prosenttia paneelien voimasta saadaan maalis-lokakuussa.

Yleisimmät asiakkaiden ja potentiaalisten uusien myyjien kysymykset ovat koskeneet paneelien mitoitusta ja sen määrittelyä. Toisaalta on kysytty myös siitä, mitä asiakkaan pitää itse tehdä. Rantula antaa kolme vinkkiä aurinkopaneeleja pohtivalle.

Sähkön hinta on noussut moninkertaiseksi tukkumarkkinoilla. Hinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan perusteella. Energiateollisuuden toimitusjohtajan Jukka Leskelän mukaan sähkön korkea hinta on innostanut useamman hankkimaan aurinkopaneelit ja kasvattamaan paneelimäärää.

Perusneuvo on ollut mitoittaa paneelien määrä oman sähkönkäytön mukaan. Niin on ollut taloudellisesti kannattavinta, kun sähköä on joutunut myymään halvan pörssisähkön hintaan. Käyttämällä sähkön itse on saanut paljon suuremman hyödyn.

- Nyt korkeiden hintojen aikoina myymisestä on tullut kannattavampaa, sanoo Jukka Leskelä.

Aurinkopaneelit myös tuottavat sähköä silloin, kun sähkö on kalleimmillaan eli päivällä.

Omaa tarvetta suurempi aurinkopaneelijärjestelmä voi Heikki Rantulan mukaan olla joissain tapauksissa myös suhteellisesti edullisempi. Toisaalta tulevaisuudessa voi olla tarve sähköauton lataamiselle, joten siihenkin osa asiakkaista varautuu suuremmalla aurinkopaneelien määrällä.

Tilanne ei jatku ikuisesti

Jukka Leskelä muistuttaa kuitenkin, ettei sähkö aina maksa näin paljon. Myyminen ei välttämättä ole tulevaisuudessa enää niin kannattavaa. Leskelä kuitenkin listaa aurinkopaneelien muita hyviä puolia.

- Aurinkopaneelit ovat pitkäaikaisia ja suhteellisen huoltovapaita. Paneelit myös nostavat kiinteistön arvoa.

Samaa asiakkaat ovat puhuneet myös Heikki Rantulalle aurinkopaneelien hankkimisen syistä.

- Siellä on lähdetty hakemaan hyötyä monella tavalla. Ajatellaan esimerkiksi, että asunto voisi myös mennä paremmin kaupaksi.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Keskustelu on auki lauantaihin eli 6. elokuuta kello 23.00 asti.

vendredi 5 août 2022 13:45:00 Categories: YLE sähkö

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.